Ν. Έξαρχος: Το μπάσκετ ταιριάζει στους Έλληνες

Παρουσία πλήθους παλιών αθλητριών και αθλητών και ανθρώπων του μπάσκετ πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Παλαίμαχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας (ΣΠΑΚΕ) και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιώργος Γεωργίου, ο πρόεδρος του Ίκαρου Δημήτρης Αγγελόπουλος, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΣΠΑΚΕ εκτός από τους αθλητές και αθλήτριες, που τίμησαν με την αγωνιστική παρουσία τους το ελληνικό μπάσκετ, βραβεύτηκαν και άνθρωποι, που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το άθλημα.

Ο Παναγιώτης Κουκόπουλος, ο ταχύτατος πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού από το 1946 έως το 1963, που κατέκτησε με τους «πράσινους» συνολικά πέντε πρωταθλήματα.
Η Ευδοκία Κορρέ, μπασκετμπολίστρια του Τρίτωνα από το 1954 έως το 1961. Υπήρξε μέλος της πρώτης Εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών, έφορος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ενώ στην συνέχεια ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής προετοίμασε και προώθησε αθλήτριες στην Α1 και στην Εθνική.
Ο Αστέριος Γούσιος, ο σέντερ του Άρη από το 1956 έως το 1965 και μέλος της Εθνικής ομάδας. Σήμερα ο Γούσιος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών Άρη.
Ο Αργύρης Καμπούρης, ο «τίμιος γίγαντας», που εκτέλεσε με επιτυχία τις δύο βολές στο τέλος της παράτασης του τελικού του Ευρωμπάσκετ του ’87 με αντίπαλο την Σοβιετική Ένωση.
Ο Νάσος Γαλακτερός, ο οποίος έκανε σπουδαία καριέρα σε Αμύντα, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Άρη και στην Εθνική ομάδα. Πρόσφατα αποκάλυψε και το συγγραφικό ταλέντο του, εκδίδοντας το μυθιστόρημα «Ο τελευταίος αγώνας» (εκδόσεις Τετράγωνο).
Ο Κώστας Σιμωνίδης, που υπηρετεί εδώ και δεκαετίες το μπάσκετ ως σημειωτής, ενώ είναι η «ψυχή» των γραφείων της Ομοσπονδίας.
Ο Κώστας Πολίτης, ο οποίος μετά την σπουδαία καριέρα του ως μπασκετμπολίστας στον Παναθηναϊκό και την Εθνική ομάδα, οδήγησε ως προπονητής την «επίσημη αγαπημένη» στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του ’87 στο ΣΕΦ. Εκείνη η επιτυχία άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και του αθλητισμού της χώρας.
Ο Βασίλης Σκουντής, από τους δημοσιογράφους, που καθιέρωσαν το ρεπορτάζ μπάσκετ στα ΜΜΕ και βοήθησαν τους Έλληνες φιλάθλους να αγαπήσουν την «πορτοκαλί μπάλα». Η ατάκα του «βάλτο αγόρι μου» στο σουτ του Δημήτρη Διαμαντίδη στην εκπνοή του ημιτελικού του Ευρωμπάσκετ 2005 Ελλάδα – Γαλλία έμεινε στην ιστορία…

Ο Σύλλογος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παλαίμαχων (Maxibasketball) του 2013. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πάρις Πετράς.

Με αφορμή τόσο τη συνεδρίαση του ΣΠΑΚΕ, αλλά και τη βράβευση ανθρώπων που συνεισέφεραν απ’ το δικό τους μετερίζι στο μπάσκετ, ο πρόεδρος του συνδέσμου Νίκος Έξαρχος μίλησε στον Sentra 103,3:
Για τον στόχο του συλλόγου των παλαιμάχων καλαθοσφαιριστών:
«Θέλουμε να αποδείξουμε πως διαχρονικά το μπάσκετ είχε μια αξία. Ότι ταιριάζει στους Έλληνες και έχει μεγάλους παίκτες και μεγάλες διακρίσεις.»

Για τον δικό του ρόλο:
«Αυτό που προσπαθώ να περάσω στο σύλλογο δεν αφορά τους καλούς αθλητές μόνο, αλλά όλο το μπάσκετ. Αφορά την οικογένεια του αθλήματος. Αν δεις το μητρώο μας, ποιοι είμαστε και πως μπορεί να βοηθήσει ο καθένας με την επαγγελματική του δραστηριότητα, υπάρχει μια μασονία σε εισαγωγικά η οποία μπορεί να έχει αυτάρκεια σε κοινωνικό έργο.»

Για τα τουρνουά παλαιμάχων αθλητών:
«Όταν βλέπεις να παίζουν παλαίμαχοι αθλητές 75 ετών, είναι τεράστια η χαρά. Δεν παίζει ρόλο ποιος θα κερδίσει, αρκεί που μπαίνουν μέσα στο γήπεδο.»

Για τον νέο αθλητικό νόμο:
«Έχω εξηγήσει στου υπουργούς πως οι εθνικές ομοσπονδίες ψηφίζουν την παγκόσμια. Πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή και όταν ο ένας θέλει να σώσει τον άλλο παρεμβαίνει. Πρέπει να υπάρχει οριογραμμή ανάμεσα στην κάθε ομοσπονδία και στο κράτος. Πρέπει ο κάθε Πιλάβιος και κάθε Γκαγκάτσης να καταλάβουν πως δεν πρέπει να περνούν αυτή την γραμμή. Είναι σαν να μας λένε πως «αν θέλετε να είστε στο πρωτάθλημα το ευρωπαϊκό, το παγκόσμιο θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες».