Προκριματικά Eurobasket 2022: Παρουσιάστηκε… ξεφούσκωτη και έχασε από τη Λετονία η εθνική ανδρών

Άχρωμη, άγευστη, άοσμη… Αυτά ήταν τα τρία στοιχεία που έδειξε η εθνική ομάδα των ανδρών στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου παιχνιδιού της στη «φούσκα» του Σεράγεβο με αντίπαλο τη Λετονία. Κι αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσιάστηκε … ξεφούσκωτο, οι Λετονοί δεν έχασαν την ευκαιρία για να πανηγυρίσουν την πρώτη τους νίκη (77-66), βάζοντας νέα δεδομένα στον όμιλο και στο μέλλον της εθνικής μας ομάδας. Που πλέον καλείται κόντρα στη Βουλγαρία στο ματς της Κυριακής (29/11) να δείξει ένα άλλο, πολύ διαφορετικό πρόσωπο, για να μην βρεθεί σε μπελάδες.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα «πλήρωσε» τις πολλές και τρανταχτές αδυναμίες που παρουσίασε μετά το 9ο λεπτό. Έως εκείνο το χρονικό σημείο οι Έλληνες παίκτες έδειχναν να μπορούν να φέρουν το ματς στα μέτρα τους, με καλές αλληλοκαλύψεις στην περιφερειακή γραμμή, με πίεση στους αντιπάλους τους, αλλά και με την επιλογή τους να «ταΐζουν» τους ψηλούς (Καββαδά, Μαργαρίτη). Αυτά ήταν που οδήγησαν σ’ ένα +7 (21-14) περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Όμως οι Λετονοί παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, είχαν ως ατού τους το τρίποντο. Και με αυτό το «όπλο στη φαρέτρα» τους, κατάφεραν να εξανεμίσουν τη διαφορά, να μειώσουν σε 21-20 στο τέλος της περιόδου και να μεταφέρουν την πίεση στους παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου.

Οι οποίοι ήταν εμφανές ότι δεν είχαν την απαιτούμενη ομοιογένεια, παρουσίαζαν προβλήματα στην αμυντική τους λειτουργία, έχαναν τις μάχες των ριμπάουντ και δεν είχαν καθαρό μυαλό στην επίθεση. Μέιερς και Σκέλε ανέλαβαν δράση και από το -7 έφεραν τη Λετονία στο +12 (30-42) με το τέλος του ημιχρόνου. Η ανάπαυλα του 20λέπτου δεν φάνηκε να βοηθά τους Έλληνες διεθνείς προκειμένου ν’ αφυπνιστούν.

Η ψαλίδα της διαφοράς άνοιξε ακόμη περισσότερο (38-58 στο 25’), φορτώνοντας με ακόμη περισσότερο άγχος τους παίκτες του Σκουρτόπουλου. Δημήτρης και Γιάννης Αγραβάνης προσπάθησαν να δώσουν λύσεις στην εθνική ομάδα, αλλά οι ατομικές επιλογές δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Πολύ δε περισσότερο όταν η αμυντική λειτουργία της εθνικής ομάδας δεν μπορούσε να «κρατήσει» τους Λετονούς, που έπαιζαν με πολύ άνεση τo pick n roll, γεγονός που τους επέτρεπε να συντηρούν τη διαφορά που είχαν «χτίσει». Μαργαρίτης, Αθηναίου και Αγραβάνης έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να «ροκανίσουν» τη διαφορά, αλλά ήταν φανερό ότι το άγχος που είχαν οι Έλληνες διεθνείς για να «γυρίσουν» το ματς, τους «βάραινε». Οι Λετονοί κράτησαν δίχως κόπο τα… ηνία του ματς μέχρι το τέλος, πανηγυρίζοντας το 77-66, που τους έδωσε την πρώτη τους νίκη στα «παράθυρα» και αναγκάζοντας την ελληνική ομάδα στην πρώτη της ήττα.

Διαιτητές: Βιατόρ, Προτς, Μάτεγεκ
Δεκάλεπτα: 21-20, 30-42, 50-64, 66-77
ΕΛΛΑΔΑ: Αγραβάνης Γ. 6, Αθηναίου 6, Γκίκας 9, Κατσίβελης 4, Μαργαρίτης 10, Αγραβάνης Δ. 15, Καββαδάς 3, Λούντζης 9, Μάντζαρης 2, Σκορδίλης 2, Τσαϊρέλης
ΛΕΤΟΝΙΑ: Μέιγερις 14 (2), Ατε 3 (1), Λόμαζ 6, Σκέλε 10, Μέγιερς 13, Φρεϊμάνις 5, Μπέρζινς, Τσάβαρς, Λάκσα 19 (4), Βίτολς 4 (1), Ζόρικς 3 (1), Γκούλμπις