Π. Μπιτσαξής: “Χωρίς ασφαλείς συνθήκες, αγώνες δεν γίνονται”…

Στην ομοσπονδία μπάσκετ επέρριψε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής τις αιτίες για την αναβολή του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας. “Θα έπρεπε η διοργανώτρια αρχή και οι δύο ομάδες να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και να βρουν τρόπους, ώστε να μπορέσουν να πείσουν ότι μπορεί να υπάρξει ασφαλής διεξαγωγή των αγώνων. Αν δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων, οι αγώνες δεν θα γίνουν”, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο οδηγήθηκε η ΓΓΑ στην οριστική αναβολή του ματς.

Ο γενικός γραμματέας, μάλιστα, δεν δίστασε να προχωρήσει σε συγκρίσεις με την αντίστοιχη ομοσπονδία του βόλεϊ. “Πρέπει να συγχαρώ δημόσια την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης η οποία είναι διοργανώτρια αρχή. Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα γίνει ο ημιτελικός του κυπέλλου του βόλεϊ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, τη Δευτέρα θα γίνει ο τελικός κυπέλλου των γυναικών στο βόλεϊ και πάλι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Μετς. Η ομοσπονδία πετοσφαίρισης χωρίς πολλά λόγια, χωρίς θεωρητικές διακηρύξεις, χωρίς συνεντεύξεις Τύπου αλλά με πολύ πρακτικό τρόπο κατάφερε να καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο του αγώνα, το συζήτησε μαζί μας και σήμερα ελπίζω να γίνει ένας καταπληκτικός ημιτελικός και ένας καταπληκτικός τελικός απόλυτα ειρηνικός στο βόλεϊ. Συγχαίρω την ελληνική ομοσπονδία πετοσφαίρισης αλλά και τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που καθίσαν στο ίδιο τραπέζι βρήκαν τη λύση και η λύση αυτή είναι η απάντηση της ομοσπονδίας του βόλεϊ στο θέμα της βίας όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν”, ανέφερε και πρόσθεσε:

“Η διοργανώτρια αρχή των ελληνικών πρωταθλημάτων είναι οι ομοσπονδίες δεν είναι η ελληνική πολιτεία. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να κοιτάει αν ένας αγώνας ή ένα σύνολο αγώνων, ιδίως εκείνων που έχουν χαρακτηριστεί ειδικής διαχείρισης, αν έχουν τις προϋποθέσεις διεξαγωγής από την πλευρά της διαφύλαξης των εννόμων αγαθών των πολιτών. Εκτιμώ ότι αυτή την ώρα έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο μπάσκετ, δεν υπήρχαν αυτοί οι όροι ασφαλούς διεξαγωγής. Φοβόμασταν επεισόδια. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν είχαμε εμπιστοσύνη ότι αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να διεξαχθεί ομαλά. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μου γνώμη. Είναι μια γνώμη την οποία εξέφρασε το αρχηγείο της αστυνομίας και μια ομόφωνη πρόταση της ΔΕΑΒ (Διαρκούς Επιτροπής Αντιμωτόπισης της Βίας), η οποία μου εισηγήθηκε. Για να γίνουν υπό τους όρους που έχουν διαμορφωθεί τέτοια παιχνίδια με την ευθύνη των παραγόντων ομαλά, πρέπει να καταρτίζεται ένα σαφές και ασφαλές σχέδιο. Και αυτό είναι ευθύνη της διοργανώτριας αρχής να το εκπονήσει. Δεν αρκεί να λέμε γενικώς και αορίστως ότι είμαστε εναντίον της βίας με φραστικές και θεωρητικές διακυρήξεις. Αυτό αν συνέβαινε στην Βέρνη θα το καταλάβαινα, αλλά ζούμε στην Αθήνα, εντός των τειχών, παροικούμε την Ιερουσαλήμ, ξέρουμε τις καταστάσεις, επομένως όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Για να γίνει ένα παιχνίδι σήμερα, με την ένταση που υπάρχει και η οποία πράγματι εκπορεύεται απ’ το ποδόσφαιρο – και σ’ αυτό έχει δίκιο η ομοσπονδία – πρέπε να καταρτίζεται ένα σαφές, εγγυημένο, ασφαλές πλαίσιο διεξαγωγής, το οποίο να το εγγυάται η διοργανώτρια αρχή”.

