Παπαδόπουλος: «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε υγιείς αθλητές»

Ο Παναθηναϊκός είναι Πρωταθλητής Ελλάδας στους Έφηβους. Οι «πράσινοι» έφτασαν και δεύτερη συνεχόμενη φορά στη τελική φάση και χρησιμοποιώντας σωστά τις περσινές εμπειρίες (είχαν τερματίσει στην τρίτη θέση) κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή. Ο επί εξαετίας τεχνικός της ομάδας, Κώστας Παπαδόπουλος, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την επιτυχία της ομάδας του αλλά και για το μυστικό της επιτυχίας.

Αναλυτικά:

Για την κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Εφήβων:

«Για εμένα και για τα παιδιά ήταν μία επιβράβευση γιατί τα δύο τελευταία χρόνια δουλέψαμε πολύ κάνοντας πολλές θυσίες. Πέρσι πίστευα ότι φέτος θα πάμε καλύτερα παρότι πολλοί δεν μας πίστευαν επειδή έφυγαν δύο σπουδαίοι παίκτες. Φέτος καταφέραμε να παίζουμε πιο ομαδικά. Αυτό που μου έγινε μάθημα είναι ότι μόνο μέσα από την ομαδικότητα και τη σκληρή προπόνηση μπορείς να καταφέρεις κάποιους στόχους. Φέτος με τον γυμναστή μας τον Λεωνίδα Χριστακίδη αυξήσαμε το πρόγραμμα ενδυνάμωσης των παικτών και καταφέραμε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο της αντρικής ομάδας για να δουλεύουμε στα βάρη. Παράλληλα είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε πολλούς παίκτες που είχαν τελειώσει το σχολείο κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιες πρωινές προπονήσεις».

Για το μπάσκετ στις μικρότερες ηλικίες:

«Υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά στην Ελλάδα απλά θα πρέπει να δείξουμε υπομονή και επιμονή για να δουλευτούν. Εμείς ρίχνουμε μεγάλο βάρος στη συμπεριφορά και τη πειθαρχία των παικτών όπως ακριβώς γίνεται και στην αντρική ομάδα. Είναι σημαντικά στοιχεία αυτά για να μπορέσει ένας παίκτης να αντεπεξέλθει στις αντρικές ομάδες. Τους μαθαίνουμε να ασχολούνται μόνο με το παιχνίδι τους και με τίποτε εξωγενές».

Για τη δουλειά που γίνεται στο εφηβικό του Παναθηναϊκού αυτά τα έξι χρόνια της παρουσίας του:

«Πρωταρχικός στόχος είναι να καταφέρουμε κάποια στιγμή ένας αθλητής να φτάσει να επανδρώσει την αντρική ομάδα. Έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα με τους Ζούμπο και Καραμαλέγκο.

Από εκεί και πέρα θέλουμε όποιος παίκτης φεύγει από το εφηβικό να έχει τα εφόδια για να παίξει μπάσκετ σε οποιαδήποτε κατηγορία. Δουλεύουμε πολύ τη βασική τεχνική μέσα από ένα προπονητικό πρόγραμμα που έρχεται από το αντρικό. Αυτό το πρόγραμμα δείχνει να έχει αποτελέσματα.

Φυσικά επαναλαμβάνω ότι ρίχνουμε τεράστιο βάρος στη συμπεριφορά των παιδιών. Έχουμε φτάσει στο σημείο να διώξουμε ταλαντούχο παίκτη γιατί δεν μπορούσε να εγκλιματιστεί. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε υγιείς αθλητές!

Φέτος κλείνουμε ένα μεγάλο κύκλο, καθώς αυτά τα παιδιά φεύγουν και κάποιοι που ήταν να μείνουν έχουν πάρει υποτροφία στην Αμερική. Από του χρόνου αρχίζουμε να χτίζουμε την ομάδα από την αρχή».