Ο Πρίφτης αναλύει τους αγώνες των “αιωνίων”

Αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο καταρτισμένους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων προπονητών. Ο Δημήτρης Πρίφτης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για το πώς αξιολογεί τη φάση του ΤΟΡ 16 της Ευρωλίγκα, την πορεία των ελληνικών ομάδων στον θεσμό, ενώ δεν αρνήθηκε να μας παρουσιάσει μέσα από ένα εξαιρετικό scouting report τους δύο αντιπάλους των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στα προημιτελικά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το ΤΟΡ 16 της Ευρωλίγκα που ολοκληρώθηκε

«Πιστεύω πως το επίπεδο στη φάση των 16 ήταν πραγματικά καλό. Τόσο η βαθμολογική εξέλιξη, όσο και το επίπεδο μπάσκετ που παίχτηκε και στους 2 ομίλους ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Αν εξαιρέσει κάποιος την Μπαρτσελόνα η οποία ξεκαθάρισε πολύ γρήγορα τη πρώτη θέση στον όμιλο της, οι υπόλοιπες ομάδες στη πλειοψηφία τους (με εξαίρεση τις Alba, Bamberg, Besiktas, Fener) έδωσαν πραγματική μάχη για τη πρόκριση και κυρίως την τελική κατάταξη και τις διασταυρώσεις, μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, διατηρώντας πολύ ψηλά το ενδιαφέρον. Νομίζω πραγματοποιήθηκε μια πολύ ανταγωνιστική φάση».

Για την αλλαγή της Ευρωλίγκα στη φάση των 16 και πως την κρίνει:

«Για τη διεύρυνση της φάσης του top 16 η άποψή μου είναι πως αναμφίβολα είναι πιο επίπονη για τις ομάδες σε ότι αφορά τόσο τη σωματική κόπωση, όσο και τη πνευματική φόρτιση (ψυχολογία, διαχείριση συναισθημάτων) καθώς το πρόγραμμα είναι εξαντλητικό. Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς ή να αισθανθείς περισσότερο από ένα βράδυ, αφού το επόμενο ματς είναι πολύ κοντά

Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ πιο δίκαιο και αξιόπιστο για τη διαμόρφωση των διασταυρώσεων της τελικής οκτάδας, καθώς μια ομάδα για να προκριθεί θα πρέπει να παρουσιάσει σταθερότητα, συνέπεια και ανθεκτικότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν είναι εύκολο.

Απ’ την άλλη το γεγονός ότι δεν κρίνονται όλα σε 6 παιχνίδια αλλά σε 14 δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να καλύψουν ένα πιθανό κακό αποτέλεσμα, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν το λάθος τους σε μία αλληλουχία αρκετών παιχνιδιών. Άρα τα παιχνίδια σε ότι αφορά τη κρισιμότητά τους δεν είναι δίχως γυρισμό. Στην ουσία διεξάγεται ένα μικρό πρωτάθλημα όπου ο παράγοντας τύχη ελαχιστοποιείται ενώ μεγάλη σημασία παίζει η διάρκεια. Νομίζω πως η αλλαγή του συστήματος είναι προς όφελος της διοργάνωσης».

Για την παρουσία των δύο ελληνικών ομάδων:

«Θεωρώ πως και οι 2 ομάδες έκαναν πολύ καλή πορεία. Με τη παρουσία τους στο top 16 διατήρησαν το πήχη ψηλά και παρ’ όλες τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν στην αρχή της χρονιάς έδειξαν τόσο με την πρόκρισή τους στην φάση των 8 αλλά και με το μπάσκετ που έπαιξαν ότι παραμένουν κορυφαίες δυνάμεις στην Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός παίζοντας σ’ έναν πολύ ανταγωνιστικό όμιλο, πέραν της Μπαρτσελόνα που ξεχώρισε από την αρχή, μας κράτησε σε μεγάλη αγωνία μέχρι το τελευταίο παιχνίδι. Αντιμετώπισε κάποια προβλήματα τραυματισμών τόσο του Πρίντεζη και Πάουέλ σε κρίσιμο χρονικό σημείο όσο και του Μάντζαρη που κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλη απώλεια, καθώς είναι ένας παίκτης που κάνει πολύτιμες δουλειές μέσα στο γήπεδο οι οποίες πολλές φορές δεν αποτυπώνονται με αριθμούς. Πιστεύω όμως πως τελικά σε κρίσιμες αναμετρήσεις έδειξε χαρακτήρα κι έκανε μεγάλες εκτός έδρας νίκες (Khimky,Sienna, Maccabi) και κάλυψε ήττες που έκανε στο γήπεδό του όπως με τη Σιένα και τη Μακάμπι. Νομίζω το πλασάρισμά του στη 2η θέση και το πλεονέκτημα έδρας του δίνει μεγάλες ελπίδες για πρόκριση.

Ο Παναθηναϊκός έχοντας φέτος ένα διαφορετικό σημείο αναφοράς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς πρόκειται για καινούρια ομάδα, κατά την άποψή μου είχε πολύ μεγάλη πρόοδο κατά τη διάρκεια της φάσης των 16. Καταστάλαξε στη χημεία του και στους ρόλους του και δείχνει πολύ πιο ήρεμος και συνεπής σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η βελτίωση και προσαρμογή του Ούκιτς στο παιχνίδι της ομάδας τη δεδομένη στιγμή νομίζω ήταν καθοριστική. Αντιμετώπισε κι αυτός προβλήματα τραυματισμών που αναμφίβολα δυσκόλεψε το μοντάρισμα μιας καινούριας ομάδας.

Πιστεύω παιχνίδια-κλειδιά για τον Παναθηναϊκό ήταν το εντός έδρας παιχνίδι με Εφες όπου πιστοποίησε ότι βρίσκεται σε διαδρομή βελτίωσης, αλλά και η μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Ρεάλ που ουσιαστικά τον έφερε πολύ κοντά στη πρόκριση. Νομίζω το έργο του Παναθηναϊκού είναι δυσκολότερο τόσο από πλευράς δυναμικότητας αντιπάλου αλλά και μειονεκτήματος έδρας».

Για τους προημιτελικούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού:

«Ο Παναθηναικός αντιμετωπίζει ίσως τη δυνατότερη και σταθερότερη ομάδα της φετινής Ευρωλίγκα όπως προκύπτει από τα αποτελέσματά της. Είναι ομάδα που το βασικό χαρακτηριστικό είναι η ταχύτητα όχι μόνο σε ότι αφορά το ανοιχτό γήπεδο αλλά και τη ταχύτητα εκτέλεσης στο ¼. Διαθέτει βάθος πάγκου με ομοιόμορφη ποιότητα κάτι που απαιτεί ο φετινός τρόπος διεξαγωγής της Ευρωλίγκα. Κλειδί παίκτης είναι ο Ναβάρο καθώς αρκετά πράγματα στην επιθετική τακτική περιστρέφονται γύρω απ’ αυτόν. Η άμυνα πάνω του, κυρίως στις φάσεις off screen θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ο Μάικλ είναι απώλεια καθώς η Μπαρτσελόνα θα στερηθεί το παιχνίδι διείσδυσης, κάποιες φάσεις post uρ και το foul game αλλά έχει αρκετούς τρόπους για να χτυπήσει και βαθύ ρόστερ κάτι που σημαίνει ότι δε θα χάσει τη δύναμή της ως ομάδα, το έδειξε άλλωστε στα τελευταία της παιχνίδια τόσο σε Ευρωλίγκα όσο και σε Ισπανία. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το μαρκάρισμα της ιδιαίτερα παραγωγικής γραμμής ψηλών που διαθέτει η Μπαρτσελόνα (Τomic, Jawai, Lorbek). O Lorbek είναι παίκτης που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς χτυπάει με διαφορετικούς τρόπους είτε παίζοντας μέσα στο καλάθι σαν 4 είτε μακριά απ’ αυτό σαν 5.

Ο Παναθηναϊκός έχει αναπτύξει ένα τρόπο παιχνιδιού προβληματίζοντας τον αντίπαλο με πολλαπλές τακτικές, καθώς διαθέτει εξαιρετικό pnr παιχνίδι με κύριο άξονα τους Διαμαντίδη-Lasme , πολύ καλό post up game με κύριο εκφραστή τον Σοφοκλή αλλά και άλλους παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Μπράμος, ο Μασιούλις, ο Τσαρτσαρής, καθώς επίσης και πολύ καλό ένας εναντίον ενός παιχνίδι με τον Ούκιτς που είναι εξαιρετικός κάθετος παίκτης. Το πώς θα διαβάσει την άμυνα στις συγκεκριμένες συνεργασίες για να βρει το σουτ με τις καλύτερες προϋποθέσεις είναι κρίσιμο. Το ποσοστό του στα μακρινά σουτ καθώς και η συγκομιδή των επιθετικών ριμπάουντ σε αυτά που θ’ αστοχήσει νομίζω θα παίξει σημαντικό ρόλο σε όλη τη σειρά. Κατά την άποψή μου το κυριότερο είναι ο τρόπος που ο Παναθηναϊκός θα προσαρμοστεί στην ταχύτητα που η Μπαρτσελόνα επιβάλλει είτε στο ανοιχτό γήπεδο είτε στο ¼ τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.

Σε ότι αφορά το ζευγάρι του Ολυμπιακού με την Εφές οι 2 ομάδες γνωρίζονται αρκετά καλά καθώς έχουν συναντηθεί στη κανονική περίοδο. Η Εφες είναι μια ομάδα πειθαρχημένη στην επίθεση που παίζει με αρκετή κίνηση και πολλά σκριν. Ο κύριος τρόπος έκφρασης της είναι το pick n roll με Erden μετά από κίνηση για Φάρμαρ, Τουντσερί, Lukas, off screen επιθέσεις για Βούγιασιτς, και κάποιες φορές post up είτε με τα γκαρντ (Φάρμαρ, Λούκας) είτε συχνά με τον Σαβάνοβιτς. Παίκτης κλειδί είναι σίγουρα ο Farmar καθώς είναι ο πιο παραγωγικός της παίκτης ενώ ταυτόχρονα μπορεί να παίξει και το ρόλο του δημιουργού. Η pick n roll άμυνα πάνω του αλλά και η γενικότερη ομαδική τακτική στη συγκεκριμένη συνεργασία είναι πολύ σημαντική.

Ο Βούγιασιτς είναι παίκτης που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα ενός ματς καθώς είναι σουτέρ με προσωπικότητα και υπερβολική αυτοπεποίθηση που αν βρεθεί σε μέρα είναι πολύ επικίνδυνος. Σαβάνοβιτς και Λούκας είναι σημαντικά γρανάζια στην ομάδα της Εφές και βοηθούν την ομάδα τους κάνοντας αθόρυβα πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Γενικά η Εφές είναι μια ομάδα που διαθέτει εμπειρία. Ας μη ξεχνάμε ότι απ’ τον πάγκο έρχονται παίκτες όπως ο Τουντσερί, ο Γκονλούμ που είναι ιδιαίτερα οξυδερκείς παίκτες αλλά και οι Barac και Κugo δύο πολύ σκληροί ψηλοί με αρκετά χιλιόμετρα στην Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός καταρχήν θα πρέπει να διαφυλάξει την έδρα του. Πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από το πώς ο Σπανούλης θα διαχειριστεί τον τρόπο που η Εφές θα παίξει άμυνα στο pick n roll εναντίον του, που κατά την άποψή μου είναι και μία από τις αδυναμίες της. Άλλοτε έχοντας το ρόλο του δημιουργού και αξιοποιώντας τους συμπαίκτες του κι άλλοτε έχοντας το ρόλο του εκτελεστή κυρίως στις κρίσιμες στιγμές. Το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού είναι η κυκλοφορία της μπάλας. Όταν κυκλοφορεί τη μπάλα, παίζει με ταχύτητα και κίνηση είναι πραγματικά πολύ καλός.

Το μακρινό σουτ κι εδώ θα παίξει το ρόλο του. Αναγκαιότητα κατά την άποψή μου για τον Ολυμπιακό είναι να σταθεροποιήσει την αμυντική του απόδοση, εκμεταλλευόμενος τα γρήγορα πόδια που διαθέτει και παίζοντας με ενέργεια να αναζητήσει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο που είναι εξαιρετικός. Να ευχηθούμε και στους 2 καλή επιτυχία. Μακάρι να έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τις 2 ομάδες μας για μια ακόμα φορά σ’ ένα final four».