Οι δηλώσεις των διεθνών…

Ν. Ζήσης: Θα δώσουμε το παν όσοι φοράμε τη φανέλα με το εθνόσημο…

Η απόφαση αποχώρησης και του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη απ’ την εθνική ομάδα ήταν φανερό ότι πλανιόταν σαν… σκιά πάνω απ’ τη media day με τους περισσότερους απ’ τους διεθνείς να καλούνται να σχολιάσουν τις τόσες πολλές απουσίες βασικών στελεχών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ο Νίκος Ζήσης επέλεξε να δώσει κάποια ελαφρυντικά για την απόφαση του «Σόφο» λέγοντας ότι «… η ζωή προέχει του μπάσκετ. Είναι λογικό πλέον να πέφτει μεγαλύτερο βάρος σε μας, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε ενδεχόμενη αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ δεν θα ψάξουμε να βρούμε δικαιολογίες».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτές οι απουσίες ανοίγουν το δρόμο σε άλλους παίκτες. «Θα δοθούν ευκαιρίες σε κάποιους παίκτες για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Κι είναι πολλοί οι παίκτες που θα έμπαιναν σταδιακά απ’ τις μικρές εθνικές στην ανδρών, αλλά πλέον καλούνται να κολυμπήσουν στα βαθιά από νωρίς. Υπάρχει κι ο καινούργιος προπονητής, ο οποίος θέλει να περάσει  το σύστημα του και γνωρίζει κι αυτός όπως και όλοι μας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι αυτοί που είμαστε εδώ θέλουμε να περνάμε καλά, να πιστεύουμε αυτό που κάνουμε και το πιο σημαντικό να μην έχουμε την πίεση του μεταλλίου. Δεν είμαστε στο Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης, όταν ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης και δευτεραθλητές κόσμου. Αλλά και πάλι φοράμε τη φανέλα με το εθνόσημο και δεν θέλουμε να πάμε και να μην παίξουμε καλά».

Ως καλός γκαρντ ο Ζήσης φρόντισε ν’ αποφύγει και το… πρέσινγκ αναφορικά με το μέλλον του και τα σενάρια που τον θέλουν να βρίσκεται κοντά στον Ολυμπιακό. «Μιλάμε για την εθνική ομάδα. Ας μην πούμε τίποτε για το μέλλον μου», η… κοφτή απάντηση του διεθνή άσου.

Κ. Καϊμακόγλου: «Να παίξουμε χωρίς άγχος»…

Από την πλευρά του ο Κώστας Καϊμακόγλου συνέκρινε τις καταστάσεις που επικρατούν τώρα στην εθνική ομάδα, μ’ εκείνες του Ευρωμπάσκετ του 2009. «Φέτος τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από τότε, έχουμε πολλές απουσίες, αλλά ένα πολύ καλό παράδειγμα να έχουμε σαν οδηγό μας είναι το Ευρωμπάσκετ του 2009. Αλλά Πρέπει να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας, να τα αφήσουμε όλα στην άκρη. Αν είμαστε ομάδα και έχουμε χημεία μπορούμε να παίξουμε χωρίς άγχος και να πάμε καλά».

Οι απουσίες είναι αρκετές, αλλά ο βασικός στόχος της εθνικής ομάδας δεν είναι άλλος απ’ την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Θα πρέπει να είναι αυτός ο βασικός μας στόχος, αλλά όχι κι ο μοναδικός. Θα πρέπει να επιδιώξουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Θα είναι δύσκολο αλλά θέλουμε να φέρουμε την Ελλάδα ψηλά. Και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να παίξουμε πιο γρήγορα, πιο ελεύθερα, με μεγάλη κίνηση στην επίθεση».

Κώστας Βασιλειάδης: «Δεν θέλω να μιλήσω για μετάλλιο»…

Έχει φτάσει κάμποσες φορές στην… πηγή της εθνικής, αλλά πάντα κάτι συνέβαινε κι έβλεπε τ’ όνομά του εκτός 12άδας. Φέτος όλα συνηγορούν ότι είναι η χρονιά του Κώστα Βασιλειάδη, ο οποίος μπορεί να ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στο γόνατο, αλλά αισθάνεται ότι θα τον ξεπεράσει και θα μπορέσει να ενισχύσει την εθνική μας ομάδα στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Ο άσος της Μπιλμπάο, βέβαια, παρουσιάστηκε στη media day προσγειωμένος και… κράτησε μικρό καλάθι!!!

«Δεν θέλω να μιλήσω γα μετάλλιο. Υπάρχουν πάρα πολλές απουσίες, αλλά όσοι είμαστε εδώ, είμαστε δεμένοι και ξέρουμε τι θέλουμε στο γήπεδο. Βέβαια τα φιλικά που θα δώσουμε, θα μας δείξουν τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής στο παρκέ, να βελτιωθούμε κι από εκεί και πέρα να γινόμαστε καλύτεροι και πιο έτοιμοι για το πανευρωπαϊκό».

Όσον αφορά για το εάν είναι αυτή η… ευκαιρία του ο Βασιλειάδης σχολίασε:  «Κάθε φορά που καλούμαι στην εθνική θεωρώ ότι είναι ευκαιρία για μένα, άσχετα εάν δεν τα κατάφερνα να παίξω. Κακία δεν κρατάω σε κανέναν, η ζωή συνεχίζεται. Φέτος, βέβαια θεωρώ ότι ίσως να είναι κάτι παραπάνω. Δόξα τω Θεό είμαι καλά κι ελπίζω να είμαι στην 12άδα. Είχα μία καλή σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα. Πήγαμε καλά με την ομάδα, φτάσαμε στον τελικό και το παλέψαμε. Αυτά μου έχουν δώσει κίνητρο και αυτοπεποίθηση. Το πιο σπουδαίο φυσικά για έναν αθλητή είναι να παίζει στην εθνική ομάδα κι αυτό περιμένω κι εγώ. Να είμαι 12άδα και να παίξω».

Αναφέρθηκε και στην Μπιλμπάο και τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν εκεί: «Είαμι πολύ χαρούμενος που αγωνίζομαι στην ομάδα. Με σέβονται, με αγαπούν και με πιστεύουν. Ελπίζω και στην Ελλάδα να με δουν το ίδιο κάποια στιγμή στο μέλλον και ίσως τότε να γυρίσω πίσω. Προς το παρόν, πάντως έχω βρει μία πολύ καλή ομάδα, έχω δύο χρόνια συμβόλαιο και δεν σκοπεύω να φύγω. Σημαντικό επίσης είναι ότι εκεί υπάρχει ο Φώτης Κατσικάρης, είναι Έλληνας, μου είχε μιλήσει απ’ την αρχή, μου είχε πει ότι χρειάζομαι δουλειά ακόμη κι αυτό κάνω. Κάθε μέρα μαθαίνω»…

Κ. Κουφός: “Νιώθω ενθουσιασμένος”

Η συμμετοχή του στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στον Κώστα Κουφό, όπως σχολίασε. Ο υψηλόσωμος σέντερ, αναφέρθηκε τόσο στην αποχώρηση του Σχορτσιανίτη, όσο και στην πρόκληση που θα έχει ν’ αντιμετωπίσει παίκτες του ΝΒΑ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα!

«Κάθε μέρα δουλεύουμε όλοι σκληρά και με διάθεση. Είναι ευλογία για εμένα να βρίσκομαι εδώ. Νιώθω ενθουσιασμένος. Η αποχώρηση του Σοφοκλή είναι σημαντική, διότι είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά κι εμείς που μείναμε πίσω είμαστε αρκετά δυνατοί. Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο. Έχουμε αυτοπεποίθηση ως ομάδα και δουλεύουμε για το καλύτερο».

Η πρόκληση, φυσικά για τον Κουφό είναι οι ΝΒΑερ που θα βρεθούν στο Ευρωμπάσκετ και δη ο Ντιρκ Νοβίτσκι! «Θα είναι πολύ ωραίο που θα τους αντιμετωπίσω και πάλι. Ειδικά τον Νοβίτσκι, που είναι μεγάλος παίκτης, εκ των κορυφαίων του κόσμου, ο MVP του ΝΒΑ και το κορυφαίο brand name της Αμερικής! Θα είναι μεγάλη πρόκληση για όλους μας».

Ν. Καλάθης: «Θα είμαι έτοιμος»

Η επιστροφή του στις προπονήσεις έφερε μαζί και κάποια χαμόγελα στο πρόσωπο του Ηλία Ζούρου. Κι ο Νικ Καλάθης δείχνει να έχει διάθεση να… βάλει κάτω τον τραυματισμό του και να δηλώσει παρών στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. «Αισθάνομαι ότι είμαι σε καλή κατάσταση κι ότι θα είμαι έτοιμος για να ταξιδέψω στη Λιθουανία και να βοηθήσω την ομάδα. Είναι μεγάλη τιμή ν’  αγωνίζομαι για την εθνική, τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μου. Τώρα όσον αφορά τις απουσίες, σίγουρα είναι σημαντικές, αλλά δεν μας επηρεάζουν. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο καλοί στο Ευρωμπάσκετ».