b' ethniki anodosΜε πέντε αγωνιστικές και τρία ντέρμπι να απομένουν, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα στο νότιο όμιλο της Β΄ Εθνικής. Μπερδεμένη είναι επίσης και η κατάσταση στην κούρσα της σωτηρίας, όπου τρεις ομάδες ισοβαθμούν στην 11η θέση και μόνο η μία εξ αυτών θα παίζει και του χρόνου στη Β΄ Εθνική. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά…

Η μάχη της ανόδου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τα καλά νέα: Βρίσκεται σε θέση οδηγού και έχει τον έλεγχο της κατάστασης στην υπόθεση-άνοδο, από τη στιγμή που προηγείται με ένα βαθμό διαφορά στην κορυφή της βαθμολογίας. Συν τοις άλλοις, οι τρεις από τους τελευταίους πέντε αγώνες του θα διεξαχθούν στα “Δύο Αοράκια” (όπου έχει μέχρι σήμερα 12-0) και έχει ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ μία θέση στην πρώτη δυάδα ακόμα κι αν χάσει ΕΝΑ από τα τελευταία πέντε παιχνίδια.

Τα κακά νέα: Τα δύο από τα εναπομείναντα πέντε ματς είναι απέναντι στις άλλες δύο ομάδες που κυνηγούν την άνοδο (Αμύντας, Πανιώνιος) και το τελευταίο στη δύσκολη έδρα της Ελευσίνας. Επιπλέον, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην έχει με το μέρος του καμία ισοβαθμία, καθώς έχει ηττηθεί με 12 πόντους διαφορά στον Υμηττό από τον Αμύντα και έχει νικήσει μόνο με +4 τον Πανιώνιο.

Ο αγώνας-κλειδί: Κόντρα στον Αμύντα, στις 23 Απριλίου στην Κρήτη. Ο αγώνας με τον Πανιώνιο είναι εξίσου σημαντικός (ειδικά η διαφορά), ωστόσο ακόμα κι αν κάνει διπλό μέσα στη Νέα Σμύρνη, το παιχνίδι που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κερδίσει είναι αυτό με τον Αμύντα. Σε περίπτωση ήττας από τον Αμύντα θα περιέλθει αυτομάτως σε δύσκολη θέση όσον αφορά την απευθείας άνοδο.

ΑΜΥΝΤΑΣ

Τα καλά νέα: Έχει νικήσει δύο φορές τον Πανιώνιο και έχει το μαξιλαράκι της διαφοράς των 12 πόντων από τη νίκη στον πρώτο γύρο επί του Ηρακλείου. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό να έχει υπέρ του μέχρι τέλους κάθε πιθανή ισοβαθμία. Διπλή ή τριπλή.

Τα κακά νέα: Το 4-1 μπορεί να μην του είναι αρκετό για να ανέβει, ούτε καν για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση -εάν ο Πανιώνιος κάνει 5/5 και το Ηράκλειο 4/5… Και μόνο εύκολο δεν είναι το 5-0 για τον Αμύντα… Τα τρία από τα πέντε εναπομείναντα παιχνίδια είναι εκτός έδρας και κανένα δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολο. Την Κυριακή θα αντιμετωπίσει στην Πάτρα μία ομάδα (Εσπερος) που παίζει την παραμονή της, ενώ την τελευταία αγωνιστική θα πάει στο κλειστό του Αγίου Δημητρίου. Το άλλο εκτός έδρας παιχνίδι είναι και το ματς-κλειδί της σεζόν…

Ο αγώνας-κλειδί: Στα “Δύο Αοράκια”, κόντρα στο Ηράκλειο, στις 23 Απριλίου. Εάν δεν στραβοπατήσει κάπου αλλού, ο Αμύντας θα κατακτήσει αυτομάτως και το πρωτάθλημα εάν περάσει με το διπλό από το Ηράκλειο. Εάν ηττηθεί, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, ενδεχομένως ακόμα και για τη δεύτερη θέση. Αυτός ο αγώνας θα είναι ο δικός του “τελικός” για την άνοδο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Τα καλά νέα: Έχει τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, αφού το μοναδικό “εκτός έδρας” στο πρόγραμμα είναι αυτό με τον Ίκαρο. Έχει ηττηθεί “μόνο” με τέσσερις πόντους διαφορά στην Κρήτη από το Ηράκλειο. Μία διαφορά που μπορεί να καλυφθεί στον αγώνα της 27ης αγωνιστικής.

