Ολα τα σενάρια της τελευταίας ημέρας

Το πιο απρόβλεπτο Ευρωμπάσκετ των τελευταίων (πολλών, πάρα πολλών) ετών, δεν θα μπορούσε να μην αξίζει μία τελευταία ημέρα σαν τη σημερινή! Από τις 24 ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό, στην επόμενη φάση έχουν προκριθεί μόνο 8 ομάδες (Γαλλία, Ουκρανία, Ισπανία, Σλοβενία, Ιταλία, Ελλάδα, Σερβία, Φινλανδία) και έχουν αποκλειστεί μαθηματικά 7 (Γερμανία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Πολωνία, Τουρκία, Σουηδία, Ρωσία).

Οι υπόλοιπες 9 θα δώσουν σήμερα μάχη για τις 4 θέσεις που έχουν απομείνει (μία στον πρώτο όμιλο, δύο στο δεύτερο και μία στον τρίτο), με τις δύο εξ αυτών μάλιστα να αναμετρώνται μεταξύ τους σε έναν αγώνα με χαρακτήρα τελικού πρόκρισης (Κροατία-Τσεχία). Ας δούμε όμως αναλυτικά πως έχουν τα σενάρια για την πρόκριση…

Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Ποιοι εμπλέκονται: Το Βέλγιο (2-2), η Μ. Βρετανία (2-2) και το Ισραήλ (1-3) μάχονται για την 3η θέση.

Το Βέλγιο θα προκριθεί εάν: 1) νικήσει τη Γαλλία ή 2) σε περίπτωση ήττας από τη Γαλλία, χάσουν παράλληλα και η Μεγάλη Βρετανία (από την Ουκρανία) και το Ισραήλ (από τη Γερμανία).

Η Μεγάλη Βρετανία θα προκριθεί ΜΟΝΟ εάν: νικήσει την Ουκρανία και ηττηθεί το Βέλγιο από τη Γαλλία. Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο μένει εκτός συνέχειας.

Το Ισραήλ θα προκριθεί ΜΟΝΟ εάν: νικήσει τη Γερμανία και ηττηθούν τόσο το Βέλγιο, όσο και η Μεγάλη Βρετανία.

Σημαντική υποσημείωση: Η Γαλλία δεν είναι αδιάφορη, καθώς εάν νικήσει θα μεταφέρει δύο νίκες στην επόμενη φάση. Εάν ηττηθεί, τότε θα μεταφέρει την ήττα από το Βέλγιο. Η Ουκρανία, από τη μεριά της, θέλει κι αυτή τη νίκη επί της Μεγάλης Βρετανίας για να εξασφαλίσει τη μεταφορά μιας νίκης στην επόμενη φάση. Η Γερμανία έχει αποκλειστεί και δεν παίζει κανένα ρόλο το αποτέλεσμα του αγώνα της (με το Ισραήλ), σε κανένα σενάριο πρόκρισης.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Ποιοι εμπλέκονται: Η Λιθουανία (3-1), η Λετονία (2-2), η Βοσνία (2-2) και η FYROM (1-3) διεκδικούν δύο θέσεις.

Η Λιθουανία θα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟ εάν: ηττηθεί από τη Βοσνία με 10 ή περισσότερους πόντους διαφορά και παράλληλα νικήσει η Λετονία τη FYROM.

Η Λετονία θα προκριθεί εάν: 1) νικήσει τη FYROM ή 2) σε περίπτωση ήττας από τη FYROM, ηττηθούν τόσο η Βοσνία (από τη Λιθουανία), όσο και η Σερβία (από το Μαυροβούνιο).

Η Βοσνία θα προκριθεί εάν: 1) νικήσει τη Λιθουανία με 10 ή περισσότερους πόντους διαφορά, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα αποτελέσματα ή 2) νικήσει τη Λιθουανία με 1-9 πόντους και ηττηθεί παράλληλα και η Λετονία από τη FYROM.

Η FYROM θα προκριθεί ΜΟΝΟ εάν: νικήσει τη Λετονία με 10 ή περισσότερους πόντους διαφορά και παράλληλα νικήσει η Λιθουανία τη Βοσνία και η Σερβία το Μαυροβούνιο.

Σημαντική υποσημείωση: Η Σερβία έχει προκριθεί μαθηματικά στην επόμενη φάση αλλά το αποτέλεσμα της στον αγώνα με το Μαυροβούνιο ίσως έχει έμμεση σχέση με το ρεκόρ που θα μεταφέρει στην επόμενη φάση. Η Σερβία θέλει φυσικά να μεταφέρει δύο νίκες και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μείνει εκτός συνέχειας η FYROM. Η… ειρωνεία της τύχης είναι ότι εάν οι Σέρβοι χάσουν από τους Μαυροβούνιους, αφήνουν αυτομάτως τη FYROM εκτός συνέχειας, συνεπώς… αυτοί αποφασίζουν σε κάθε περίπτωση.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Ποιοι εμπλέκονται: Η Κροατία (3-1) και η Τσεχία (2-2) παίζουν μεταξύ τους για την 3η θέση στον όμιλο.

Σημαντική υποσημείωση: Εάν νικήσει (και προκριθεί) η Κροατία, τότε θα μεταφέρει και τη νίκη επί της Σλοβενίας, οπότε όλες οι ομάδες (Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία) θα προκριθούν με 1-1 νίκες. Εάν νικήσει η Τσεχία, τότε θα κάνει… χάρη στη Σλοβενία, που θα προκριθεί με 2-0 στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ

Η πρώτη τριάδα έχει ξεκαθαρίσει από τα παιχνίδια της Κυριακής. Η Ιταλία θα μεταφέρει δύο νίκες στην επόμενη φάση, ενώ ο νικητής του Ελλάδα-Φινλανδία θα συνεχίσει με 1-1 και ο ηττημένος με 0-2.