Παπαθεοδώρου: «Υπεύθυνη η πολιτεία»

Η εξαιρετική πορεία της Κηφισιάς την έχει οδηγήσει στην. πόρτα της Α2. Ο τεχνικός του συλλόγου,  Ηλίας Παπαθεοδώρου μίλησε στη  επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ και αναφέρθηκε στην πορεία αυτή, ενώ δεν παρέλειψε να επιρρίψει στην πολιτεία της ευθύνες που της αναλογούν για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ.

Αναλυτικά:

-Κόουτς, η ομάδα βρίσκεται κοντά στην άνοδο στην Α2. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

«Η πορεία της ομάδας είναι αυτή που είχαμε σχεδιάσει το καλοκαίρι με τον πρόεδρο. Είχαμε βάλει αποκλειστικό στόχο την άνοδο. Με βάσει τους παίκτες που είχαν μείνει από τη Γ’ Εθνική και αυτούς που ήρθαν, φτιάξαμε μία ομάδα που έπρεπε να πρωταγωνιστήσει στο σκληρό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Έχουμε πλησιάσει πάρα πολύ κοντά στον αρχικό μας στόχο που είναι η άνοδος και θέλουμε να κάνουμε και ένα αντίστοιχο τελείωμα στις έξι τελευταίες αγωνιστικές για να επισφραγίσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μας».

-Πως κρίνετε το επίπεδο του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής;

«Σίγουρα είναι ποιοτικά χαμηλότερο από άλλες χρονιές, όπως και όλα τα πρωταθλήματα, όλων των κατηγοριών από την Α1 μέχρι τις τελευταίες κατηγορίες της ΕΣΚΑ. Παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, από τη μια επειδή υπάρχουν ομάδες με ποιότητα, όπως ο ΟΦΗ, το Πέραμα, η Λευκάδα και ομάδες με δύσκολη έδρα, όπως η Βέροια, ο Εύοσμος, η Ρόδος, το Στρατώνι, ακόμα και το Αιγάλεω».

-Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη μέχρι τώρα συνεργασία σας με την Κηφισιά;

«Η πορεία μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρόεδρο, κ. Λατσούδα, ο οποίος οραματίστηκε, σχεδίασε και οργάνωσε αυτή την ομάδα. Της έδωσε κάποιες αρχές και αξίες που είναι απαράβατες τόσο για τους παίκτες, όσο και για τους προπονητές. Παρέχει σε όλους τις κατάλληλες συνθήκες για να παίξουν μπάσκετ. Από την άλλη όλα αυτά τα χρόνια, πάντα υπήρχαν πολύ καλοί παίκτες, με φιλοδοξίες και κίνητρο για να κάνουν πρωταθλητισμό».

-Που οφείλεται η πτωτική πορεία που ακολουθεί το ελληνικό μπάσκετ το τελευταίο διάστημα;

«Είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο έχει πάρα πολλές πτυχές. Νομίζω ότι αν δεν μπουν κάποιες βασικές αρχές για το πως θα λειτουργήσουν οι ομάδες ανεξαρτήτου κατηγορίας, κι ο καθένας πλέον δεν κάνει ό,τι θέλει (παράγοντες, παίκτες, προπονητές), ο κατήφορος δεν θα έχει τελειωμό. Θα πρέπει η ομοσπονδία πάρα πολύ γρήγορα να θεσπίσει νόμους για τις εθνικές κατηγορίες, οι οποίοι να πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου το ελληνικό μπάσκετ να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν και να αναπτυχθεί.

Είναι αναγκαίο ο προγραμματισμός που κάνει κάθε σύλλογος, ανεξαρτήτου κατηγορίας, να μπορεί να πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα, αν η διοίκηση μιας ομάδας Α2 δεν έχει εισπράξει στις 30 Απριλίου την τακτική επιχορήγηση της ΓΓΑ, πως θα μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους παίκτες και τους προπονητές; Και στη Β’ όταν δεν μπορούν να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις της ΕΟΚ για τις μετακινήσεις των ομάδων, πως θα μπορούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις απέναντι σε παίκτες και προπονητές;

Εν κατακλείδι, αν η πολιτεία που οργανώνει τα πρωταθλήματα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις βασικές υποχρεώσεις της, πως να περιμένουμε από τον πρόεδρο κάθε ομάδας που βάζει από τα δικά του προσωπικά χρήματα, να καλύψει όλες τις ανάγκες ενός συλλόγου;».