Το ημερολόγιο “έδειχνε” 2 Δεκεμβρίου 1979 και ουδείς εξ αυτών που βρίσκονταν στο Αλεξάνδρειο για τον αγώνα του Αρη με τον Ηρακλή θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πόσο ιστορικό θα ήταν για το ελληνικό μπάσκετ εκείνο το σαββατόβραδο. Ο λόγος δεν ήταν φυσικά η έναρξη του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, αλλά ένα νέο πρόσωπο που έκανε την εμφάνισή του στην αρχική πεντάδα του Αρη. Το όνομά του, Νίκος Γεωργαλής-Γκάλης.

Ο παίκτης που διεκδίκησε αρχικά ο Παναθηναϊκός, αργότερα ο Ολυμπιακός και στο τέλος κέρδισε ο… Αρης, πήγε στη Θεσσαλονίκη άγνωστος μεταξύ αγνώστων, υπέγραψε το συμβόλαιό του στις 16 Οκτωβρίου αλλά στο ελληνικό μπάσκετ “συστήθηκε” 1,5 μήνα αργότερα, στις 2 Δεκεμβρίου 1979. Στην πρώτη του εμφάνιση (με το νούμερο 7 και όχι με το 6) ο Γκάλης δεν ήταν καλός, έχασε πάρα πολλά σουτ, χαρακτηρίστηκε “εγωιστής”, ωστόσο τελείωσε το ματς με 30 πόντους, σημείωσε τα τελευταία δύο κρίσιμα καλάθια και ο Αρης νίκησε τον Ηρακλή 79-78.

Οχι, οι φίλοι του Αρη δεν εντυπωσιάστηκαν από την πρώτη εμφάνιση του δασύτριχου, μελαμψού γκαρντ με το άφρο μαλλί από την Αμερική, που ζήτησε μάλιστα και… πίστωση χρόνου μετά τον αγώνα, μιλώντας στους δημοσιογράφους! Αυτός που γνώριζε πολύ καλά τι παίκτη είχε στα χέρια του ήταν ο Ανέστης Πεταλίδης, γενικός αρχηγός του Αρη εκείνη την εποχή.

«Προσέξτε τι θα γράψετε καρντάσια, γιατί εκεί όπου τώρα φτύνετε, σε λίγες ημέρες θα γλύφετε. Αυτός θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί να κερδίσει πέντε» είπε εκείνο το βράδυ ο Ανέστης Πεταλίδης. Πόσο δίκιο είχε, όπως και ο Γκάλης, που είπε μετά το ματς: «Μην φοβάστε, οι φίλαθλοι να έχουν υπομονή, σας δίνω το λόγο μου ότι θα παίξω μεγάλο μπάσκετ». Και το έκανε.

Το φύλλο του πρώτου αγώνα του

ΑΡΗΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ 79-78 (44-37)
Διαιτητές: Προεστός-Οικονομίδης
ΑΡΗΣ (Ντέβελι): Αλεξανδρής 10, Γκάλης 30, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού.
ΗΡΑΚΛΗΣ (Πυριτίδης): Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καραόγλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης.