zisis_purΤο Πουέρτο Ρίκο έπαιζε τα… ρέστα του για να σώσει την παρτίδα σ΄ αυτό το Παγκόσμιο της Ισπανίας, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τρόπο για να “σταματήσει” την ελληνική καρδιά! Μία καρδιά που “μίλησε” στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης κι ήταν εκείνη που έδωσε την 3η νίκη (σε ισάριθμα ματς) για την Ελλάδα (90-79) και της έδωσε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει μπροστά της δύο μεγάλα ντέρμπι (μετά το ρεπό της Τρίτης) κόντρα σε Κροατία και Αργεντινή και σ’ αυτά ψάχνει το καλύτερο δυνατό, που θα της επιτρέψει να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί…

Κι όπως έδειξε αυτή η ελληνική ομάδα μπορεί να πετύχει πολλά. Αρκεί να συνεχίσει να πιστεύει στις δυνατότητές της και να παίζει με τη μαγκιά που την χαρακτήρισε και στο ματς με το Πουέρτο Ρίκο. Μία… μαγκιά που προσωποποιήθηκε στην εμφάνιση του Νίκου Ζήση, ο οποίος με τους 19 πόντους ήταν ο ηγέτης και φρόντισε στα κρίσιμα σημεία να “σκοτώσει” τους αντιπάλους του (ειδικά το τρίποντό του περίπου 1:30 πριν το τέλος), δίχως όμως να υπολείπεται το πάθος των υπολοίπων διεθνών. Αντετοκούμπο, Καλάθης, Καϊμακόγλου, Σλούκας, αλλά κι όλοι όσοι πάτησαν στο παρκέ, έδωσαν το 100% της ψυχής της κι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην πολύτιμη νίκη…

Η εξέλιξη του ματς
adeto_purΤα δύο γρήγορα φάουλ του Μπουρούση νωρίς-νωρίς αποτέλεσαν ένα σημαντικό “πονοκέφαλο” για την ελληνική ομάδα, που παράλληλα δεν μπόρεσε να επιβάλλει το ρυθμό της, γεγονός που φάνηκε να την αγχώνει. Οι πόντοι του Καλάθη και του Πρίντεζη δεν ήταν αρκετοί για να κόψουν τη φόρα των Πορτορικάνων, που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τόσο τα άσχημα ποσοστά της ελληνικής ομάδας (6/13 δίποντα, 1/4 τρίποντα), αλλά και τα λάθη της (5) κι έτσι παρέμεναν μέσα στο παιχνίδι (19-20 στο 10′). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έψαχνε να βρει τα… πατήματά του, ο Κατσικάρης το ιδανικό σχήμα με αλλαγές, όμως ήταν φανερό ότι υπήρχε πρόβλημα και στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα.

Το Πουέρτο Ρίκο βρέθηκε με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου μπροστά με 22-20 (με 2/6 τρίποντα) κι εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες που συνέχιζε να παρουσιάζει η ελληνική ομάδα στο +3 (26-25) με τον Μπάλκμαν να “πονοκεφαλιάζει” όποιον τον αναλάμβανε (10 πόντους σε 12:30′). Η αντίδραση της ελληνικής ομάδας, όμως ήταν άμεση και “σφίγγοντας” την αμυντική της λειτουργία κατάφερε να πάρει και πάλι τα ηνία του ματς. Δύο κλεψίματα (το ένα εκ των οποίων έφερε κι ένα εντυπωσιακό κάρφωμα στον αιφνιδιασμό από τον Αντετοκούμπο) και ισάριθμες σωστές επιθετικές επιλογές, έφεραν την Ελλάδα στο +8 (28-36 στο 18′). Το 0-9 έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν η ελληνική ομάδα και κυρίως τόνωσε την ψυχολογία της.

calathes_purΚι αυτό φάνηκε τόσο στο εντυπωσιακό στοπ του Παπανικολάου λίγα δεύτερα πριν το τέλος του 20λέπτου και το τρίποντο-μαχαιριά του Ζήση, με το οποίο έγραψε το 33-41, αλλά και στο ξέσπασμα της εθνικής μας στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου. Με την άμυνα να έχει “κλειδώσει” για τα καλά τους πορτορικάνους, η ελληνική ομάδα βρέθηκε στο 24′ με “αέρα” 15 πόντων (38-54), ενώ στα ατού ήταν και το γεγονός ότι ο… “πονοκέφαλος” Μπάλκμαν βρέθηκε να είναι φορτωμένος με 3 φάουλ.

Το κρεσέντο σε άμυνα, αλλά και σε επίθεση (με πολύ καλή κυκλοφορία και εντυπωσιακό τελείωμα των φάσεων) έφερε την εθνική μας στο +19 (42-61 στο 27′) κι έδειξε διάπλατα το δρόμο. Η άμυνα ζώνης αυτή τη φορά δεν προβλημάτισε τόσο την ελληνική ομάδα (που πάντως έκανε και πάλι κάποιες λάθος επιλογές απέναντι σ’ αυτή την άμυνα), αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε βγάλει εκτός ρυθμού για τα καλά τους πορτορικάνους, που έβλεπαν το τέλος της παρουσίας τους στο Παγκόσμιο να είναι προ των πυλών…

kaimakoglou_purΤο ένστικτο αυτοσυντήρησης έδειξε να λειτουργεί για τους πορτορικάνους, που με τον Μπαρέα να δίνει το σύνθημα κατόρθωσαν πολύ γρήγορα να “ροκανίσουν” το +19 της ελληνικής ομάδας (59-68), αναγκάζοντας τον Κατσικάρη να καλέσει τάιμ άουτ για να κόψει το ρυθμό και ν΄ αφυπνίσει τους παίκτες του, καθώς ο χρόνος μέχρι το τέλος ήταν αρκετός. Κι οι παίκτες του φρόντισαν να κάνουν πράξη τις οδηγίες του, ξεπερνώντας και τον κακό τους εαυτό σ’ αυτά τα πρώτα λεπτά, αλλά και το ασφυκτικό ζον πρες των αντιπάλων τους. Με σωστές επιλογές, καθαρό μυαλό και ηρεμία στο παιχνίδι τους άνοιξαν και πάλι την ψαλίδα (62-78 στο 35′) επιδιώκοντας να ρίξουν μιά και καλή στο καναβάτσο τους αντιπάλους τους. Οι πορτορικάνοι πίστεψαν ότι μπορούν ν’ αλλάξουν την εικόνα, μείωσαν 71-79, αλλά δεν υπολόγισαν στην ελληνική καρδιά.

Το τρίποντο του Ζήση και το κλέψιμο του Αντετοκούμπο που απέφερε καλάθι και αντιαθλητικό φάουλ “τέλειωσαν” τους πορτορικάνους, που δεν είχαν πλέον χρόνο, ούτε και δυνάμεις για ν΄ αλλάξουν τα δεδομένα. Η Ελλάδα νίκησε 90-79 κι εξασφάλισε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση, θέτοντας πλέον στόχο να πετύχει το καλύτερο δυνατό κόντρα σε Κροατία και Αργεντινή…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-20, 33-41, 52-68, 79-90
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ (Όλμος): Κλεμέντε 5, Μπαρέα 21, Φράνκλιν 1, Βασάγιο, Ριβέρα 10, Ντίαθ, Σάντσεθ 1, Χουέρτας 6, Μπάλκμαν 23, Γκαλίντο 5, Σαντιάγο 6.

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 19, Βασιλειάδης 4, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας 5, Καϊμακόγλου 9, Αντετοκούνμπο 15, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 5.