Afrobasket 2013: Στην κορυφή πάλι η Ανγκόλα

Η Ανγκόλα είναι πάλι η βασίλισσα της αφρικανικής ηπείρου. Η πολυνίκης του θεσμού επικράτησε δια περιπάτου της Αιγύπτου με 57-40 στον τελικό του Afrobasket και ανέβηκε πάλι στην κορυφή της Αφρικής, δύο χρόνια μετά τη μεγάλη έκπληξη που έκανε η Τυνησία το 2011.

Σε έναν τελικό που… ουδείς θα θυμάται εκτός από τους νικητές, οι Ανγκολέζοι κυριάρχησαν με την άμυνα τους, αφού κράτησαν την Αίγυπτο στους 22 πόντους από το 9′ έως το 39′. Αυτός ήταν ο 11ος τίτλος Afrobasket για την Ανγκόλα, η οποία κατέκτησε μάλιστα την πρώτη θέση αήττητη, με απολογισμό 7 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Ο Κάρλος Μοράις ήταν ο αδιαφιλονίκητος MVP του Afrobasket, όχι μόνο για τους 21 πόντους που έβαλε στον τελικό, αλλά και διότι ήταν σταθερά ο καλύτερος παίκτης των πρωταθλητών Αφρικής στο τουρνουά. Μαζί με τον γκαρντ της Ανγκόλα, την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης τη συνέθεσαν οι Εντουάρντο Μίνγκας (Ανγκόλα), Ασέμ Μάρεϊ (Αίγυπτος), Σουλεϊμάν Ντιαμπατέ (Ακτή Ελεφαντοστού) και Μαλέι Εντζάι (Σενεγάλη).

Η Ανγκόλα και η Αίγυπτος προκρίθηκαν αμφότερες στο Μουντομπάσκετ της που θα διεξαχθεί το 2014 στην Ισπανία. Μαζί τους θα ταξιδέψει και η Σενεγάλη, η οποία έκανε τη μεγάλη έκπληξη στο μικρό τελικό, νικώντας τη διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού 57-56 χάρη σε ένα απίθανο τετράποντο του Εντζάι 12,7” πριν από τη λήξη του αγώνα!

Η τελική κατάταξη

1. Ανγκόλα
2. Αίγυπτος
3. Σενεγάλη
4. Ακτή Ελεφαντοστού
5. Καμερούν
6. Πράσινο Ακρωτήρι
7. Νιγηρία
8. Μαρόκο
9. Τυνησία
10. Ρουάντα
11. Μοζαμβίκη
12. Αλγερία
13. Κεντρική Αφρική
14. Κόνγκο
15. Μάλι
16. Μπουρκίνα Φάσο

* Με πράσινο χρώμα οι ομάδες που προκρίθηκαν στο Μουντομπάσκετ του 2014