Η περίφημη αναδιάρθρωση της Β’ Eθνικής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη σεζόν, αλλά η αριθμητική υπεροχή των ομάδων του Νότου και τα όσα ακούγονται για τη συμμετοχή του στον όμιλο του Βορρά δημιουργεί μία… σύγχυση.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο πρόεδρος του Ορφέα Νέου Σκοπού, Χρήστος Γκαβανόζης, με επιστολή του στην ΕΟΚ, καταθέτει μία πρόταση η οποία δεν αδικεί κανέναν σύλλογο.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Καλημέρα σας από τις Σέρρες. Είμαι ο πρόεδρος του Ορφέα Νέου Σκοπού και θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποιες σκέψεις και απόψεις που ακούγονται πολύ τελευταία σχετικά με την Β’ Εθνική και τους δύο ομίλους , ώστε στην ουσία να ελαφρυνθούν οικονομικά οι ομάδες και να μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Μία πρόταση που ναι μεν ευνοεί την ομάδα μου και κάποιες άλλες του Βορρά, πιστεύω όμως ότι στην ουσία ευνοεί περισσότερο τις ομάδες του Νότου καθώς η “άτυχη” που θα κληρωθεί στον Βορρά θα είναι αδικημένη μιας και την περιμένει ένας “Γολγοθάς”  και κανείς δεν θα θέλει να βρεθεί σε αυτήν τη θέση.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα λοιπόν οι ομάδες που θα απαρτίζουν του χρόνου τους ομίλους της Β’ Εθνικής θα είναι 14-15 από τον Νότο και 9-10 από τον Βορρά. Αυτό που ακούγεται είναι ότι κάποιες ομάδες από τον Νότο (με κλήρωση) θα βρίσκονται στον όμιλο του Βορρά. Σκεφτείτε όμως πόσο δύσκολο θα είναι για μία ομάδα του Νότου να ανταπεξέλθει, όταν θα αναγκαστεί να κάνει 10 ταξίδια στον Βορρά, ένα στην Χαλκίδα και ένα μόνο στην Αθήνα. 

Τα έξοδα γι αυτήν την ομάδα θα είναι πολύ περισσότερα από το να έμενε ένας όμιλος η Β’ Εθνική. Και μην νομίζετε ότι για τις ομάδες του Βορρά θα είναι εύκολο να ταξιδέψουν Αθήνα ή Ρόδο (γιατί και αυτό ακούγεται). Τα έξοδα είναι πολλά και όλοι τα σκέφτονται.

Για να μην σας κουράζω και για να καταλήξω σε αυτό που ακούγεται πάρα πολύ και που οι περισσότεροι νομίζω πως θέλουν. Και είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να έχουμε ομίλους “καθαρούς” από τον Νότο και τον Βορρά. Το μόνο που χρειάζεται είναι  μία απλή προσαρμογή φέτος και μετά όλα γίνονται απλά .

Τι εννοώ; Εάν οι ομάδες είναι 14 (Νότος)-10 (Βορράς) μπορούν να προστεθούν άλλες 4 ομάδες από τον Βορρά ώστε μόνο για φέτος οι όμιλοι να απαρτίζονται από 14 ομάδες .

Στο πρωτάθλημα που θα ακολουθήσει (2012-2013) αυτές οι δύο επιπλέον ομάδες θα υποβιβαστούν χωρίς να πάρει κάποια τη θέση τους και έτσι από την νέα χρονιά πλέον (2013-2014) θα έχουμε ένα πρωτάθλημα που θα απαρτίζεται από δύο ομίλους των 12 ομάδων ΚΑΘΑΡΑ και κυρίως ΜΟΝΙΜΑ Βορρά και Νότου και οι ομάδες θα γλιτώσουν πάρα πολλά έξοδα από τις μετακινήσεις (γιατί μην ξεχνάμε πως αυτός είναι ο βασικός στόχος της δημιουργίας δύο ομίλων).

Του χρόνου δηλαδή αν η σκέψη είναι να πέσουν 2 από κάθε όμιλο της Β’ Εθνικής και να ανέβουν 2 από κάθε όμιλο της Γ’ , να πέσουν 4 από την Β’ και να ανέβουν 2  ώστε να γίνουν 12 σε κάθε όμιλο. Έτσι θα έχουμε πλέον από την σεζόν 2013-2014 δύο ομίλους των 12 ομάδων με ξεκάθαρο γεωγραφικό χάρτη και μία μόνιμη λύση καθώς και ο υποβιβασμός από την Α2 θα ρυθμίζεται όπως γίνεται τώρα από την Β’ στην Γ’ ώστε να μένει σταθερός ο αριθμός των 12.

Θεωρώ λοιπόν κλείνοντας πως σε καιρούς πολύ δύσκολους, η πρόταση αυτή εξυπηρετεί το καλό του Ελληνικού μπάσκετ για το οποίο όλοι μοχθούμε. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα και να μην σας κούρασα πολύ. Σας παρακαλώ κοιτάξτε το και ευχαριστώ για το χρόνο σας».