Τα κακά νέα: Δεν μπορεί να ελπίζει σε άνοδο εάν δεν κάνει το 5 στα 5… Έχει ηττηθεί δύο φορές από τον Αμύντα, κάτι που σημαίνει ότι θέλει να τον αποφύγει σε οποιαδήποτε ισοβαθμία -συνεπώς χρειάζεται και νίκη του Ηρακλείου επί του Αμύντα. Επιπλέον, το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν είναι σε μία από τις δυσκολότερες έδρες του πρωταθλήματος, στη Νίκαια. Το πιθανότερο είναι ότι ο Ιωνικός δεν θα έχει κάποιο βαθμολογικό κίνητρο μέχρι τότε, ωστόσο μόνο αδιάφοροι δεν θα είναι οι Νικαιώτες σε εκείνο το ματς…

Ο αγώνας-κλειδί: Κόντρα στο Ηράκλειο, στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, στις 17 Απριλίου. Ο πρώτος από τους δύο “τελικούς” που έχει να δώσει ο Πανιώνιος. Εάν δεν κερδίσει αυτό το παιχνίδι (και με 4 πόντους διαφορά), τότε θα χάσει κάθε ελπίδα για την πρώτη θέση. Ακόμα και νίκη με 1-3 πόντους διαφορά θα δυσκολέψει πολύ την κατάσταση.

Τα μεταξύ τους παιχνίδια

  Βαθ. Ηράκλειο Αμύντας Πανιώνιος
1. Ηράκλειο 46 ********* 23 Απριλίου 85-81
2. Αμύντας 45 84-72 ********* 78-77
3. Πανιώνιος 45 17 Απριλίου 54-59 *********

Οι τελευταίες πέντε αγωνιστικές

  26η αγ/κή 27η αγ/κή 28η αγ/κή 29η αγ/κή 30ή αγ/κή
Ηράκλειο Εργοτέλης Πανιώνιος* Αμύντας Πανελ/κός* Εν. Ιλίου
Αμύντας Εσπερος* Νίκη Αμαρ. Ηράκλειο* Ικαρος Κρόνος*
Πανιώνιος Νίκη Αμαρ. Ηράκλειο Ικαρος* Κρόνος Ιωνικός Ν.*

* Με αστερίσκο οι εκτός έδρας αγώνες

Η μάχη για την παραμονή

ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ

Τα καλά νέα: Κρατάει την κατάσταση ξεκάθαρα στα χέρια της, αρκεί να μην κάνει κάποιο στραβοπάτημα “εκτός προγράμματος”. Έχει τα τρία από τα τελευταία πέντε παιχνίδια στο γήπεδο της και το 3-0 είναι απόλυτα εφικτό, απέναντι σε ομάδες χωρίς βαθμολογικό κίνητρο (Προμηθέα, Χολαργό, Νίκη). Συν τοις άλλοις, “έχει” την ισοβαθμία με τον Εργοτέλη, ενώ στον πρώτο γύρο νίκησε τον Εσπερο με 19 πόντους διαφορά.

Τα κακά νέα: Τα εκτός έδρας παιχνίδια είναι στην Πάτρα και στο Ηράκλειο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να “καθαρίσει” με τη σωτηρία πριν φτάσει η 30ή αγωνιστική και χρειάζεται νίκη στο Ηράκλειο για να σωθεί.

Ο αγώνας-κλειδί: Με τον Εσπερο ΑΟΠΑ, στις 23 Απριλίου, στην Πάτρα. Τα πράγματα είναι απλά: εάν κερδίσει αυτό το ματς τότε μόνο με θαύμα θα χάσει την παραμονή. Εάν ηττηθεί, πάλι θα πρέπει να ανησυχήσει μόνο εάν χάσει και τη διαφορά των 19 πόντων με την οποία νίκησε τον Εσπερο στον πρώτο γύρο.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

Τα καλά νέα: Όσο ζει, ελπίζει… Είναι ισόβαθμος με Ιλιον και Εσπερο ΑΟΠΑ, οπότε έχει πάντα πιθανότητες παραμονής…

Τα κακά νέα: Βρίσκεται σε πολύ δυσκολότερη θέση απ’ ότι δείχνει η βαθμολογική του κατάταξη. Υστερεί σε κάθε ισοβαθμία με Εσπερο και Ίλιον, άρα πρέπει να κάνει μία νίκη παραπάνω για να σωθεί. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο, από τη στιγμή που έχει και το δυσκολότερο πρόγραμμα. Με εκτός έδρας παιχνίδια σε Ηράκλειο, Κορωπί, Κρόνο και εντός έδρας τον Ιωνικό και τον Ικαρο, θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για να πετύχει πάνω από 1-2 νίκες.

Ο αγώνας-κλειδί: Κόντρα στον Κρόνο, στις 23 Απριλίου, στον Αγιο Δημήτριο. Ο Εργοτέλης θα παλέψει όλα τα παιχνίδια, ωστόσο αυτό που αναμένεται να αποδειχτεί κομβικής σημασίας ως προς το αν θα αντέξει μέχρι τέλους, είναι αυτό της 28ης αγωνιστικής. Αν δεν περάσει από τον Αγιο Δημήτριο, λογικά θα έχει χάσει αυτομάτως το τρένο…

ΕΣΠΕΡΟΣ ΑΟΠΑ

Τα καλά νέα: Έχει τρία από τα τελευταία πέντε παιχνίδια στην Πάτρα, συμπεριλαμβανομένου και του πιο κρίσιμου όλων, με την Ένωση Ιλίου. Επίσης, οι δύο εκτός έδρας αγώνες είναι κόντρα σε ομάδες χωρίς μεγάλο βαθμολογικό κίνητρο (Πανελευσινιακό και Χολαργό).

Τα κακά νέα: Η βαριά ήττα στο Ιλιον (65-84) ακόμα τον στοιχειώνει… Ο Έσπερος θα χρειαστεί είτε να κάνει μία νίκη παραπάνω από την Ένωση, είτε να τη νικήσει με 20 πόντους διαφορά στο μεταξύ τους παιχνίδι. Βάσει προγράμματος, ούτε το ένα είναι εύκολο, ούτε το άλλο…

Ο αγώνας-κλειδί: Κόντρα στον Αμύντα, στις 10 Απριλίου, στην Πάτρα. Σύμφωνοι, το ματς με την Ενωση Ιλίου μοιάζει να είναι το πιο κρίσιμο όλων, ωστόσο εάν δεν έχει κάνει μία νίκη μέχρι τότε (28η αγωνιστική), είναι πολύ πιθανό το… πουλάκι να έχει ήδη πετάξει. Γι’ αυτό λοιπόν και τα πιο καθοριστικά παιχνίδια της χρονιάς είναι τα δύο που ακολουθούν, αυτό με τον Αμύντα στην Πάτρα και αυτό με τον Πανελευσινιακό στην Ελευσίνα. Ζητείται υπέρβαση και ζητείται άμεσα.

Τα μεταξύ τους παιχνίδια

  Βαθ. Ενωση Ιλίου Εργοτέλης Εσπερος
11. Εν. Ιλίου 34 ********* 76-60 84-65
12. Εργοτέλης 34 71-70 ********* 67-65
13. Εσπερος 34 23 Απριλίου 66-46 *********

Οι τελευταίες πέντε αγωνιστικές

  26η αγ/κή 27η αγ/κή 28η αγ/κή 29η αγ/κή 30ή αγ/κή
Ενωση Ιλίου Προμηθέας Χολαργός Εσπερος* Νίκη Αμ. Ηράκλειο*
Εργοτέλης Ηράκλειο* Ικαρος Κρόνος* Ιωνικός Κορωπί*
Εσπερος ΑΟΠΑ Αμύντας Πανελ/κός* Εν. Ιλίου Χολαργός* Προμηθέας

* Με αστερίσκο οι εκτός έδρας αγώνες