“Πέταξε” για τη Φινλανδία και το Ευρωμπάσκετ η εθνική ανδρών

“Να είμαστε ομάδα στις αναμετρήσεις μας στο Ευρωμπάσκετ”, ήταν το κεντρικό μήνυμα των Ελλήνων διεθνών που αναχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (28/8) με προορισμό τη Φινλανδία, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ. Η “επίσημη αγαπημένη” που στα φιλικά της παιχνίδια δεν έπεισε, “πέταξε” με προορισμό τη Φινλανδία, ευελπιστώντας ότι στα 24ωρα που απομένουν μέχρι το πρώτο της παιχνίδι (με την Ισλανδία στις 31/8) θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που έχει παρουσιάσει και κυρίως να βρουν όλοι οι παίκτες της τους ρόλους της. Ιδίως μετά την απόφαση του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των Μπακς να μην αγωνιστεί σε αυτή τη διοργάνωση.

Οι στόχοι που τίθενται σε αυτή τη διοργάνωση διαφοροποιούνται εν μέρει από την αρχική επιθυμία, κάτι που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις τόσο του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Μίσσα, όσο και από εκείνες των Κώστα Σλούκα, Βαγγέλη Μάντζαρη, Ιωάννη Παπαπέτρου και Γιώργου Παπαγιάννη.

Κώστας Μίσσας: «Μπαίνοντας πια στην τελική ευθεία, θεωρώ ότι είμαστε ομάδα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και η βάση για να έρθουν τα αποτελέσματα, όπως σημαντικό θα είναι να αντιμετωπίσουμε και κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, γιατί το καθένα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Είναι βασικό να βλέπεις τον επόμενο αγώνα, και να ξεχνάς τον προηγούμενο όταν είσαι σε μια τέτοια διοργάνωση με συνεχόμενα παιχνίδια. Έχουμε πολύ καλή αίσθηση, ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, γιατί αξίζει σε αυτή την ομάδα.

Βασικό συστατικό για την επιτυχία είναι η διάρκεια. Μέσα από την προετοιμασία και τα διάφορα φιλικά έχουμε δει κάποια πράγματα στα οποία είμαστε καλοί και πρέπει να τα κρατήσουμε και κάποια άλλα που πρέπει να διορθώσουμε κι έχουν σχέση με τη συγκέντρωση. Από εκεί και πέρα, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά το περιφερειακό σουτ. Δεν θεωρώ πως δεν έχουμε σουτέρ. Χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, γιατί θα παίξει ρόλο. Από πλευράς άμυνας, η διάρκεια σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και βήμα βήμα θα δούμε τι θα κάνουμε.

Σε ότι αφορά την άμυνα στο pick n roll είναι ένα ζητούμενο που έχει να κάνει με το κομμάτι της συγκέντρωσης και της μεγαλύτερης προσπάθειας. Σίγουρα, από αυτά που έχουμε δει στο κομμάτι της άμυνας έχουμε μεγάλη αποτελεσματικότητα στις αλλαγές με κάποια διαφορετικά σχήματα, που έχουν ωστόσο μειονέκτημα στην επίθεση. Πρέπει να «παντρέψουμε» διάφορα πράγματα ανάλογα και το παιχνίδι. Αυτή είναι η λογική μας. Τη δική του μεγάλη σημασία έχει και το αμυντικό ριμπάουντ, γιατί μπορεί να μας βοηθήσουν να «χτυπήσουμε» στον αιφνιδιασμό, να «χτυπήσουμε» την αντίπαλη ομάδα στην αντίδραση και όχι στη δράση.»

Κώστας Σλούκας: «Τα προηγούμενα χρόνια φεύγαμε με υψηλά όνειρα και προσδοκίες. Φέτος έχουμε κατεβάσει λίγο το κεφάλι, κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι τον όμιλο αρχικά και από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε λίγη τύχη, ώστε να πάνε όλα καλά. Είναι η “επίσημη αγαπημένη μας”, θα δώσουμε και την ψυχή μας για να κάνουμε κάτι καλό. Ξέρουμε πως θα λείπει ο Γιάννης (Αντετοκούνμπο), αλλά μέρα με τη μέρα γινόμασταν καλύτεροι και θεωρώ πως έχουμε ακόμα χρόνο για να βάλουμε κάποιες τελευταίες “πινελιές”. Σίγουρα, η απουσία του είναι μεγάλο πρόβλημα και άλλαξε τα σχέδια της ομάδας, του προπονητή και όλων μας. Η ομάδα θα είναι έτοιμη και χωρίς το Γιάννη, θα κάνει καλή πορεία και θα καταφέρει κάτι καλό. Είναι πολύ σημαντική μονάδα, αλλά η Εθνική είναι πάνω από όλα. Για τα ποσοστά στα τρίποντα; Ποιος ξέρει; Μπορεί να σουτάρουμε με το πόδι για να μπει και κανένα, δεν ξέρω.»

Βαγγέλης Μάντζαρης: «Σίγουρα, είμαστε στενοχωρημένοι που λείπει ο Γιάννης, παρ’ όλα αυτά νομίζω πως η απώλειά του, πέρα από τα αρνητικά που θα έχει, μας έχει συσπειρώσει περισσότερο και μας έχει φέρει πολύ κοντά ως ομάδα. Με όλα αυτά που έγιναν στην προετοιμασία και τα ξέρει ο περισσότερος κόσμος, έχουμε έρθει πιο κοντά. Σε όλες τις οικογένειες γίνονται τσακωμοί, το σημαντικότερο είναι πως είμαστε ενωμένοι και πως θέλουμε να κάνουμε υπερήφανους τους Έλληνες. Πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα ειδικά στον αμυντικό τομέα και στα ριμπάουντ, αλλά πρέπει πάνω από όλα να είμαστε πιο σταθεροί και να παίζουμε καλό μπάσκετ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι λογικό να μην έχουμε τη χημεία που έχουν άλλες ομάδες που είναι μαζί χρονιά. Χρειάζεται η σταθερότητα, γιατί είδαμε και στα φιλικά πως χάσαμε μέσα σε δύο-τρία λεπτά διαφορές δέκα πόντων. Αυτό μπορεί να στοιχίσει στο Ευρωμπάσκετ. Κι άλλες ομάδες έχουν αποδυναμωθεί, ωστόσο πιστεύω πως και αυτές έχουν συσπειρωθεί, όπως εμείς. Μαθαίνουν να παίζουν χωρίς τους σταρ τους. Όλα τα παιδιά έχουν την εμπειρία για το Ευρωμπάσκετ. Οι περισσότεροι παίζουν στην Ευρωλίγκα, έχουμε παίξει Φάιναλ Φορ και τελικούς, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Οι προσδοκίες πρέπει να είναι υψηλές. Είναι ωραίο ο κόσμος να περιμένει επιτυχίες και να πιστεύει στην ομάδα. Είναι κάτι που μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και θέλουμε να παίξουμε για την Ελλάδα. Ο όμιλός μας είναι δύσκολο. Πάμε σε μια «περίεργη» χώρα για εμάς, βόρεια. Δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτό το κλίμα. Από τις παραλίες θα πάμε στους 15-16 βαθμούς.Αυτό είναι κάτι διαφορετικό για εμάς και πρέπει να προσαρμοστούμε. Θα παίξουμε με δύο ομάδες όπως η Ισλανδία και η Φινλανδία που θα έχουν τον κόσμο τους μαζί, ενώ και οι άλλες ομάδες είναι αξιόμαχες. Είναι ένας πολύ δύσκολος όμιλος. Από το να είμαστε το φαβορί και να επιστρέφουμε αποτυχημένοι, καλύτερα να πάμε λοιπόν ως αουτσάιντερ και να κάνουμε την έκπληξη. Για το ρόλο μου; Θα κάνω ότι μου ζητήσει ο προπονητής. Όσο με χρειαστεί η ομάδα, εγώ θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, το έχω ξαναπεί. Είμαστε δώδεκα άτομα που πρέπει να βάλουμε το “εγώ” κάτω από το “εμείς”, ώστε να επιτύχουμε».

Ιωάννης Παπαπέτρου: «Το κλίμα είναι μια χαρά στην ομάδα, η ομάδα έχει δέσει και έρχει έρθει αρκετά κοντά. Όντως είχαμε σκαμπανεβάσματα στη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά τώρα είμαστε πανέτοιμοι. Στόχος είναι αρχικά να περάσουμε στην επόμενη φάση, να το πάμε βήμα-βήμα. Άσχετα αν θέλεις να κοιτάξεις μακριά, πάντα στόχος είναι το μίνιμουμ και από εκεί και πέρα παλεύεις για το καλύτερο. Νομίζω πως θα παρουσιαστούμε έτοιμοι και θα τα δώσουμε όλα από το πρώτο παιχνίδι ώστε να πάρουμε την πρώτη νίκη. Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε, αλλά ούτε και να υπερεκτιμήσουμε καμία ομάδα. Όλα θα είναι θέμα μομέντουμ και σε τι φάση θα βρίσκεσαι στα νοκ-άουτ, οπότε πρέπει να παρουσιαστούμε πολύ έτοιμοι από την αρχή. Νομίζω ότι δείξαμε μία βελτίωση στο “Ακρόπολις” από αγώνα σε αγώνα. Δείξαμε αυτή την μαχητικότητα που χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Νομίζω πως μπορούμε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, υπάρχουν κάποια ματς στον όμιλο που σου επιτρέπουν να κάνεις κάποια ήττα, αλλά στα νοκ-άουτ πρέπει να είσαι στην καλύτερη σου κατάσταση».

Γιώργος Παπαγιάννης: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Πιστεύω πως θα πάμε καλά και θα κοιτάξουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, πρώτα για εμάς και ύστερα για ολόκληρη την Ελλάδα. Πήρα κάποιες εμπειρίες φέτος από το ΝΒΑ και θέλω να τις χρησιμοποιήσω στο Ευρωμπάσκετ. Τα φιλικά παιχνίδια είναι εντελώς διαφορετικά από τα επίσημα, εγώ θέλω να κοιτάξω την ομάδα μέσω και της άμυνας και της ενέργειας. Θα κοιτάξουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά μέχρι τον επόμενο γύρο. Δεν ξέρεις κιόλας, εάν είσαι χαλαρός σε ένα παιχνίδι με ομάδα μικρότερης δυναμικότητας μπορεί να χάσεις. Για αυτό θέλει προσοχή. Μακάρι να είμαστε υγιείς κι εγώ θα κοιτάξω να βοηθήσω την ομάδα όπου γίνεται. Πάνω από όλα η Ελλάδα».