Πρώτο δείγμα θετικό για την εθνική
76-70 την Ιταλία

«Δεν μας ενδιαφέρει η νίκη», σχολίασε ο ομοσπονδιακός προπονητής Ηλίας Ζούρος, λίγα δεύτερα μετά το τέλος του πρώτου φιλικού που έδωσε η εθνική μας ομάδα. Η επικράτηση με 76-70 επί της Ιταλίας, στο πλαίσιο του τουρνουά στην Κύπρο, μπορεί να χαρακτηριστεί… καλοδεχούμενη, διότι ως γνωστόν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», όμως σίγουρα εκείνο που κράτησε ο Έλληνας προπονητής απ’ αυτό το παιχνίδι είναι η διάθεση που έδειξαν οι παίκτες του. Άλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο. Να έχουν οι διεθνείς διάθεση και να βάζουν την ομάδα πάνω απ’ όλα. Και στο παρκέ του κλειστού «Ελευθερία» στην Κύπρο, αυτά τα στοιχεία φάνηκαν και με το παραπάνω. Και μάλιστα κόντρα σε μία ομάδα, όπως είναι η Ιταλία που έχει περισσότερα φιλικά παιχνίδια στα πόδια της.

Η νίκη της εθνικής μας σ’ αυτό το πρώτο παιχνίδι ήρθε μέσα απ’ την ομαδικότητα που έδειξαν οι παίκτες και σ’ αυτό στάθηκε ο Ζούρος. «Η ομάδα είναι ομάδα. Θέλουμε και πρέπει να ρολάρουμε μέσα απ’ αυτά τα παιχνίδια, διότι στην επίθεση δεν έχουμε δουλέψει πολύ ακόμη. Στην άμυνα υπήρχε διάθεση κι αυτό είναι το καλό», πρόσθεσε αμέσως μετά το τέλος του ματς. Απ’ το οποίο όπως προαναφέραμε κρατάμε τόσο τη διάθεση και την ομαδικότητα, όσο και τη «χημεία» που δείχνουν ν’ αποκτούν οι… παλιοσειρές, με το «νέο αίμα»!

Εάν θέλαμε να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση για το νέο «αίμα» της εθνικής, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινείται σε… δύο ταχύτητες! Οι Χαραλαμπίδης, Σλούκας και Ξανθόπουλος έδειξαν σ’ αυτό το πρώτο φιλικό παιχνίδι, ότι έχουν μπει σχεδόν γρήγορα στο… πετσί του ρόλου που τους έχει αναθέσει ο Ζούρος. Οι Μπράμος και Πατ Καλάθης έδειξαν να είναι ακόμη «μουδιασμένοι» και να ψάχνουν τα πατήματά τους μέσα στο παρκέ. Ο πρώτος, βέβαια εκτός απ’ τη διάθεση που έδειξε στην άμυνα, έδειξε ότι διαθέτει και… θράσος, με τα σουτ που πήρε στο τέλος του ματς και όταν αυτό ήταν στην κόψη του ξυραφιού…

Εκτός 12άδας άφησε ο Ηλίας Ζούρος τους Μαυροειδή, Βασιλειάδη, Νικ Καλάθη και Μάντζαρη, οι οποίοι (με εξαίρεση ίσως τους Καλάθη και Βασιλειάδη) αναμένεται να πάρουν χρόνο συμμετοχής στα επόμενα δύο φιλικά. Με το Ισραήλ το Σάββατο και με τη Ρωσία την Κυριακή.

