ethniki-andrwnΧαμόγελα και πάλι, συγκρατημένα και πάλι. Οι Έλληνες διεθνείς χάρηκαν τη νίκη επί της Κροατίας στην Αρένα Ζάγκρεμπ, αλλά για μία ακόμη φορά εστίασαν στη συνέχεια και όχι στο τι έχει ήδη γίνει.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, ξεκαθαρίζοντας όταν ρωτήηθηκε σχετικά ότι δεν του είχε λείψει μία τέτοια νίκη με την Εθνική Ομάδα…

«Δεν μου έλειψε μια τέτοια νίκη, ήξερα ότι θα έρθει. Όλοι ξέρουν ποιος είμαι, δεν έχω να αποδείξω κάτι , έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Για να παίζει καλά ένας παίκτης σημαίνει ότι πρέπει να παίζει και η υπόλοιπη ομάδα. Για να πάρω εγώ την μπάλα «σκοτώνονται» άλλοι τρεις για να μου κάνουν σκριν. Αυτό είναι ομάδα. Εγώ είμαι απλώς ένα κομμάτι της ομάδας. Ο τρόπος που ήρθε η νίκη είναι σημαντικός. Το σημαντικό σε αυτή την φάση είναι να προχωράμε και να μπαίνουμε σε κάθε ματς καλύτερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσο δήλωσε ο Γιάννης Μπουρούσης, ένας ακόμη από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της αποψινής αναμέτρησης: «Δείξαμε χαρακτήρα. Ήταν απλά όμως ένα παιχνίδι του oμίλου. Ήμασταν πίσω στο σκορ με 10 πόντους σε όλο το ματς. Η άμυνα μας έδωσε τη νίκη. Η ομάδα κατάφερε και κέρδισε το παιχνίδι, όπως έκανε παλιά. Δεν τα παρατήσαμε. Δώσαμε δύναμη και κουράγιο όλοι από τον πάγκο. Κερδίσαμε μια δύσκολη ομάδα, την Κροατία, μέσα στην Κροατία. Δεν έχουμε βρεθεί ξανά σε κάποιο φιλικό στο -10. Δεν μπαίνουν τα σουτ, αλλά όπως είπε και ο κόουτς θα σουτάρουμε και θα μπουν τα σουτ όταν πρέπει. Αποδείξαμε στο δεύτερο ημίχρονο τι αξίζουμε. Κάναμε το comeback και κερδίσαμε το παιχνίδι. Έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια η Εθνική Ομάδα ότι είναι μαθημένη να παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Φτιάχνουμε χαρακτήρα με αυτά τα ματς. Στην Εθνική δεν κοιτάει κανείς να διακριθεί. Θα χτίσουμε πάνω σε αυτή τη νίκη και θα προχωρήσουμε. Έχουμε δύσκολα παιχνίδια μπροστά μας. Ο Βασίλης είναι ο ηγέτης της ομάδας. Πήρε τα δύσκολα σουτ. Συγχαρητήρια και μπράβο του, το έχει ξανακάνει. Μας βοήθησε να κερδίσουμε το παιχνίδι. Δείξαμε απλά χαρακτήρα. Μην ανεβάζουμε τους τόνους, δεν χρειάζεται. Είδαμε και πέρσι τι έγινε. Το παιχνίδι με την Γεωργία είναι δύσκολο. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Δεν έχουμε κάνει τίποτα προς το παρόν».

