Πιτίνο: “Σκοπεύω να έρθω τον Ιούλιο και να ξεκινήσουμε να ετοιμαζόμαστε με την εθνική ομάδα”

“Σκοπεύω να έρθω τον Ιούλιο και να ξεκινήσουμε να ετοιμαζόμαστε, ώστε να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες”, αποκάλυψε ο Ρικ Πιτίνο, δείχνοντας έτσι ότι επιθυμεί να τηρήσει το συμβόλαιο που – όπως ανέφερε – έχει υπογράψει με την ΕΟΚ για την ανάληψη του πόστου του προπονητή της εθνικής ομάδας των ανδρών! Ο αμερικανός προπονητής μίλησε στην “ΕΡΑ Σπορ” και επανέλαβε ότι σκοπεύει να είναι κανονικά στην άκρη του πάγκου της εθνικής ομάδας, ενώ αποκάλυψε και την σκέψη που έχει για τον Βασίλη Σπανούλη. “Θέλω να είναι ο αρχηγός, θέλω να ηγηθεί”, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στους άλλους παίκτες της “επίσημης αγαπημένης”, όπως είναι οι Καλάθης, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης, Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, Σλούκας, αλλά και οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, καθώς και το ενδιαφέρον του για τον Ντόρσεϊ, ενώ αστειευόμενος είπε ότι θέλει να κάνει Έλληνες τους Ουέστμπρουκ και Ντουράντ! Μίλησε πάντως και για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά και για την Euroleague.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ρικ Πιτίνο στην “ΕΡΑ Σπορ”

Για την δέσμευσή του προς την Εθνική ομάδα: «Πέρσι, είπα στον Άγγελο, τον ατζέντη μου στην Ελλάδα, ότι δεν θέλω να γυρίσω στον Παναθηναϊκό και ότι θέλω να αφοσιωθώ στην Εθνική. Του είπα ότι, ενώ αγαπώ τον οργανισμό, δεν θέλω να αναλάβω την ομάδα μες στη σεζόν ξανά. Μετά με κάλεσε ο Καλάθης και κάποιοι άλλοι παίκτες, που μου είπαν ότι θέλουν να επιστρέψω. Αγαπώ την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, αλλά μου αρέσει να αναλαμβάνω ομάδες εξαρχής, όπως θα έκανα με την Εθνική. Θέλω να γνωρίζω τους παίκτες μου. Δεν έχουμε οκτώ NBAers, έχουμε έναν ή δύο κι οι υπόλοιποι είναι έμπειροι που καταλαβαίνουν το παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι, να δουλεύουμε ομαδικά. Δεν θα είμαστε η πιο αθλητική ομάδα με εξαίρεση τον Γιάννη. Αυτό θέλω να κάνω με την Εθνική ομάδα.

Ήθελα να ταξιδέψω, να πάω στην πόλη Φενέρμπαχτσε για τον Σλούκα, να μιλήσω και να περάσω χρόνο με όλους τους παίκτες μας. Προέκυψε η προοπτική του Παναθηναϊκού κι εξαιτίας της αγάπης μου, πήρα αυτή την απόφαση. Δεν ήταν αυτό το πλάνο, το πλάνο ήταν μόνο να προπονήσω την Εθνική. Δεν ήταν λανθασμένη η επιλογή μου να επιστρέψω στον Παναθηναϊκό, απλά δεν ήταν το πλάνο μου. Θα ήθελα να έχω ξεκινήσει από τον Αύγουστο, να έχω εφαρμόσει την επίθεση και την άμυνά μου. Αγαπώ τον ιδιοκτήτη, τον πρόεδρο, τους οπαδούς, αναπτύξαμε μία εξαιρετική σχέση. Ήμασταν στην 6η θέση, δεν ξέρω αν θα τα πηγαίναμε καλά στα πλέι οφ. Πριν ξεσπάσει τόσο πολύ ο ιός, πολλοί άνθρωποι μου ζητούσαν να επιστρέψω άμεσα».

Για τον Νικ Καλάθη: «Ο Νικ είναι ένας μοναδικός παίκτης, γιατί έχει μέγεθος, είναι ένας από τους καλύτερους πασέρ, είναι σπουδαίος ηγέτης. Δεν είναι τόσο καλός όσο ο Μάτζικ Τζόνσον, δεν είπα ποτέ αυτό, αλλά όσον αφορά στην πάσα και το πώς βλέπει το γήπεδο, είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος, τον θεωρώ καλό μου φίλο».

Για τη δήλωση του Νικ Καλάθη ότι το φετινό θα ήταν το τελευταίο του καλοκαίρι με την Εθνική: «Είναι στόχος μου για την Εθνική ομάδα. Θα έχουμε τον Καλάθη, τον Παπαπέτρου, τον Μήτογλου, τον Παπαγιάννη, τον Πρίντεζη, τον Παπανικολάου και μετά κοιτάμε τους υπόλοιπους παίκτες. Μου αρέσει ο παίκτης της Μακάμπι (σ.σ. Ντόρσεϊ) και πρέπει να πω ότι ακόμη θέλω τον Σπανούλη να παίξει. Θέλω να είναι ο αρχηγός, θέλω να ηγηθεί. Θα έχει χρόνο να επανέλθει με το πόδι του. Δεν θα κερδίσουμε με αθλητικότητα, αλλά με εξυπνάδα, με περηφάνια. Ο Σπανούλης είναι πολύ σημαντικός για μένα, θέλω να τον έχω μαζί μου. Θα του κάνω μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί».

Για το αν έχει επαφές με την ΕΟΚ: «Μίλησα με τον Πρόεδρο πριν από περίπου 10 ημέρες και του είπα ότι θέλω να έρθω τον Ιούλιο, να κάνω προπονήσεις για δύο μέρες, αλλά να με γνωρίσουν, να πάμε για δείπνο. Όταν μιλάς για τον Καλάθη, τον Σπανούλη, τον Σλούκα, σκέφτεσαι πόσο έξυπνοι είναι. Το λέω συνέχεια, ότι πρέπει να παίξουμε πιο έξυπνα από όλους».

Για το αν έχει υπογράψει συμβόλαιο και τις απαιτήσεις που είχε για το staff του: «Υπέγραψα ένα συμβόλαιο, αλλά τώρα με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπογράψω νέο. Είπα στον Πρόεδρο, τον οποίο σέβομαι, ότι το κάνω αυτό γιατί αγαπώ την Ελλάδα. Το κάνω γιατί αγαπάω τους Ελληνες παίκτες που έχω γνωρίσει, τον Γιάννη, τον Θανάση. Το κάνω γι’ αυτούς, για την Ελλάδα. Αν θέλουν να πάνε σε διαφορετική κατεύθυνση, είμαι ΟΚ με αυτό. Θα με χαροποιήσει να βοηθήσω την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ, γιατί τη θεωρώ δεύτερη χώρα μου. Σκοπεύω να έρθω τον Ιούλιο και να ξεκινήσουμε να ετοιμαζόμαστε, ώστε να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για το αν η δουλειά του στο ΙΟΝΑ είναι εμπόδιο στο να εργαστεί στην Εθνική: «Όχι. Είπα από την αρχή στο ΙΟΝΑ ότι η δέσμευσή μου στην Εθνική ομάδα θα είναι πάντα υποχρέωσή μου. Ήξερα ότι η Euroleague δεν θα ολοκληρωθεί φέτος, αλλά είχα πει ότι θα είναι υποχρέωσή μου να τελειώσω την σεζόν με τον Παναθηναϊκό και μετά να προπονήσω την Ελλάδα. Μου είχαν πει ότι είναι μαζί μου. Αν ο Παναθηναϊκός μου ζητούσε να επιστρέψω για τα πλέι οφ, θα έπαιρνα το πρώτο αεροπλάνο και θα ερχόμουν. Δεν νομίζω όμως ότι θα γίνει αυτό. Αγαπώ τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον Μάνο Παπαδόπουλο, τον κόσμο».

Για το αν σκοπεύει να συναντήσει τα αδέρφια Αντετοκούνμπο: «Ξέρω τον Θανάση πολύ καλά και ναι το πλάνο μου είναι να συναντηθώ μαζί τους. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία συνάντηση, όπου αποφασίσει το ΝΒΑ να γίνουν οι υπόλοιποι αγώνες της φετινής σεζόν. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον Γιάννη με έναν τρόπο που θα του επιτρέψει να είναι ο εαυτός του. Οι κανόνες στις διοργανώσεις της FIBA είναι διαφορετικοί. Πρέπει να δημιουργήσεις μεγάλη κίνηση της μπάλας και μετά να του δώσει τη δυνατότητα να επιτεθεί».