Η εξέλιξη του ματς
Από εκεί και πέρα ο Ηλίας Ζούρος ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Ξανθόπουλο, Ζήση, Παπανικολάου, Φώτση και Μπουρούση κι όλοι τους έδειξαν με το… καλημέρα πως είχαν διάθεση. Προσπάθησαν για το inside game, περνώντας τη μπάλα στον Μπουρούση, κυνήγησαν τους αντιπάλους τους στην περιφέρεια, ώστε να μην επιχειρούν ελεύθερα σουτ ή να μην κάνουν εύκολες διεισδύσεις και με καλά μπλοκ άουτ «καθάριζαν» τις μάχες των αιθέρων.
Απόρροια όλων αυτών ήταν να βρεθεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πολύ γρήγορα στο +10 (4-14 στο 5’), προβληματίζοντας τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι. Ο Ιταλός κόουτς έβλεπε ότι η ελληνική ομάδα ήταν πολύ καλά διαβασμένη κι είχε καταφέρει να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Ο Ηλίας Ζούρος απ’ την πλευρά του μάλλον… έτριβε τα χέρια του, βλέποντας ότι υπήρχε συνοχή ανάμεσα σε παλιούς και νέους παίκτες, στοιχείο που θέλει να πετύχει. Κι αυτή η καλή «χημεία», που είναι άλλωστε και το ζητούμενο, εκφραζόταν και μες το παρκέ, με την εθνική ομάδα να κλείνει το πρώτο δεκάλεπτο με το ταμπλό να γράφει 18-26. Οι αλλαγές που έκανε στο σχήμα ο Έλληνας κόουτς δεν έδειξαν να επηρεάζουν τον ρυθμό της ελληνικής ομάδας, που συνέχισε να είναι πιεστική, να ψάχνει την καλύτερη επιλογή στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα να επιδιώκει να μην αφήνει κενά. Στοιχεία που της επέτρεψαν να «κλειδώσει» επιθετικά τους Ιταλούς για περίπου δυόμιση λεπτά και να στείλει το δείκτη της διαφοράς στο +14 (22-36 στο 17’).

Κάπου εκεί, όμως το… γλυκό άρχισε να χαλάει! Η ελληνική ομάδα παρουσίασε κενά,  έκανε λάθη, τα οποία οι Ιταλοί δεν άφησαν ανεκμετάλλευτα κι η επιθετική της δυστοκία έδωσε στην «σκουάντρα ατζούρα» τη δυνατότητα να «τρέξει» ένα 11-2, πλησιάζοντας με το τέλος του ημιχρόνου στο 33-38. Οι Ιταλοί, πλέον είχαν επιστρέψει για τα καλά στο παιχνίδι κι έδειξαν ότι πρόθεσή τους ήταν να φέρουν το ματς στο δικό τους στυλ. Δηλαδή το σκληρό παιχνίδι, στυλ στο οποίο αρέσκεται ο Πιανιτζιάνι. Αλλά η ελληνική ομάδα έδειξε ότι έχει τα… κότσια και σ’ αυτό το είδος του παιχνιδιού και παρότι είδε τους αντιπάλους της να πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής (37-38 στο 21’) αντέδρασε. Ο Παπανικολάου έδωσε μάχες και τις κέρδισε, οι Ζήσης, Σλούκας και Ξανθόπουλος οργάνωσαν με μυαλό και η πλάστιγγα παρέμενε γερμένη υπέρ της εθνικής μας. Η… γκρίνια του Πιανιτζιάνι στους διαιτητές, απέφερε καρπούς για την ελληνική ομάδα στο 28’, με την τεχνική ποινή να δίνει «αέρα» 6 πόντων (43-49) στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που ολοκλήρωσε το τρίτο δεκάλεπτο με το ταμπλό να γράφει 46-50.

