Προορισμός… Μελβούρνη για την εθνική Β’

Το δρόμο της… ξενιτιάς και πιο συγκεκριμένα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας παίρνει η εθνική Ανδρών Β’, μετά τα φιλικά της επί ελληνικού εδάφους. Οι 12 του Κώστα Μίσσα θα παίξουν τρία φιλικά στη χώρα των καγκουρό με αντίπαλο την εθνική Αυστραλίας, η οποία προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Πιο συγκεκριμένα θ’ αντιμετωπίσουν στις 24 του μήνα στο Melbourne’s Hisense Arena, ενώ το δεύτερο ματς θα διεξαχθεί στις 25 του μήνα στο State Basketball Centre, στα εγκαίνεια του καινούργιου γηπέδου της πόλης (η κατασκευή του οποίου ανήλθε σε περίπου 27 εκ. δολ. Αυστραλίας !) και για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους Αυστραλούς, ενώ το τρίτο ματς θα διεξαχθεί στις 27 του μήνα στην Geelong Arena.

Η 12άδα που έχει επιλέξει ο ομοσπονδιακός προπονητής είναι οι: Δημήτρης Βεργίνης, Γιώργος Μπόγρης, Χάρης Γιαννόπουλος, Ευθύμης Τσακαλέρης, Νίκος Παππάς, Λεωνίδας Κασελάκης, Νώντας Παπαντωνίου, Ζήσης Σαρικόπουλος, Μιχάλης Γιαννακίδης, Μιχάλης Τσαϊρέλης, Δημήτρης Κατσίβελης, Γιάννης Αθηναίου.

Ο Κώστας Μίσσας πριν την αναχώρηση της εθνικής για την Αυστραλία μίλησε για τα παιχνίδια που θα δώσουν εκεί οι διεθνείς μας και το τι προσμένει απ’ τους διεθνείς.
«Η φιλοσοφία γενικότερα μιας Εθνικής Ανδρών Β’ είναι μέσα από αγώνες να δίνουμε εμπειρίες σε νέους παίκτες, αντιμετωπίζοντας εθνικές ομάδες ανδρών υψηλού επιπέδου. Η λογική είναι ξεκάθαρη και είναι η απόκτηση εμπειριών. Υπήρχε μια σκέψη εδώ και αρκετό καιρό να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε μια πρόταση από την Εθνική Ομάδα της Αυστραλίας -που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες- προς την Εθνική Ανδρών, της οποίας όμως η προετοιμασία είχε ήδη σχεδιαστεί. Τους ενημερώσαμε ότι έχουμε την Εθνική Ανδρών Β’ με την οποία μπορούμε να ταξιδέψουμε και να αγωνιστούμε. Το αποδέχθηκαν και θα ταξιδέψουμε στην Αυστραλία μετά από δική τους πρόσκληση. Η λογική είναι να υπάρχει μια διατήρηση της ομάδας αυτής, με έναν μεγαλύτερο προγραμματισμό με βασικό και ουσιαστικό στόχο την απόκτηση εμπειριών, αλλά όχι μόνο. Εξίσου σημαντικό είναι και οι ίδιοι αυτοί παίκτες παίζοντας σε υψηλό επίπεδο με εθνικές ομάδες ανδρών να δουν τις αδυναμίες τους, τι μπορούν να βελτιώσουν και στη συνέχεια να γίνει αυτή η ομάδα και δεξαμενή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις επόμενες εθνικές ανδρών».

Για την διάθεση των παικτών: «Αυτό που είδα, παρά το ότι ήταν μικρό το χρονικό διάστημα που μαζευτήκαμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση! Θεωρώ ότι είναι ένα κίνητρο η παρουσία τους σε αυτή την Εθνική Ομάδα για τα παιδιά τα οποία έχουν ταλέντο και δυνατότητες σε ένα χρονικό διάστημα που συνήθως δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος για τις ομάδες, με τους παίκτες να είναι σχεδόν όλοι free agents. Τους δίνεται λοιπόν και μία δυνατότητα μέσα από έναν προγραμματισμό, στον οποίο διατηρώντας αυτή την ομάδα και την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη μακρύτερος και καλύτερος, να είναι σε καλύτερη κατάσταση, σε πλήρη ενεργοποίηση, με όλα τα υπόλοιπα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μέσα από αυτούς τους αγώνες. Ο καθένας από τους παίκτες που βρίσκονται εδώ, μπορεί να χρησιμοποιήσει ως κίνητρο δύο και τρεις διαφορετικούς στόχους».

Για το αν υπάρχει ταλέντο και δυνατότητες για να προωθηθούν σε ανώτερο επίπεδο: «Θεωρώ ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα, με παιδιά που είναι γεννημένα από το 1987 ως το 1991, υπάρχει πολύ ταλέντο και θεωρώ ότι είναι παιδιά τα οποία μπορούν να παίξουν και σε υψηλό επίπεδο συλλογικό. Και κάποια στιγμή κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν δυνατότητες να ενσωματωθούν και στην Εθνική Ανδρών, αρκεί βέβαια να προσπαθήσουν, να είναι σε καλά προγράμματα, να βελτιωθούν. Εξίσου σημαντικό για μένα είναι και το να καταφέρουν να διαχειριστούν γενικότερα καταστάσεις σε σχέση με το μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο, για να μπορούν να έχουν εξέλιξη και να παίξουν τελικά ανάλογα με το ταλέντο τους».