Οι ομιλητές του Διεθνούς Σεμιναρίου “Αθήνα 2015”

sfairopoulosΟ Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης ανακοινώνει τις λεπτομέρειες για το Διεθνές Σεμινάριο “Αθήνα 2015” που θα διοργανωθεί στην Αθήνα (3-4-5 Ιουλίου). Το Σεμινάριο θα λάβει χώρα στο κλειστό του Αμαρουσίου και θα συμμετάσχουν σ’ αυτό μεταξύ άλλων οι Γιάννης Σφαιρόπουλος, Βαγγέλης Αγγέλου, Τζώρτζης Δικαιουλάκος και Γιώργος Βαβέτσης.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις με άλλους καταξιωμένους προπονητές του εξωτερικού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνθεση των ομιλητών.

Αναλυτικά τα βιογραφικά των ομιλητών:

Γιάννης Σφαιρόπουλος

Η προπονητική καριέρα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξεκίνησε  το 1986 στα τμήματα υποδομής του Απόλλωνα Καλαμαριάς  και ακολούθως στην ανδρική ομάδα στα πρωταθλήματα της Β και Γ Εθνικής (1994-1997). Το 1997 πήγε στον ΠΑΟΚ στον οποίο έμεινε μέχρι το 2005 ως βοηθός προπονητή. Τη σεζόν 2000-2001 ανέλαβε πρώτος προπονητής στο δεύτερο μισό της σεζόν. Παράλληλα από το 2001 μέχρι το 2004 και τη σεζόν 2009-2010 διατέλεσε μέλος του τεχνικού τημ της Εθνικής Ανδρών δίπλα στους Γιάννη Ιωαννίδη, Παναγιώτη Γιαννάκη και Γιόνας Καζλάουσκας.

Από το 2005 έως το 2008 διατέλεσε βοηθός προπονητή στον Ολυμπιακό δίπλα στους Παναγιώτη Γιαννάκη και Πίνι Γκέρσον και το 2008 ανέλαβε για πρώτη φορά 1ος προπονητής από την αρχή της σεζόν στον Κολοσσό Ρόδου ομάδα στην οποία έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν 2010-2011. Τη σεζόν 2011-12 ήταν βοηθός προπονητή του Γιόνας Καζλάουσκας στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ακολούθησε η θητεία του για δύο σεζόν στον Πανιώνιο, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, τον οποίο οδήγησε στον τελικό του φετινού φάιναλ-φορ της Euroleague.

Στο παλμαρέ του δεσπόζουν το Κύπελλο Ελλάδας (1999, ΠΑΟΚ), η 5η θέση στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009, το πρωτάθλημα Ρωσίας με την ΤΣΣΚΑ τη σεζόν 2011-2012 και δύο συμμετοχές σε τελικούς Euroleague (2012 ως συνεργάτης και το 2015 ως head coach).

Έχει επισκεφθεί πολλά αμερικάνικα πανεπιστήμια όπως το Syracuse University και το Hartwick College) αλλά και πολλά καλοκαιρινά camp (Syracuse, Hartwick, Golden Valley Basketball camps) στην άλλη άκρη του ατλαντικού.
Εχει συμμετάσχει στο Summer League του Λας Βέγκας στο ΝΒΑ το 2006 ως μέλος του τεχνικού τημ των Κλίβελαντ Καβαλίερςτο 2012 ως μέλος του τεχνικού τιμ των Houston Rockets.

Βαγγέλης Αγγέλου

Ο Βαγγέλης Αγγέλου αγωνίστηκε επί σειρά ετών στην Α1 σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής και ο Απόλλων Πατρών. Μετά το τέλος της καριέρας του ως παίκτης, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χαλκίδα αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της τοπικής ομάδας, την οποία οδήγησε τελικά στην Α2. Το 2002 είπε “ναι” στον Μίλαν Μίνιτς και ανέλαβε χρέη ασίσταντ-κόουτς στον Άρη, ενώ την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Αθήνα, καθώς εντάχθηκε στο άκρως επτιυχημένο τεχνικό τιμ του Αμαρουσίου δίπλα στον Παναγιώτη Γιαννάκη. Το 2005 μετακόμισε στη Μόσχα, όπου συνεργάστηκε με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στη Ντιναμό. Με τη ρώσικη ομάδα κατέκτησε το Uleb Cup τη μια χρονιά και έφτασε στους “8” της Ευρωλίγκας την επόμενη.

Το 2007 στην πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής στην Α1 ανέλαβε τις τύχες της ΑΕΚ, ενώ ακολούθησαν τα Τρίκαλα. Το 2011 οι δρόμοι του διασταυρώθιηκαν και πάλι με αυτούς του Ντούσαν Ίβκοβιτς, καθώς συνεργάστηκαν ξανά στον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα (2012), ένα κύπελλο (2011) και έναν ευρωπαϊκό τίτλο (2012). Το 2013 ανέλαβε στα μέσα της σεζόν την τεχνική ηγεσία του Άρη, από όπου αποχώρησε στις αρχές του 2014 για “μετακομίσει” στην Κωνσταντινούπολη και την Εφές. Πέρσι τέλειωσε τη σεζόν ως πρώτος προπονητής, ενώ μετά τον ερχομό του Ντούσαν Ίβκοβιτς ανέκτησε και πάλι το ρόλο του άμεσου συνεργάτη του.

Τζώρτζης Δικαιουλάκος

Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στη Σερβία κι άρχισε τη σταδιοδρομία του στους πάγκους από τα τμήματα υποδομών του Παλαιού Φαλήρου. Κατόπιν εργάστηκε σε Ακαδημία Ηλιούπολης, Μίλωνα, Δάφνη και Ολυμπιακό, όπου σαν συνεργάτης του Λευτέρη Σούμποτιτς κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 2002. Κατόπιν δούλεψε σε Πανιώνιο, Παπάγου και Πανελλήνιο, ενώ το 2008 ανέλαβε τα ηνία της γυναικείας ομάδας του Αθηναϊκού με την οποία πανηγύρισε εγχώριους τίτλους αλλά και το Eurocup το 2010. Ακολούθως εργάστηκε στην Λότος Γκντίνια με την οποία κατέκτησε το 2011 το Κύπελλο Γυναικών στην Πολωνία κι εν συνεχεία στην Φενέρμπαχτσε, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Γυναικών στην Τουρκία. Τελευταία του ομάδα ήταν η ρουμανική Ταργκοβίστε,από τον πάγκο της οποίας αποχώρησε τον Ιανουάριο.

Από το 2006 ήταν συνεργάτης στην Εθνική Γυναικών, που κατετάγη πέμπτη το 2009 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λετονίας, ενώ την ίδια χρονιά πανηγύρισε ως βοηθός προπονητή την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων στη Ρόδο. Από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2011 εργάστηκε ως προπονητής της Εθνικής Γυναικών της Λετονίας, με την οποία κατετάγη στην όγδοη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2011. Πλέον κατέχει τυην θέση του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Γυναικών.

Γιώργος Βαβέτσης

Ως κλινικός εργοφυσιολόγος και υπεύθυνος φυσικής κατάστασης κι αποκατάστασης ο Γιώργος Βαβέτσης έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες και κορυφαίους αθλητές στον χώρο του μπάσκετ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (μεταξύ αυτών το Μαρούσι και η Ούνιξ Καζάν). Γνώσεις, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικοί τίτλοι στην αθλητική επιστήμη και στην ιατρική συνδυάζονται με μία μακρόχρονη πείρα στην πολυεπίπεδη εφαρμογή τους στην εκγύμναση, στην μεγιστοποίηση των επιδόσεων και στην αποκατάσταση κορυφαίων αθλητών όλων των αθλημάτων.Όλα αυτά καθιστούν της υπηρεσίες του πολύτιμες για συλλόγους που θέλουν να αναβαθμιστούν τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά.

Η αφοσίωσή του στην εκπαίδευση των προπονητών και των γυμναστών καθώς και στην πιστοποίηση των ικανοτήτων τους υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητιατρικής Ακαδημίας (National Academy of Sports Medicine ,www.nasm.org) και της NASE (National Association of Speed and Explosion) των Η.Π.Α στα πλαίσια της BIOFIT ACADEMY καθώς και η συμμετοχή του σε σύγχρονες ερευνητικές ομάδες του επιτρέπουν να αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους αθλητές του.