Οι κλήσεις του Κατσικάρη, εκτός Σπανούλης,Περπέρογλου, Φώτσης

katsikarisΗ Εθνική Ανδρών θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ισπανία (30/8-14/9). Οι παίκτες που θα πάρουν μέρος στην προετοιμασία είναι οι:

Οπως αναμενόταν εκτός είναι οι Βασίλης Σπανούλης και Στράτος Περπέρογλου, ενώ δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε οι Αντώνης Φώτσης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Μάικ Μπράμος,  Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, με τον Φώτη Κατσικάρη να εξηγεί τους λόγους…

Οσον αναφορά τον Νικ Καλάθη, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το θέμα της τιμωρίας του, βρίσκεται στις επιλογές, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επιστροφή  Κώστα Κουφού.

Γιάννης Αθηναίου 1.96 27/5/1988 γκαρντ Αρμάνι Μιλάνο
Γιάννης Αντετοκούνμπο 2.08 6/12/1994 φόργουορντ Μιλγουόκι Μπακς
Κώστας Βασιλειάδης 2.00 15/3/1984 γκαρντ Αναντολού Έφες
Ίαν Βουγιούκας 2.11 31/5/1985 σέντερ Ούνιξ Καζάν
Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς 2.02 3/3/1990 φόργουορντ Παναθηναϊκός
Νίκος Ζήσης 1.97 16/8/1983 γκαρντ Ούνιξ Καζάν
Κώστας Καϊμακόγλου 2.05 15/3/1983 φόργουορντ Ούνιξ Καζάν
Νικ Καλάθης 1.98 7/2/1989 γκαρντ Μέμφις Γκρίζλις
Κώστας Κουφός 2.13 24/2/1989 σέντερ Ντένβερ Νάγκετς
Βαγγέλης Μάντζαρης 1.95 16/4/1990 γκαρντ Ολυμπιακός
Γιώργος Μπόγρης 2.10 19/2/1989 σέντερ ΠΑΟΚ
Γιάννης Μπουρούσης 2.13 17/11/1983 σέντερ Ρεάλ Μαδρίτης
Κώστας Παπανικολάου 2.06 31/7/1990 φόργουορντ Μπαρτσελόνα
Γιώργος Πρίντεζης 2.06 22/2/1985 φόργουορντ Ολυμπιακός
Κώστας Σλούκας 1.87 15/1/1990 γκαρντ Ολυμπιακός
Μιχάλης Τσαϊρέλης 2.08 23/2/1988 φόργουορντ ΠΑΟΚ

Κατσικάρης: «Κριτήριο η αγωνιστική φιλοσοφία»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, μίλησε για τα κριτήρια της επιλογής των παικτών και έκανε ειδική μνεία για κάποιες περιπτώσεις παρόντων και απόντων.
«Προχώρησα στην πρόσκληση 16 παικτών έχοντας στο μυαλό μου μια βάση ομάδας, με κριτήριο της αγωνιστική φιλοσοφία που έχω ως προπονητής και στην οποία αυτοί ταιριάζουν.
Είναι όλοι τους παίκτες που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να είμαστε πολύ καλοί στο αμυντικό κομμάτι, που είναι το βασικό ζητούμενο και που θα είναι επιτυχία μας, αφού το καταφέρουμε αυτό, να το μεταφράσουμε σε ταχύτητα στην επιθετική μας παρουσία.

Οι συγκεκριμένοι παίκτες μπορούν να παίξουν σε πολύ υψηλό ρυθμό, κάτι που εκφράζει απόλυτα εμένα και τους συνεργάτες μου, αφού θέλουμε να φτάσουμε στην ουσία, που φυσικά είναι το αποτέλεσμα, παίζοντας ένα μοντέρνο και ελκυστικό μπάσκετ.

Εδώ και αρκετό καιρό ήμουν σε διαρκή επαφή με τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είχε εμφανώς μεγάλη θέληση να είναι μαζί μας και να βοηθήσει την ομάδα, για την οποία έχει πραγματικό πάθος και το αποδεικνύει εδώ και πολλά χρόνια. Έγιναν προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε και συμφωνήσαμε ότι με βάση τα ιατρικά δεδομένα θα ήταν καλύτερο να ξεκουραστεί φέτος. Ο Βασίλης είναι γνωστό ότι είναι άριστος επαγγελματίας, πολύ υπεύθυνος άνθρωπος και έκρινε ότι δεν ήταν σε θέση να παρουσιαστεί, όπως ακριβώς ο ίδιος θα ήθελε να είναι.

Για τον Αντώνη Φώτση πήρα μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στην καριέρα μου. Αυτός είναι ο άχαρος ρόλος του προπονητή ειδικά στις Εθνικές ομάδες. Είναι δεδομένη η εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του για την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια. Έκρινα ότι στη θέση που αγωνίζεται δεν θα μπορούσα να έχω τρεις παίκτες, του εξήγησα κατ ιδίαν τους λόγους της απόφασής μου και εκτιμώ ιδιαίτερα τη συνομιλία που είχαμε και τον ευχαριστώ γι αυτήν. Μου επιβεβαίωσε την άριστη γνώμη που είχα γι’ αυτόν ως άνθρωπο και ως αθλητή.


Ήθελα πολύ σε αυτή την ομάδα τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Είχαμε μια συνάντηση και εκεί μου είπε ότι δε νιώθει έτοιμος και στην κατάσταση που θα ήθελε για να βοηθήσει την Εθνική.

Με τον Στράτο Περπέρογλου είχα μια πολύ σοβαρή και επαγγελματική συζήτηση, στην οποία κατάλαβα ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, για το οποίο θα ήταν καλύτερο να απέχει από τη φετινή προσπάθεια. 
Όσο για τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με ενημέρωσε ότι θα υποβληθεί σε επέμβαση στον αγώνα, οπότε και δεν μπορεί να βοηθήσει. 

Μεταξύ των παικτών που κλήθηκαν είναι ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο Γιάννης Αθηναίου, ο Γιώργος Μπόγρης και ο Μιχάλης Τσαϊρέλης. Για όλους αυτή η κλήση είναι μια επιβράβευση της χρονιάς που έκαναν. Βρίσκονται σε πολύ καλή ηλικία, έκρινα ότι έπρεπε να τους δοθεί η ευκαιρία να είναι στην Εθνική Ανδρών και να αποτελέσει η παρουσία τους και ένα κίνητρο τόσο για τους ίδιους, όσο και για πολλούς άλλους παίκτες για να δουν ότι η πόρτα είναι ανοιχτή. 


Μέσα από τις προπονήσεις, είναι στο χέρι αυτών των παιδιών να διεκδικήσουν μέχρι τέλους και τη θέση τους στην τελική 12άδα που θα ταξιδέψει για την Ισπανία για να συμμετάσχει στο Μουντομπάσκετ. 

Στις 22 του μήνα τους περιμένω όλους για να αναχωρήσουμε για το Καρπενήσι και το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας και εκείνη την ημέρα, θα μπορούμε να πούμε και κάποια άλλα πράγματα». 

* Οι παίκτες θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις στις 21 Ιουλίου, ενώ στις 22 Ιουλίου η αποστολή θα αναχωρήσει με προορισμό το Καρπενήσι, όπου θα γίνει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας.