Παπαχατζής: «Πρόκληση αυτός ο στόχος»

papahatzis_thanasisΈχοντας μακρά παρουσία στην Α1 αλλά και έχοντας ζήσει και την εμπειρία του εξωτερικού ο Θανάσης Παπαχατζής αποτελεί έναν από τους πλέον καταρτισμένους Έλληνες προπονητές. Ο 45χρονος τεχνικός θα βρίσκεται πλέον ως head coach στα ηνία του ιστορικού Περιστερίου και μιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε να βρεθεί στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πορεία της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αναλυτικά
Για την συνεργασία του με το Περιστέρι:
“Πιστεύω ότι το Περιστέρι δεν είναι μία οποιαδήποτε ομάδα της Β’ εθνικής. Πρόκειται για μία από τις λίγες ομάδες μπάσκετ στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η ομάδα έχει φτάσει μέχρι την Ευρωλίγκα. Όταν κατάλαβα ότι υπάρχουν άνθρωποι στη διοίκηση που θέλουν κάποια στιγμή να επαναφέρουν τον σύλλογο σε αυτό το επίπεδο, αισθάνθηκα ότι ένας τέτοιος στόχος θα ήταν πρόκληση για εμένα. Είναι τιμή μου να αποτελώ μέρος μίας τέτοιας προσπάθειας.
Το Περιστέρι είναι μία ομάδα με μεγάλη παράδοση, ιστορία και δυναμική, καθώς εκπροσωπεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ενώ ο κόσμος της περιοχής έχει αποδείξει ότι αγαπάει το μπάσκετ. Οι συνθήκες εργασίας που βρήκα ερχόμενος στο σύλλογο είναι άριστες, καθώς η ομάδα είναι άρτια στελεχωμένη σε όλα τα πόστα κι αυτό είναι κάτι που δύσκολα βρίσκεις πλέον ακόμα και στην Α1”.

Για την αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει να έχει η ομάδα του την ερχόμενη σεζόν:
“Θέλουμε να έχουμε μία ομάδα που θα βγάζει όσο πιο μεγάλη ενέργεια γίνεται μέσα στο γήπεδο. Θα επιδιώξουμε να πιέζουμε πολύ στην άμυνα, να τρέχουμε, να παλεύουμε για τις κατοχές της μπάλας και να παίρνουμε τα ριμπάουντ. Στην επίθεση θα στηριχτούμε στο ομαδικό παιχνίδι κι η μπάλα θέλουμε να πηγαίνει στον ελεύθερο παίκτη που θα έχει βρει χώρο μέσα από το σύστημα και την βοήθεια των συμπαικτών του. Η γενικότερη φιλοσοφία μας είναι ότι τα πάντα θα ξεκινάνε από την σκληρή και πιεστική άμυνα κι επιθετικά θα στηριχτούμε στην ομαδικότητα”.

Για τους στόχους που υπάρχουν στο δύσκολο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής:
“Ο στόχος μας είναι να κάνουμε μέσα σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα όσο πιο καλή πορεία γίνεται και να πάρουμε όσες περισσότερες νίκες μπορούμε. Σίγουρα δεν θέλουμε η ομάδα να έχει περιπέτειες όπως πέρσι. Μέσα από το πρωτάθλημα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, ώστε το επόμενο καλοκαίρι η ομάδα να είναι ακόμα καλύτερη και να αναπροσαρμόσει προς το καλύτερο τους στόχους της”.

Για την παρουσία της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο:
“Αν λάβουμε υπόψιν τις δυσκολίες που υπήρχαν η ομάδα έκανε εξαιρετική πορεία στο σύνολο της. Οι απουσίες πολλών καλών παικτών και το γεγονός ότι το σύνολο που συγκροτήθηκε θα έπρεπε να μάθει τη λειτουργία της ομάδας όντας υπό τις οδηγίες ενός καινούριου προπονητή έκανε εξαρχής δύσκολο το εγχείρημα. Με αυτά τα δύο στοιχεία ως δεδομένα νομίζω ότι η πορεία μας ήταν εξαιρετική, καθώς δεν είναι εύκολο μία νέα ομάδα να έχει τόσο γρήγορα καλά αποτελέσματα. Στην πρώτη φάση η Εθνική τα πήγε πολύ καλά, όμως οι απουσίες και το γεγονός ότι οι παίκτες όσο κι αν δουλέψουν δεν μπορούν να ξέρουν ακριβώς τι έχει στο μυαλό του ο νέος προπονητής τους σε ειδικές καταστάσεις έφεραν την ομάδα σε φάση αδυναμίας στο νοκ άουτ παιχνίδι. Η Σερβία μπορεί να είχε κι αυτή ένα νέο προπονητή, όμως ο κορμός της ομάδας ήταν ο ίδιος κι οι πρωταγωνιστές της γνώριζαν καλά πως πρέπει να παίξουν για να κερδίσουν ένα νοκ άουτ παιχνίδι, καθώς είχαν παρόμοιες εμπειρίες.
Σε ένα γενικό πλαίσιο θεωρώ ότι αυτή η εμπειρία μπορεί να μας διδάξει πολλά για το μέλλον. Πλέον έχοντας μάθει από αυτή την ήττα θα διδαχθούμε ώστε στο μέλλον να είμαστε πιο έτοιμοι σε μία ανάλογη περίπτωση. Αυτά τα τουρνουά είναι πολύ ιδιαίτερα, καθώς όπως φαίνεται κι από την πορεία της Σερβίας μπορεί να περάσεις εξαιρετικά δύσκολα στους “16”, όμως αν το κάνεις τα νοκ άουτ μπορούν να σε φέρουν μέχρι και στον τελικό. Αυτή η εμπειρία που αποκομίσαμε στο Παγκόσμιο της Ισπανίας ελπίζω ότι θα μας δώσει ένα διδακτικό μάθημα ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι στο μέλλον”.