Η… ψαλίδα είχε πλέον κλείσει κι ήταν φανερό ότι το παιχνίδι θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Διότι παρόλο που οι Ιταλοί ισοφάρισαν το ματς (56-56 στο 34’) οι διεθνείς μας έδειξαν ότι διέθεταν πιο καθαρό μυαλό. Οι Ζήσης, Σλούκας, Ξανθόπουλος με τις βοήθειες και του Χαραλαμπίδη οργάνωναν σωστά τις επιθέσεις, οι Μπουρούσης, Καϊμακόγλου, Φώτσης και Κουφός πάλευαν στην άμυνα κι ο Παπανικολάου συνέχιζε να επιβεβαιώνει ότι διανύει μία πολύ καλή αγωνιστική περίοδο κι η εθνική μας διατηρούσε τη βραχεία κεφαλή στο σκορ. Οι επιλογές στην επίθεση ήταν όσο προσεκτικές μπορούσαν να είναι στο πρώτο παιχνίδι της ομάδας, αλλά το πιο σημαντικό πως στα κρίσιμα σημεία, έδειξαν οι Έλληνες ότι διαθέτουν και τσαγανό. Τα τρίποντα των Ζήση και Μπράμου έμοιαζαν με… μαχαιριά στις προσπάθειες του Μπελινέλι, ο οποίος έδειχνε να θέλει να πάρει όλο το παιχνίδι των Ιταλών στις πλάτες του. Η ελληνική ομάδα, όμως ήταν… ομάδα και δεν τον άφησε να της χαλάσει το καλό ποδαρικό στα παιχνίδια, έστω κι αν αυτά είναι φιλικού χαρακτήρα. Κράτησαν τη νίκη και πλέον θα εντοπίσουν τις αδυναμίες που είχαν, ώστε να παρουσιαστούν περισσότερο έτοιμοι στα επόμενα ματς…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-26, 15-12, 13-12, 24-26
ΙΤΑΛΙΑ (Πιανιτζιάνι): Μπελινέλι 21 (2), Ποέτα 4, Μαντσινέλι 10, Μπαρνιάνι 14 (1), Τσιντιαρίνι, Καραρέτο 3, Μαεστράνζι 3 (1), Μέλι 2, Κουσίν 2, Ντατόμε 11 (2), Χάκετ.
ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Σλούκας 4, Μπουρούσης 14, Ζήσης 9 (1), Ξανθόπουλος, Μπράμος 12 (2), Φώτσης 11 (1), Παπανικολάου 11, Π. Καλάθης, Κουφός 7, Βουγιούκας 3, Καϊμακόγλου 3

Κ. Παπανικολάου: “Στόχος μας να δούμε που βρισκόμαστε”…

Η νίκη επί της Ιταλίας δεν… παραμυθιάζει κανέναν στην εθνική ομάδα, κάτι που φάνηκε τόσο απ’ τις δηλώσεις του Ηλία Ζούρου, όσο και από εκείνες του Κώστα Παπανικολάου. “Ήταν το πρώτο φιλικό. Δεν μας ενδιέφερε η νίκη και μας το είχε πει και ο προπονητής. Θέλαμε να δούμε κάποια πράγματα, να δούμε που βρισκόμαστε σε άμυνα και επίθεση, τι κάνουμε λάθος, τι σωστά. Ο στόχος των φιλικών αγώνων είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για τη συνέχεια. Αντιδράσαμε καλά, αλλά από εκεί και πέρα θα καταλάβουμε περισσότερα όταν δούμε το βίντεο με τους προπονητές και μιλήσουμε μαζί τους για το τι πρέπει να διορθώσουμε, μεταφέροντας και πάλι τη δουλειά στην προπόνηση. Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για δείγμα γραφής. Είμαστε μια νέα ομάδα, στερούμαστε σε εμπειρία, αλλά θα προσπαθήσουμε να ισοσκελίσουμε την απώλεια αυτή με ενέργεια, όρεξη, διάθεση για τρέξιμο και άμυνα”.
Για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είχε ως πρώτο στόχο τη νίκη στο σημερινό παιχνίδι, αλλά τη διεκδίκησε ως το τέλος, ο Παπανικολάου τόνισε: “Αυτό βγαίνει μέσα στον αγώνα… Δεν γίνεται διαφορετικά όταν βλέπεις κιόλας ότι είσαι τόσο κοντά στο θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι έγινε ένα όμορφο παιχνίδι και ότι ο κόσμος που το είδε το απόλαυσε”.

Όταν έγινε αναφορά στη δική του απόδοση όμως, έδειξε την ομάδα: “Δεν μετράει η ατομική απόδοση. Είναι ένας αγώνας προετοιμασίας. Δουλεύουμε όλοι μαζί με ένα κοινό στόχο, να είμαστε έτοιμοι στις 31 Αυγούστου. Ο καθένας δίνει ότι καλύτερο μπορεί. Έχουμε άλλους δύο αγώνες εδώ, θα δουλέψουμε, θα δούμε κάποια συστήματα που θέλει ο κόουτς και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια”. Σε ότι αφορά την παρουσία της Εθνικής Ελλάδας στην Κύπρο, υπογράμμισε: “Είναι η δεύτερη χρονιά που βρισκόμαστε εδώ και είναι φανερό ότι ο κόσμος μας αγαπά. Και φαίνεται ότι στο γήπεδο αυτό πάμε πολύ καλά…”