ΝΒΑ: Η ανασκόπηση της εβδομάδας (+vd)

Πολλά άλλαξαν από την τελευταία φορά που ανεβάσαμε αυτή τη στήλη. Παίκτες-αστέρια τραυματίστηκαν και έμειναν ή θα μείνουν εκτός δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα (Μπαρνιάνι, Χόρφορντ, χώρια αυτούς που έχουν χάσει 2-3 παιχνίδια όπως οι Κάρι, Γουέιντ, Αντονι, Πολ κ.α.), οι Γουίζαρντς έγιναν η τελευταία ομάδα που πέτυχε νίκη, το Μαϊάμι έκανε τρεις ήττες στη σειρά και η Οκλαχόμα έχασε (καιρός ήταν).

Αίφνης, οι Μάβερικς άρχισαν να θυμίζουν την ομάδα που κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο (κι ας έχασαν δύο ματς στο τελευταίο σουτ στο Λος Αντζελες!), ο Ντουάιτ Χάουαρντ έσπασε ένα ρεκόρ που κρατούσε 50 χρόνια και ο Κόμπι Μπράιαντ πήρε φόρα φορτώνοντας τα αντίπαλα καλάθια με τη μία 40άρα μετά την άλλη. Και αυτά δεν είναι τα μόνα που συνέβησαν το περασμένο δεκαήμερο…

Το βαρόμετρο της εβδομάδας

Up 

1. Μέμφις Γκρίζλις (4-1)

Οι Γκρίζλις ανέβηκαν για πρώτη φορά πάνω από το 50% (7-6) και… ανεβαίνουν γενικά. Κι ας τους λείπει ο ηγέτης τους. Μετά τον τραυματισμό του Ζακ Ράντολφ έχουν απολογισμό 6-3 και μοιάζουν να έχουν βρει τον καλό εαυτό τους.

2. Σικάγο Μπουλς (4-1)

Κάτι η κούραση, κάτι ο τραυματισμός του Ντέρικ Ρόουζ οδήγησαν στη βαριά ήττα στο Μέμφις (86-102), ωστόσο επανήλθαν άμεσα, συντρίβοντας το Φίνιξ. Διατηρούν και το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ (13-3), για να μην ξεχνιόμαστε…

3. Γιούτα Τζαζ (4-1)

Παραμένει σταθερά η πιο ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Παίζει καλή άμυνα, οι Τζέφερσον, Μίλσαπ συνδυάζονται αρμονικά στη ρακέτα και συνεχίζουν να κερδίζουν –και μάλιστα εύκολα. Το 108-79 επί των Κλίπερς άνοιξε μάτια…

Down

1. Μπόστον Σέλτικς (1-4)

Υπέστησαν πέντε σερί ήττες για πρώτη φορά από τη σεζόν 2006-07, όταν είχαν χάσει ακόμα και 18 αγώνες στη σειρά. Όχι, δεν πρόκειται να επιστρέψουν τόσο γρήγορα σε αυτές τις «μαύρες» ημέρες, αλλά ήδη συζητείται το θέμα της ανοικοδόμησης στη Βοστώνη.

2. Νιου Γιορκ Νικς (1-4)

Αν οι ήττες στο Μέμφις και στην Οκλαχόμα (ακόμα κι αν ήταν με κατεβασμένα χέρια) δεν θορύβησαν τους Νεοϋορκέζους, οι εντός έδρας ήττες από Ορλάντο και Φίνιξ ίσως το κάνουν. Η ομάδα πάσχει…

3. Τορόντο Ράπτορς (0-6)

Εχασαν τον Μπαρνιάνι και μαζί… τη μπάλα. Ξαφνικά το Τορόντο δεν μπορεί να σκοράρει με τίποτα (έχει 80 πόντους μ.ό. κατά τη διάρκεια του αρνητικού σερί) και το αποτέλεσμα είναι 6 σερί ήττες και η κατρακύλα στην ανατολική περιφέρεια.

Τα “βραβεία” της εβδομάδας

Το ματς της εβδομάδας

Λ.Α. Κλίπερς-Ντάλας Μάβερικς 91-89

Ματς βγαλμένο από τα μέσα Μαΐου… κατευθείαν από τα πλέι οφ έγινε τα ξημερώματα στο Λ.Α. Εκεί οι Κλίπερς νίκησαν τους Μάβερικς χάρη στο νικητήριο τρίποντο του Τσόνσι Μπίλαπς 1’’ πριν από τη λήξη, κι ενώ στα 5’’ κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Τζέισον Τέρι στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Ματσάρα με τα όλα της!

Ο παίκτης της εβδομάδας

Ο Κόμπι Μπράιαντ πήρε φωτιά την περασμένη εβδομάδα. Εβαλε 40+ πόντους σε 4 διαδοχικούς αγώνες, σε διάστημα 5 ημερών, κάτι που είχε να κάνει από το 2007. Διόλου συμπτωματικά, φέτος έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων (30,8) από τη σεζόν 2006-07.

Το ρεκόρ της εβδομάδας

Ο Ντουάιτ Χάουαρντ σούταρε 39 ελεύθερες βολές στον αγώνα με το Γκόλντεν Στέιτ, σπάζοντας ένα ρεκόρ που ανήκε στον Γουίλτ Τσέιμπερλεν από το 1962! Ο σέντερ του Ορλάντο έβαλε… μόνο τις 21, πάλι όμως είχε δύο παραπάνω εύστοχες απ’ όσες επιχείρησε ολόκληρο το Γκόλντεν Στέιτ στον αγώνα (19)!

Η ατάκα της εβδομάδας

«Δεν παρακολουθώ πολύ μπάσκετ και δεν ξέρω ποιος είναι (ο Κέβιν Λαβ). Γνωρίζω τους βασικούς, τον Κόμπι, τον Γουέιντ, τον ΛεΜπρόν», Ιβάν Τζόνσον (Ατλάντα).

Τα clutch shots της εβδομάδας

Το πρώτο το έβαλε ο Ντέρεκ Φίσερ στη νίκη των Λέικερς επί των Μάβερικς με 73-70. Το ματς δεν αποτέλεσε και… διαφήμιση του ΝΒΑ, το φινάλε του όμως ήταν από αυτά που μας αρέσει να βλέπουμε, με τον Φίσερ να κάνει καλά αυτό που ξέρει: να σημειώνει το νικητήριο τρίποντο 3,1’’ πριν από τη λήξη. Το άλλο το περιγράψαμε λίγο πιο πάνω, δια χειρός Μπίλαπς.

Ο… Κουφός της εβδομάδας

Επαιξε ελάχιστα (κάτι παραπάνω από 12 λεπτά στα τελευταία 5 παιχνίδια των Νάγκετς), έβαλε συνολικά δύο πόντους (κι αυτούς από βολές) και δεν πρόλαβε να επιχειρήσει ούτε σουτ εντός πεδιάς!

To video της εβδομάδας

Ο πάγκος του Ντάλας ήταν ολίγον τι… διαφορετικός στον πρόσφατο αγώνα με το Ντιτρόιτ. Ανάμεσα στον Ντελόντε Γουέστ και στον Βινς Κάρτερ κάθονταν δύο… φίλαθλοι των Πίστονς, με τον έναν μάλιστα να πίνει μπίρα και τον δεύτερο να μοιάζει να έχει… κάνει κεφάλι! Το πιο παράξενο, δε, είναι ότι κανείς δεν τους είπε να μετακινηθούν. Ακόμα και οι ίδιοι οι παίκτες φέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα…