«Πολύ υψηλό το επίπεδο»

Ενας από τους πολυάριθμους (περίπου 70 στον αριθμό) ξένους προπονητές που έδωσαν το “παρών” στο Διεθνές Σεμινάριο “Φαίδων Ματθαίου” ήταν και ο Χαλίντ Ίνγκρις, ο οποίος εργάζεται στην ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, την Αλ Καντισίγια. Ο Σαουδάραβας τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τις εντυπώσεις του από το Διεθνές Σεμινάριο, ενώ δεν αρνήθηκε να το συγκρίνει με τα υπόλοιπα που έχει παρακολουθήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τις διαφορές του ελληνικού Σεμιναρίου με τα υπόλοιπα που έχει παρακολουθήσει:

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα για να παρακολουθήσω κάποιο Σεμινάριο, όμως έχω πάει σε πολλές άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Σερβία. Διαφορές δεν υπάρχουν όλα είναι πολύ καλά οργανωμένα. Το κόουτς Ομπράντοβιτς τον είχα παρακολουθήσει και πριν λίγες εβδομάδες στο Ντουμπάι. Όλα τα Σεμινάρια είναι περίπου παρόμοια. Η διαφορά είναι ότι στη Γιουγκοσλαβία μπορείς να συναντήσεις πολλούς προπονητές υψηλού επιπέδου που έχουν μεγάλες επιτυχίες στην Ευρώπη. Εδώ ίσως υπάρχουν αρκετοί προπονητές που είναι μικρότερων κατηγοριών οπότε είναι φυσικό να μην τους γνωρίζω. Αυτό πάντως είναι καλό γιατί δείχνει ότι από τις χαμηλές κατηγορίες οι προπονητές ενδιαφέρονται να μαθαίνουν και να εξελίσσονται άρα στη πρώτη κατηγορία βρίσκονται εξαιρετικοί κόουτς. Όσον αφορά τις ομιλίες είναι πραγματικά πολύ υψηλό το επίπεδο και χαίρομαι που παρακολουθώ αυτό το Σεμινάριο».

Για τη σημασία που έχει στη προπονητική η επιμόρφωση και η παρακολούθηση Σεμιναρίων:

«Κάθε στιγμή πρέπει να αναβαθμίζεις τις πληροφορίες που έχεις στο μυαλό σου. Όσες περισσότερες ομιλίες παρακολουθήσεις, από οποιονδήποτε προπονητή κι όχι μόνο από τα μεγάλα ονόματα, μπορείς να εμπλουτίσεις την φιλοσοφία σου. Βλέποντας πως σκέφτεται ένας άλλος προπονητής μπορείς να μάθεις κι εσύ πως να σκέφτεσαι ή σε ένα παιχνίδι να είσαι περισσότερο προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσεις μία διαφορετική φιλοσοφία. Μέσα σε ένα πρωτάθλημα πρέπει να έχεις αρκετές ιδέες για το τρόπο που μπορείς να γυρίσεις ένα παιχνίδι. Όταν έρχεσαι σε ένα Διεθνές Σεμινάριο όπως αυτό μαθαίνεις πως σκέφτεται ένας Έλληνας προπονητής και παίρνεις σημαντικές πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσεις στο δικό σου πρωτάθλημα».

Για τους Έλληνες προπονητές:

«Τον κόουτς Κουφό τον γνωρίζω προπονητικά καθώς έχω παρακολουθήσει παιχνίδια του. Γνωρίζω την φιλοσοφία του και ήθελα να συζητήσω μαζί του. Γνωρίζω κι άλλους Έλληνες προπονητές από την πρώτη κατηγορία, όμως για να είμαι ειλικρινείς δεν μπορώ να σου πω τα ονόματα τους γιατί είναι λίγο δύσκολα. Οι Έλληνες προπονητές είναι εξαιρετικοί και έχουν ένα πολύ καλό στίγμα στην Ευρώπη και στο μπασκετικό κόσμο.

Ο δεύτερος προπονητής που μίλησε, ο κόουτς Φραγκιάς, δεν τον ήξερα, όμως είναι πολύ καλός. Ανέπτυξε και έδειξε πολλές ειδικές καταστάσεις που συναντάς μέσα στο παιχνίδι. Έμαθα αρκετά πράγματα αν και μου έμεινε η απορία για το πως χτίζεις τελικά αυτές τις καταστάσεις. Όσον αφορά τον τρίτο Έλληνα προπονητή, τον κόουτς Ιτούδη, τον γνώριζα και ήξερα ότι είναι πολλά χρόνια μαζί με τον κόουτς Ομπράντοβιτς, άρα περίμενα ότι θα έχει εξαιρετικές ομιλίες».

Για το αν θα ήθελε να δουλέψει κάποια στιγμή στην Ευρώπη:

«Είναι διαφορετικά τα δεδομένα σε σχέση με την Σαουδική Αραβία. Στην Ευρώπη έχετε πολλές κατηγορίες, ενώ στην Σαουδική Αραβία έχουμε μόνο τρία επίπεδα. Το κορυφαίο μας πρωτάθλημα είναι περίπου σαν τη δεύτερη κατηγορία εδώ. Το σύστημα διεξαγωγής εκεί είναι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι εδώ φαντάσου ότι εκεί δεν έχουμε πλέι οφ».