Όσον αφορά τα περί κόντρας του με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο τόνισε πως “… δεν υπάρχει κάποια κόντρα κι ούτε μπαίνω σε τέτοιο διάλογο εγώ. Η πολιτεία παίρνει τις αποφάσεις που πρέπει. Διοργανώτρια αρχή του κυπέλλου είναι η ομοσπονδία. Έπρεπε να κάτσουν σε ένα τραπέζι από μόνοι τους, δίχως την παρέμβαση της πολιτείας, Παναθηναϊκός ,Ολυμπιακός και ομοσπονδίες να αφήσουν τις οπαδικές διαφορές και να καταρτίσουν ένα σχέδιο ασφαλούς διεξαγωγής του αγώνα, για να μην γίνουν τα έκτροπα που έγιναν πέρυσι στα πλέι οφ, ούτε αυτα τα οποία τα οποία μερικώς γίναν φέτος στο ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη, όπου πετούσαν φωτοβολίδες”.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να έχει καλέσει τους δύο προέδρους τον ΚΑΕ ώστε να βρουν όλοι μαζί μια λύση, σχολίασε: “Η ένταση που δημιουργήθηκε στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό αυτή πρόσφατα, είναι από το ποδόσφαιρο και πυροδοτήθηκε πολλαπλώς. Αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο δεν είναι ευθύνη της πολιτείας να το καταρτίσει. Η συμφωνία και η συνεργασία που είχαμε με την ομοσπονδία κατέτεινε στο να είναι μέσα στο γήπεδο παιδιά, νέοι των ακαδημιών μπάσκετ, οι “Πελαργοί”, οι οποίοι είναι οπαδοί της εθνικής ομάδας μπάσκετ και συστηματικά καλλιεργούν την αντιβία και βεβαίως επιλεγμένοι φίλαθλοι μέσα σε όρους ασφαλείας. Είχαμε φωνές ότι αυτό αποτελεί μια υποχώρηση προς τη βία, ότι δείχνουμε αδυναμία απέναντι στην βία και τέτοιου είδους θεωρητικές και φραστικές διακηρύξεις και λεονταρισμούς, οι οποίες κατά την άποψή μου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Τα ματς Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή είναι σε επίπεδο εκρηκτικής ατμόσφαιρας, αλλά κανείς δεν είναι ευχαριστημένος να αναβάλλει ένα παιχνίδι”.

Όπως τόνισε από εδώ και πέρα η πολιτεία θα στείλει επιστολές προς τις ομάδες και προς τις διοργανώτριες αρχές, οι οποίες και θα κληθούν να επεξεργαστούν τρόπους κατά την κρίση τους. “Είναι αρμόδιοι, είναι διοργανώτριες αρχές, είναι ομάδες οι οποίες φέρουν την αντικειμενική ευθύνη για οποιοδήποτε επεισόδιο γίνει κι οφείλουν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν τρόπους να μας πείσουν ότι είναι δυνατή και ασφαλής η διεξαγωγή ενός αγώνα” και κάλεσε όλους τους αρμόδιους να βρουν τρόπους για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων: “Εμείς απέναντί μας ως συνομιλητές έχουμε τις διοργανώτριες αρχές, δεν έχουμε τις ομάδες. Εγώ δεν τσακώνομαι με κανέναν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προσωπικό ζήτημα με κανέναν. Ούτε τα προσωπικά ζητήματα μπαίνουν μέσα σε αποφάσεις οι οποίες είναι επιβεβλημένες και πρέπει να παρθούν και τις οποίες νομίζω ότι θα τις έπαιρνε ο καθένας στην θέση μου, αν οδηγείτο από την απλή λογική και την κοινή πείρα. Αυτό λοιπόν που σας λέω είναι ότι ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ομοσπονδία κι ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε., για ό,τι αφορά τα πλέι οφ πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι, αν θέλουν και την παρουσία μας εμείς εδώ είμαστε, για να μπορέσουν να πείσουν ότι μπορεί να υπάρξει ασφαλής διεξαγωγή των αγώνων. Αν δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων, οι αγώνες δεν θα γίνουν. Είναι απλό. Έχει απηυδήσει ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να βλέπει κάθε τρεις και λίγο τον φασισμό των ολίγων να κυριαρχεί στους δρόμους, στις εξέδρες, στις πλατείες και οπουδήποτε αλλού βρίσκουν οδό, σε ένα μένος το οποίο δεν έχει πια καμία ανοχή, από τον Έλληνα πολίτη. Ο καθένας είναι υποχρεωμένος να λάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί”.