Ο Νίκος Ζήσης ήταν εκεί για να ανοίξει τους διαδρόμους και να κρατήσει όρθια την Εθνική Ομάδα σε ένα σημαντικό διάστημα του αγώνα. Τα πρώτα συγχαρητήρια από τον αρχηγό πήγαν στην ομάδα, για να προσθέσει: «Κάναμε σπουδαίο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο μέρος δεν είχαμε υπομονή απέναντι στη ζώνη και ήμασταν άστοχοι. Στο δεύτερο μέρος κυκλοφορήσαμε καλύτερα την μπάλα και βρήκαμε εύκολα καλάθια. Το παιχνίδι άλλαξε μομέντουμ με την ενέργεια που βγάλαμε. Κάναμε κάποια λάθη στο αμυντικό τρανζίσιον, κάτι που έδωσε ψυχολογία στη γηπεδούχο ομάδα. Όμως είχαμε περισσότερο ενέργεια, πήραμε 14 ριμπάουντ και με τους καλούς δημιουργούς μας, που είχαν 21 ασίστ, φτάσαμε στη νίκη. Το 4/20 τρίποντα θα βελτιωθεί. Αν και λένε πως δεν έχουμε καλούς σουτέρ, θεωρώ θέμα χρόνου να μπουν και τα σουτ. Πρέπει να συνεχίσουμε και ήδη κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι. Όλοι ξέρουν πως ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης μας. Είναι ευλογία να τον έχουμε. Κάποιοι ξεχνούν πως στα πέντε χρόνια που δεν είχαμε επιτυχία δεν τον είχαμε για δύο καλοκαίρια και στη μία διοργάνωση έπαιζε τραυματίας. Κάποιοι το ξεχνούν αυτό. Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν ότι θα βάλει το μεγάλο σουτ. Έχουμε μια ομάδα με καλούς παίκτες και το σημαντικό είναι ότι ακόμη και παίκτες που δεν παίζουν πολύ μπορούν να κάνουν τη διαφορά και υποστηρίζουν την ομάδα από τον πάγκο. Αυτό είναι το σημαντικό για την ομάδα».

Ο Κώστας Καϊμακόγλου έδωσε λύσεις όταν χρειάστηκε και βοήθησε στο να έρθει η νίκη: «Η άμυνά μας ήταν αυτή που μας έδωσε την νίκη και αποδείχτηκε ότι στην άσχημη επιθετική ημέρα μας, όταν επιμένουμε στην άμυνα, διατηρούμε πιθανότητες να νικήσουμε κάθε αντίπαλο. Πρέπει να βάζουμε το «εγώ» κάτω από το «εμείς» και όλοι μαζί να προσπαθούμε, όσο μπορούμε περισσότερο στην άμυνα. Στην επίθεση υπάρχει μεγάλο ταλέντο και μπορούμε να βρούμε λύσεις στην διάρκεια των αγώνων και όταν δεν κάνουμε καλή αρχή, όπως συνέβη σήμερα και συνεχίστηκε στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού. Ήταν ένα μεγάλο τεστ, το σημερινό παιχνίδι, γιατί η Κροατία έχει πολύ καλή και ταλαντούχα ομάδα, παρά την απουσία του Μπογκντάνοβιτς, ενώ παίζει στην έδρα της και έχει μεγάλη συμπαράσταση. Περάσαμε με επιτυχία αυτό το τέστ και κρατάμε τον χαρακτήρα που δείξαμε, αλλά δεν μιλάω ακόμα για πρώτη θέση. Το κεφάλι μας πρέπει να είναι κάτω, να μείνουμε ταπεινοί και να σκεφτούμε μόνο την Γεωργία που είναι ο επόμενος αντίπαλος μας».

Ο Κώστας Κουφός άγγιξε ένα ακόμη νταμπλ νταμπλ, αλλά η πρώτη κουβέντα του ήταν για την ομάδα: «Eίμαστε ομάδα και αυτό το δείξαμε. Ο Σπανούλης είναι ηγέτης και το απέδειξε ξανά. Δείξαμε χαρακτήρα και βρήκαμε τις λύσεις και με διαφορετικούς παίκτες, όταν χρειάστηκε στα τελευταία λεπτά. Τώρα, έχουμε το ρεπό και πάμε για την τρίτη νίκη κόντρα στην Γεωργία».

Τέλος, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, συνεργάτης του Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο, δήλωσε: «Αυτή η ομάδα έδειξε ένα δείγμα του ψυχικού μεγαλείου της και της επιμονής που έχει να εφαρμόζει ότι σχεδιάζουμε για κάθε αντίπαλο. Η αστοχία μας δημιούργησε άγχος, αλλά η άμυνα μας έχει σταθερές και στάνταρ, παρά τα κάποια μικρά λάθη που γίνονται. Είχαμε υπομονή στην επίθεση και αυτό ζητούσαμε από όλους τους παίκτες. Να νικήσουν την όποια απογοήτευση δημιουργεί κάθε άστοχο σουτ και επειδή είναι έμπειροι παίκτες, ήξεραν να τρέξουν στην άμυνα και να καλύψουν την επιθετική αδυναμία που είχαμε. Η πρώτη θέση του ομίλου εξαρτάται, πλέον, απ’ εμάς».