«Πλεονέκτημα ο μικρός μέσος όρος ηλικίας»

Ο Νίκος Λινοξυλάκης προστέθηκε στο προπονητικό τιμ του Ηλυσιακού, δίπλα στον Γιώργο Ζευγώλη, και μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τη συνεργασία των δύο στο σύλλογο των Ιλισίων, καθώς και το ξεκίνημα της ομάδας.

Who is who

Ο Νίκος Λινοξυλάκης γεννήθηκε το 1967 και από μικρός κατάλαβε την κλίση του στο μπάσκετ. Η φυσική συνέχεια μίας μεγάλης καριέρας ως παίκτη ήταν η προπονητική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς. Σε ηλικία μόλις 18 ετών ανέλαβε τις ακαδημίες του Παπάγου στις οποίες έμεινε για 14 χρόνια καταφέρνοντας μάλιστα να φτάσει στο τελικό του Πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων. Τους “στρατηγούς” υπηρέτησε και από το πόστο του τεχνικού στην αντρική ομάδα. Αρχικά με τον Στέργιο Κουφό τη σεζόν 1994-95 όπου μαζί πανηγύρισαν την άνοδο στην Α1, ενώ το 1999 ανέλαβε να οδηγήσει τον Παπάγο σε Α1 και Ευρώπη αντικαθιστώντας τον κόουτς Διαμαντόπουλο, ενώ κορυφαία του στιγμή ήταν η νίκη επί της Τέλεκομ Γερμανίας που σηματοδότησε την πρόκριση στους “8” του Κόρατς.

Από το 2004 έως το 2006 εργάστηκε στην αντρική ομάδα του Παλαιού Φαλήρου αρχικά ως συνεργάτης του Κώστα Σορώτου και εν συνεχεία ως πρώτος. Η σεζόν 2007 τον βρίσκει στον ΔΑΣΑΛ στη Β’ εθνική και την επόμενη αγωνιστική περίοδο ως τεχνικός του Ικάρου έβαλε τις βάσεις για την άνοδο της ομάδας από τη Γ’ εθνική στη Β’.

Το 2008-09 ο κόουτς Λινοξυλάκης βρίσκεται στον Δούκα και στη συνέχεια επιστρέφει στην Α1 και την ΑΕΚ όπου συνεργάστηκε με τους Πεδουλάκη αρχικά και Γκέκο στη συνέχεια. Από το 2010 έως το 2012 ήταν στο Μαρούσι μαζί με τους Βαγγέλη Αλεξανδρή και Σωτήρη Μανωλόπουλο. Με τους “κιτρινόμαυρους” το 2010 κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για την Ευρώπη. Τελευταίος σταθμός πριν τον Ηλυσιακό ήταν και πάλι πέρσι το Μαρούσι στο πλευρό του Νίκου Λινάρδου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε

Για τη συνεργασία του με τον Ηλυσιακό:

«Όταν βρίσκεσαι στο χώρο που μεγάλωσες, κι αυτός λέγεται μπάσκετ, η ενασχόληση σου με αυτόν σε κάνει σίγουρα χαρούμενο αλλά και κάθε χρονιά ακόμα πιο συνειδητοποιημένο ιδιαίτερα τώρα που λόγω κρίσης το αυτονόητο θεωρείται πολυτέλεια. Αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όταν βρίσκεσαι σε ομάδες που έχουν μία σεβαστή πορεία στο χώρο του αθλήματος κι έχουν δείξει ότι προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό όπως ο Ηλυσιακός.

Σε αυτή τη μάχη που δίνει η ομάδα να στέκεται ψηλά αγωνιστικά μέσα σε μία γενικευμένη κρίση είναι σημαντικό κι αποτελεί εγγύηση ότι έχει σε θέση οδηγού έναν άνθρωπο όπως ο Παντελής Γαμπιεράκης. Σε αυτό το τιμ υπάρχουν και δύο πολύ έμπειροι άνθρωποι όπως ο Αντρέας Παπαντώνιου και ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος. Θα προσπαθήσουμε όλοι να ακολουθήσουμε την εντολή του κόουτς για να γίνουμε μία οικογένεια».

Για τον Γιώργο Ζευγώλη με τον οποίο θα συνεργαστεί για πρώτη φορά:

«Είναι ένας προπονητής που μιλάει η καριέρα του γι αυτόν κι αυτό στο χώρο μας, δείχνει πολλά. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για τον κόουτς Ζευγώλη γιατί είναι ένας προπονητής που βρίσκεται χρόνια στους πάγκους, εγνωσμένης αξίας με πολύ σοβαρή πορεία και ουκ ολίγες επιτυχίες.

Είναι σημαντικό ότι σε μία κρίσιμη καμπή του συλλόγου επιλέγεται ένας άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει καλά την ομάδα, καθώς την υπηρέτησε με επιτυχία και στο παρελθόν. Χαίρομαι που θα συνεργαστώ μαζί του αυτή τη φορά γιατί υπήρχε προοπτική συνεργασίας και πριν από λίγα χρόνια στην ίδια ομάδα, όμως εξαιτίας κάποιων συγκυριών δεν έγινε. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο».

Για το ρόστερ της ομάδας κι αν τον φοβίζει ο μικρός μέσος όρος ηλικίας:

«Το ρόστερ της ομάδας, μετά την πρώτη άμεση επαφή που είχαμε στις προπονήσεις, μας έδειξε ότι αποτελείται από παίκτες οι οποίοι μπορούν να φέρουν την ομάδα σε υψηλότερη θέση από αυτή που βρίσκεται. Είναι μία ομάδα που συνδυάζει εμπειρία (Χατζής, Δορκοφίκης, Παραγυιός, Καυκής, Αποστολίδης) και νεανικό ενθουσιασμό (Αράπης, Αντωνάκης, Σπανός, Μπέμπης, Βαρνάβας, Σπυριδωνίδης) κι αν σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα προσθέσουμε τους τρεις ξένους (Χάμπτον, Σκοτ, Τζόουνς) που είναι σοβαροί και δείχνουν μέχρι τώρα μεγάλη διάθεση στο γήπεδο τότε καταλαβαίνετε γιατί πιστεύω ότι η ομάδα μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη βαθμολογική θέση.

Προφανώς και δεν με φοβίζει ο μικρός μέσος όρος ηλικίας απεναντίας θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσει ως πλεονέκτημα κι όχι ως μειονέκτημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα κληθώ να συνεργαστώ με νέους είναι κάτι που το γνωρίζω και το επιδιώκω από την αρχή της καριέρας μου. Ενδεικτικά θα ήθελα να σας θυμίσω τα ρόστερ που είχαμε όταν συνεργαζόμουν με Παπάγο, Παλαιό Φάληρο και Μαρούσι.

Αυτή η διαδικασία όχι μόνο δεν με φοβίζει αλλά αποτελεί για μένα πρόκληση. Σίγουρα θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να γίνει το πάντρεμα εμπειρίας και νεανικής ηλικίας και φυσικά πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο, όμως είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά έχουν την απαιτούμενη εργατικότητα και διάθεση για να τα καταφέρουμε».