Για την πρόκληση του Προολυμπιακου τουρνουά: «Όπως είπα, εμείς δεν θα έχουμε πολλές επιλογές με παίκτες του ΝΒΑ. Δουλεύουμε για να κάνουμε Έλληνες τον Ράσελ Ουέστμπρουκ και τον Κέβιν Ντουράντ (γέλια). Ο πρωθυπουργός έκανε σπουδαία δουλειά με τον κορωνοϊό, μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό».

Για τις διαφορές περσινού και φετινού Παναθηναϊκού: «Όπως έχω πει πολλές φορές, η περσινή ομάδα ήταν καλύτερη σε σχέση με την φετινή. Κυρίως στην άμυνα. Νομίζω ότι η φετινή ομάδα είναι ομάδα πλέι οφ. Θα ματσάραμε καλά με την Εφές, αν την αντιμετωπίζαμε εκεί. Φέτος δεν ήμασταν τόσο καλοί αμυντικά».

Για το ποιος Έλληνας πιστεύει ότι μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ: «Πιστεύω ότι ο Μήτογλου μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος. Ο Παπαπέτρου είναι ένας από τους αγαπημένους μου, μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Θα ήθελα επίσης να περάσω έξι μήνες μαζί με τον Παπαγιάννη. Είναι εξαιρετικός, έχει προοπτική, αλλά πρέπει να αφιερώσει για έξι μήνες εντελώς τον εαυτό του στο σώμα του και στο μυαλό του. Αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ στην Ελλάδα είναι ότι δεν είδα παίκτες σε ηλικίες 16-17-18 ετών να ετοιμάζονται για το κάτι παραπάνω».

Για το ποιοι παίκτες της Euroleague θα μπορούσαν να παίξουν στο ΝΒΑ: «Υπάρχουν αρκετοί. Είναι όμως άλλο να μπεις απλά σε ένα ρόστερ του ΝΒΑ κι άλλο να έχεις μεγάλο ρόλο. Ο Λάρκιν για παράδειγμα παίζει καλύτερα ως σταρ στην Ευρώπη, παρά ως ρολίστας σε μία ομάδα του ΝΒΑ. Κάποιες φορές είναι καλύτερο να είσαι σημείο αναφοράς σε μία ομάδα. Ο Καλάθης θα μπορούσε να είναι στο ΝΒΑ, αλλά όχι να είναι σταρ όπως στον Παναθηναϊκό. Και ο Σλούκας θα μπορούσε. Αν ήμουν προπονητής στο ΝΒΑ, θα τον ήθελα στην ομάδα μου, αλλά δεν θα είχε τον αντίκτυπο που έχει στο παιχνίδι της Euroleague».

Για το τι αλλαγές θα ήθελε να δει στην Euroleague: «Οι επιθέσεις στην Euroleague είναι οι καλύτερες που έχω δει σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Το πρόβλημα είναι ότι η Euroleague δεν έχει το κατάλληλο πακέτο marketing και τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ας πούμε ότι είστε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και χάνετε κάθε χρόνο δικά σας λεφτά. Στο ΝΒΑ δεν υπάρχει αυτό. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός παίρνει περισσότερα λεφτά από το τηλεοπτικό συμβόλαιο για την Ελλάδα παρά για την Euroleague. Νομίζω ότι η Euroleague πρέπει να πάει στο ESPN και να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για περισσότερα λεφτά. Θαυμάζω τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, γιατί δεν θα ήμουν πρόθυμος να χαλάω τόσα εκατομμύρια κάθε χρόνο».

Για το ενδεχόμενο ο Γιώργος Βόβορας να αναλάβει τα ηνία στον πάγκο του Παναθηναϊκού: «Ο Γιώργος Βόβορας θα κάνει σπουδαία δουλειά. Είναι κάτι παραπάνω από έτοιμος, οι παίκτες τον σέβονται, ο ίδιος είναι πιστός στον οργανισμό. Είναι από τους καλύτερους assistant coaches που είχα ποτέ μου κι έχω δουλέψει με ορισμένους εξαιρετικούς».

Για το κολέγιο ΙΟΝΑ: «Το ΙΟΝΑ δεν είναι Kentucky ή Louisville, αλλά επέλεξα να πάω εκεί γιατί είναι στο σπίτι μου, κοντά στην οικογένειά μου. Δεν ήταν τόσο επαγγελματική απόφαση, όσο μία απόφαση που αφορά στο lifestyle μου».