Ν. Μπουντούρης: «Μπορεί να γίνει προπόνηση με 1 προπονητή και 9 αθλητές σε ένα γήπεδο μπάσκετ»

Η απόφαση για διακοπή όλων των δραστηριοτήτων στους κλειστούς αθλητικούς χώρους δίχως άλλο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα αναπτυξιακά προγράμματα, κάτι που έχει βρει ήδη αντίθετους όλους όσοι εμπλέκονται σ’ αυτό το σκέλος της αθλητικής δραστηριότητας. Οι «φωνές» για ν’ αλλάξει αυτή η απόφαση από την Πολιτεία είναι αρκετές, με το Νίκο Μπουντούρη να καταθέτει κι εκείνος τη δική του άποψη. Ο πρώην διεθνής άσος και νυν προπονητής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι είναι εφικτό να γίνεται προπόνηση στα κλειστά γυμναστήρια με 1 προπονητή και 9 αθλητές, ενώ καλεί τους ειδικούς επιστήμονες να αξιολογήσουν την πρότασή του και να κρίνουν κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί.

Αναλυτικά η πρόταση του Νίκου Μπουντούρη:

«Η άθληση λόγω των μέτρων για τον Covid 19 απαγορεύεται. Ειδικά για το μπάσκετ δεν έχει προβλεφθεί ούτε προπόνηση ατομικής βελτίωσης και ενδυνάμωσης με προπονητή.

Με σεβασμό στην γνώμη των ειδικών, τους νόμους του κράτους, αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων από την πανδημία, προτείνουμε τα εξής: 1 προπονητή και 9 αθλητές σε ένα γήπεδο μπάσκετ.

Σε 420 τετραγωνικά μέτρα χωρίς τα δύο μέτρα που περιβάλλουν τις εξωτερικές γραμμές του out σε ένα γήπεδο, αναλογούν σε κάθε άνθρωποο 42 τετραγωνικά μέτρα.

Κάθε παιδί θα έρχεται με τη μάσκα του. Θα την βγάζει μόνοο όταν μπει στον χώρο που του αναλογεί στο γήπεδο και θα την αφήνει σε σακουλάκι. Μαζί του θα φέρνει το μπουκάλι του το οποίο θα το αφήνει στον δικό το χώρο των 42 τ.μ και όχι στον πάγκο. Επίσης το σχοινάκι του, τη μπάλα του, ίσως το λάστιχο ενδυνάμωσης και ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει στην προπόνηση.

Διάρκεια προπόνησης 30-45 λεπτά. Τον μισό χρόνο από τον συνολικό που είχε ένα τμήμα των 18 παιδιών. Άρα έτσι στην ώρα της προπόνησης θα κάνει τις ασκήσεις και δεν θα υπάρξει καμία ανωμαλία στο πρόγραμμα των παιδιών και της ομάδας.

Οι σταθμοί μπορούν να περιλαμβάνουν:

Τρέξιμο
Ενδυνάμωση (στρώμα, σκάλα, σχοινάκι, λάστικο)
Ατομική τεχνική με μπάλα
Είναι σημαντικό να βάλουμε στην προπόνηση και το τρέξιμο. Ο προπονητής μπορεί να δουλεύει με τα παιδιά τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και ατομικής τεχνικής και παράλληλα 3 αθλητές τρέχουν ακριβώς στα όρια του γηπέδου γύρω γύρω με απόσταση μεταξύ τους.

Άρα σε μια προπόνηση 30 λεπτών, οι αθλητές μπορούν να κάνουν 10 λεπτά ενδυνάμωση, 10 λεπτά ατομική τεχνική και 10 λεπτά τρέξιμο.

Αν η προπόνηση είναι 45 λεπτά τότε διαιρείται ο χρόνος σε 15 λεπτά.

Σε μία ή μιάμιση ώρα θα γυμνάζονται 18 παιδιά σε ανοικτό γήπεδο με τις απαραίτητες προφυλάξεις και με τήρηση των μέτρων.

Δεν παίζουμε ένας εναντίον ενός.

Δεν χρησιμοποιούμε το καλάθι.

Δεν παίζουμε μπάσκετ με τη μορφή του παιχνιδιού.

Απλά γυμναζόμαστε.

Ερχόμαστε σε οπτική και συναισθηματική επαφή με τους συμπαίκτες, τον προπονητή και τον χώρο που αγαπάμε.

Καταθέτουμε την πρόταση αυτή ώστε να αξιολογηθεί από τους ειδικούς επιστήμονες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί.

Νίκος Μπουντούρης».