Σήκωσε την «κούπα» το εφηβικό της ΑΕ Κοζάνης!

Ήταν μία γιορτή του μπάσκετ. Με σχεδόν 2000 φίλους του μπάσκετ να κατακλύζουν το ΔΑΚ Κοζάνης, να δίνουν παλμό και πάθος και στο τέλος να χειροκροτούν την εφηβική ομάδα της ΑΕ Κοζάνης, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Δυτικής Μακεδονίας 2010-11, νικώντας στον συναρπαστικό τελικό με 74-62 τον Ηρακλή Κοζάνης.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι έφηβοι της Α.Ε Κοζάνης, φορτωμένοι από υπερβολικό άγχος, ξεκίνησαν μουδιασμένα τον αγώνα, σε αντίθεση με την ομάδα του Ηρακλή Κοζάνης που μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και κοντράρισε στα ίσα την ομάδα της Α.Ε Κοζάνης.

Έτσι οι παίκτες του Ζήση Τζιλίνη εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο και την απουσία του τιμωρημένου Σταύρου Κουλαξουζίδη, κατάφεραν στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου με 2 τρίποντα του Λευτέρη Ντομόπουλου και 1 του Γκανάϊ να περάσουν την ομάδα τους μπροστά στο σκορ και με την λήξη του πρώτου δεκαλέπτου να πάρουν μια διαφορά 10 πόντων (14 – 24).

Με την έναρξη του 2ου δεκαλέπτου ο Προπονητής της Α.Ε Κοζάνης Γιάννης Γκουντιός, “ανακάτεψε την τράπουλα” και έριξε στον αγώνα τον πιό μικρό σε ηλικία και πιό ψηλό παίκτη του, τον 15χρονο Αντώνη-Αριστοτέλη Καλαϊτζή (Γεν. 1995, υψος 2,01), που αγωνίζεται στην ομάδα των Παίδων και απεδείχθη ότι ήταν ο κρυφός άσσος στο μανίκι του.

Η είσοδος του “μικρού” στον αγώνα υπήρξε καταλυτική για την εξέλιξη του παιχνιδιού, αφού στα 32′ που αγωνίσθηκε, εκτός του ότι κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια, μοίρασε καταπληκτικές assist, πέτυχε και (11) καθοριστικούς πόντους και 1 τρίποντο, ενώ φόρτωσε με φάουλ τους μεγαλύτερους σε ηλικία, κατά (2 – 3) χρόνια, ψηλούς του Ηρακλή.

Οι παίκτες της Α.Ε Κοζάνης παίζοντας άμυνα για σεμινάριο και πιέζοντας ασφυκτικά σε όλο το γήπεδο έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους και με υποδειγματικούς αιφνιδιασμούς πέτυχαν 17 πόντους έναντι 12 των αντιπάλων τους, μειώνοντας έτσι την διαφορά στο σκορ στους 5 πόντους 31 – 36.

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι έφηβοι της Α.Ε Κοζάνης, ανέβασαν ρυθμούς στο παιχνίδι τους και παίζοντας μπάσκετ υψηλού επιπέδου ροκάνισαν την διαφορά και με την λήξη του 3ου δεκαλέπτου βρέθηκαν να προηγούνται με 3 πόντους διαφορά 53 – 50, αν και από τα μέσα του 3ου δεκαλέπτου έπαιζαν χωρίς τον “αρχηγό” της ομάδας Τράγια, που υπέστη διάστρεμμα και αποχώρησε από τον αγώνα.

Το 4ο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο. Οι παίκτες του Ηρακλή έδειχναν αδύναμοι να ακολουθήσουν τον ρυθμό του παιχνιδιού που επέβαλαν οι έφηβοι της Α.Ε Κοζάνης και ο Προπονητής του Ηρακλή κ. Τζιλίνης δεν μπορούσε να βρεί τρόπο να σταματήσει τον 15χρονο Καλαϊτζή, παρά τα διάφορα σχήματα που δοκίμασε. Οι έφηβοι του Ηρακλή Κοζάνης έκαναν ότι μπορούσαν για να ανατρέψουν την διαφορά, αλλά υπέκυψαν φυσιολογικά μπροστά στην ανωτερότητα των αντιπάλων τους και το μόνο που κατάφεραν ήταν να χάσουν τον αγώνα με διαφορά μόνον 12 πόντων και τον πίνακα να γράφει με την λήξη του αγώνα 74 – 62.

Από την νικήτρια ομάδα της Α.Ε Κοζάνης δεν υστέρησε κανείς, όμως οι Νικ. Παππάς, Ευαγ. Σισμάνης, Γ. Σιδέρης και ο 15χρονος Καλαϊτζής ήταν χάρμα οφθαλμών για όσους βρέθηκαν στο ΔΑΚ Κοζάνης, ενώ από την ομάδα του Ηρακλή ξεχώρισαν οι Ντομόπουλος, Γκουτζιομήτρος και Καμαρίνας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον αγώνα παρακολούθησε και ο προπονητής της ομάδας Παίδων της Α.Ε  Κοζάνης κ. Κώστας Μαυροζούμης, ο οποίος σε όλη την διάρκεια του αγώνα δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την απόδοση των “παιδιών του ” και ιδιαίτερα του 15χρονου Καλαϊτζή και σίγουρα ένοιωσε ιδιαίτερα υπερήφανος δεχόμενος στο τέλος του αγώνα τα συγχαρητήρια των φιλάθλων, αφού όλοι οι παίκτες της εφηβικής ομάδας της Α.Ε Κοζάνης, προέρχονται απο τις Ακαδημίες της.

Η ομάδα των εφήβων της Α.Ε Κοζάνης εντυπωσίασε και πάλι με την απόδοσή της και απέδειξε ότι  μπορεί να φθάσει μέχρι και τους Τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων.

Πράγματι αξέχαστη εμπειρία ο χθεσινός Τελικός αγώνας, χάρισε πολλές συγκινήσεις και πανέμορφες στιγμές.

Μετά την λήξη του τελικού, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ κ. Λάζαρος Σαββίδης απένειμε στον “αρχηγό” της Α.Ε Κοζάνης Τράγια το Κύπελλο της Πρωταθλήτριας Ομάδας Εφήβων Δυτικής Μακεδονίας.

Άριστη η διαιτησία των κ.κ Δημ. Τσιαμπλή και Γεωργ. Παπανικολάου.

Τα δεκάλεπτα: 14 – 24, 17 – 12 ημ., 22 – 14,  21 – 12, (74 – 62).

Α.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ (Γιάννης Γκουντιός) : Σισμάνης 16 (1), Τράγιας 5, Παππάς 14 (2),  Γεωργούλας, Καραμάρκος, Ζαρούχας Ν. 9 (1), Σιδέρης 19,  Πούχιας, Τσαουσίδης, Καλαϊτζής 11 (1), Τσιμπερίδης, Βουδιώνης.-

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (Ζήσης Τζιλίνης): Μαλούδης, Λάβδος, Πάσχου, Δούμας 2, Σταθόπουλος 7 (1), Καμαρίνας 16, Γκανάϊ 7 (2), Ντομόπουλος 12 (2),  Γκουτζιομήτρος 15 (1), Τράγιας, Τσίρος, Νίτσιος 3.

Πηγή: kozanibasket.blogspot.com/