Σορώτος: «Θα δούμε ένα πρωτάθλημα κακής ποιότητας»

Ξεχωρίζει γιατί λέει πάντα αυτό που πιστεύει. Αριστος γνώστης της κατηγορίας, ο Κώστας Σορώτος  μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, για τον υποβιβασμό πέντε ομάδων αλλά και για την παραγωγική διαδικασία που είναι της “μόδας”.

Αναλυτικά:

Για το πρωτάθλημα της Α2:

«Είναι το πιο απρόβλεπτο των τελευταίων χρόνων. Αυτή τη στιγμή οι μισές ομάδες της κατηγορίας δεν έχουν ξεκινήσει ούτε σχεδιασμό ούτε την επάνδρωση του ρόστερ τους. Οποιαδήποτε προγνωστικά κάνουμε είναι παρακινδυνευμένα. Υπάρχουν κάποιες ομάδες όπως ο ΟΦΗ, η Ελευσίνα, ο Αμύντας και το Λαύριο που είναι έτοιμες κι έχουν πλεονέκτημα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αγωνιστικό. Το πρόβλημα είναι αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, πως θα πραγματοποιηθεί και πως θα τελειώσει κι αυτό επαφίεται στον ηρωισμό παικτών, προπονητών και παραγόντων».

Για το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την Α2 υποβιβάζονται πέντε ομάδες:

«Αυτό που γίνεται είναι λάθος. Φέτος όλες οι ομάδες έχουν οικονομικό πρόβλημα και θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρωτάθλημα λίγο πιο χαλαρό ούτως ώστε να μην “εκβιαστούν” σε πολλά έξοδα για να κάνουν ανταγωνιστικές ομάδες. Αυτό θα βοήθαγε να προωθηθούν νέα παιδιά, όμως πλέον δύσκολα θα γίνει γιατί το λιγότερο η μισή κατηγορία θα κινδυνεύει μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Ίσως είναι ένα μέτρο που θα έπρεπε να το ξανακοιτάξουν οι αρμόδιοι».

Για το γεγονός ότι ξεκινάει το πρωτάθλημα την 1η Οκτωβρίου:

«Αυτό κι αν είναι λάθος. Πέρσι το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου που όλες οι ομάδες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν έτοιμες από τις αρχές Αυγούστου. Φέτος που όλες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στο τέλος Αυγούστου είναι ανέτοιμες τους υποχρεώνει να ξεκινήσουν 1η Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε ένα πρωτάθλημα κακής ποιότητας με ανέτοιμες ομάδες και παίκτες. Θα πρέπει η Ομοσπονδία να κοιτάξει αυτό το θέμα και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα τουλάχιστον 15 μέρες μετά»

Για την παραγωγική διαδικασία:

«Είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό. Η παραγωγική διαδικασία είναι μία φράση που ακούγεται εύκολα αλλά γίνεται δύσκολα. Σίγουρα πρέπει να αλλάξει κάτι και να μπουν νέα παιδιά στα πρωταθλήματα κάτω από την Α1, αλλά αυτό απαιτεί καλούς προπονητές και στις ομάδες υποδομής αλλά και στη πρώτη ομάδα κάθε συλλόγου. Στη συνέχεια αυτοί οι προπονητές να δώσουν χρόνο (όχι μόνο αγωνιστικό) στα νέα παιδιά, να σκύψουν πάνω από τις ανάγκες τους και τις ιδιαιτερότητες της ηλικίας τους. Επίσης απαιτεί υπομονή από τις διοικήσεις των συλλόγων και απαιτεί από τα ίδια τα παιδιά μεγάλη προσπάθεια κι όχι να περιμένουν να τους δοθεί κάτι σαν δώρο. Θα πρέπει με την προσπάθεια τους και τη βελτίωση να κερδίσουν χρόνο συμμετοχής. Πάντως τα αποτελέσματα των μικρών μας εθνικών ομάδων δεν είναι απλά καμπανάκι είναι συναγερμός που πρέπει να μας αφυπνίσει όλους γιατί δείχνει ότι η παραγωγική διαδικασία όπως είναι τώρα δεν δουλεύει σωστά».