argentina rioΤο ματς της χρονιάς; Ίσως… Το ματς των Ολυμπιακών Αγώνων; Σίγουρα. Η Αργεντινή και η Βραζιλία μας χάρισαν ένα από τα πιο συγκλονιστικά και συναρπαστικά παιχνίδια στην ιστορία του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ το βράδυ του Σαββάτου. Στο τέλος οι “γκαούτσος” ήταν αυτοί που επιβίωσαν στο έπος που γράφτηκε στην Καριόκα Αρένα Ι, το οποίο χρειάστηκε δύο παρατάσεις, τρεις ώρες, 218 πόντους και ουκ ολίγες ανατροπές για να ολοκληρωθεί.

Το τελικό 111-107 δεν αρκεί για να αποτυπώσει αυτά που έγιναν σε αυτό το φανταστικό παιχνίδι, το οποίο οι Αργεντινοί κέρδισαν έχοντας ήρωες τον Αντρες Νοσιόνι και τον Φακούντο Καμπάσο. Ο μεν Νοσιόνι έβαλε 37 πόντους, μάζεψε 11 ριμπάουντ και ήταν αυτός που έστειλε το ματς στην πρώτη παράταση με τρίποντο (έπειτα από τέσσερις αναπηδήσεις της μπάλας στη στεφάνη) 3,5 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ο δε Καμπάσο ήταν αυτός που πήρε όλη την Αργεντινή στις πλάτες του στις δύο παρατάσεις, πετυχαίνοντας τους 13 από τους 33 πόντους του στα δύο έξτρα πεντάλεπτα, έχοντας ακόμα στον αγώνα 11 ασίστ, 4 κλεψίματα και άλλα τόσα ριμπάουντ!

O Νενέ (24π., 11ρ.) ήταν ο κορυφαίος της Βραζιλίας, η οποία κατόρθωσε να ξεπεράσει γρήγορα το κακό ξεκίνημα (14-24 στο 8′ και 19-30 στο 11′), να πάρει το προβάδισμα με ένα σερί 12-0 στη δεύτερη περίοδο και να ξεφύγει με 10 πόντους διαφορά (52-42) λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου. Κι όμως, ακόμα δεν είχαμε δει απολύτως τίποτα… Η Αργεντινή μετέτρεψε το 53-63 σε 64-63 με σερί 11-0 και τον Φακούντο Καμπάσο (που είχε μόνο πέντε πόντους έπειτα από 25 λεπτά) να παίρνει σιγά σιγά το ματς στα χέρια του.

Η ομάδα του Ρούμπεν Μανιάνο αντέδρασε άμεσα, ανέκτησε γρήγορα το προβάδισμα και έχτισε μία νέα διαφορά 6-8 πόντων στην τέταρτη περίοδο (83-75 στο 37′), ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τον Καμπάσο, που έβαλε επτά διαδοχικούς πόντους εν ριπή οφθαλμού και κράτησε ζωντανούς τους “γκαούτσος”. Οι Βραζιλιάνοι δεν έπαψαν βέβαια να έχουν το πάνω χέρι. Ο Χουέρτας έβαλε δύο μεγάλες βολές στα 21” και έκανε το σκορ 85-82… Μόνο που στην τελευταία φάση οι Βραζιλιάνοι δεν έκαναν φάουλ και το nocioni argentinaπλήρωσαν, αφού ο Νοσιόνι ισοφάρισε το ματς με τρίποντο στα 3,5 δευτερόλεπτα και στο χρόνο που απέμενε το σουτ του Χουέρτας βρήκε… δοκάρι.

Έπειτα από 9 εναλλαγές στο σκορ και 4 ισοπαλίες οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στην παράταση, όπου η Βραζιλία ξέφυγε πάλι με 94-88 αλλά η Αργεντινή ισοφάρισε 35΄΄ πριν από τη λήξη (95-95) και οι Νέτο, Τζινόμπιλι αστόχησαν τις επόμενες επιθέσεις. Νέα παράταση… Και τελευταία. Αυτή τη φορά οι Αργεντινοί μπήκαν πιο δυναμικά και με σερί 8-0 σε ενάμισι λεπτό προηγήθηκαν με 103-95, ωστόσο ο Μπαρμπόσα (άφαντος επί 47 λεπτά) σημείωσε 9 πόντους μέσα σε 104 δευτερόλεπτα, έριξε τη διαφορά στον έναν πόντο (106-105) και το ματς πήρε πάλι φωτιά.

Ακολούθησαν δύο βολές του Καμπάσο, ένα άστοχο σουτ του Μπαρμπόσα και με άλλη μία βολή ο γκαρντ των “γκαούτσος” διεύρυνε το προβάδισμα (109-105). Ο Μπαρμπόσα μείωσε εν συνεχεία με δύο ελεύθερες βολές και στα 3 δευτερόλεπτα ο Ντελφίνο ήταν άστοχος στις δύο δικές του. Ωστόσο ο -αρνητικός κατά τ’ άλλα- Τζινόμπιλι σαν από μηχανής θεός μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ, έβαλε τις δύο βολές και όλα τελείωσαν…