Σφαιρόπουλος: «Ο προπονητής πρέπει πάντα να μαθαίνει»

Ένας από τους πιο καταξιωμένους της νέας γενιάς Ελλήνων προπονητών είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, έχοντας ένα εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Ο 45χρονος τεχνικός ήταν ομιλητής στο Τοπικό Σεμινάριο που διοργάνωσε ο ΣΕΠΚ στη Κέρκυρα και μίλησε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου (sepk.gr) για τις εντυπώσεις του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το Σεμινάριο στην Κέρκυρα:

«Ήταν ένα Σεμινάριο πολύ υψηλού επιπέδου. Τα τελευταία χρόνια είχα την τύχη και την τιμή να βρεθώ και να μιλήσω σε Σεμινάρια στο εξωτερικό και συγκρίνοντας τα με αυτό στη Κέρκυρα μπορώ να πω ότι το επίπεδο ήταν υψηλό. Ήταν ένα Σεμινάριο πολύ καλά οργανωμένο, με εξαιρετικές ομιλίες και μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι συνάδελφοι μας ήρθαν γιατί στη Κέρκυρα δεν είχε γίνει ποτέ ξανά σεμινάριο οπότε είναι θετικό ότι βρεθήκαμε σε ένα νησί και αναπτύξαμε τις απόψεις μας για το μπάσκετ».

Για τους τομείς που ανέλυσε (επιθετικές και αμυντικές συνεργασίες 2&3 παικτών):

«Τα στοιχεία που προσπάθησα να δώσω ήταν ως επί το πλείστον για τις μικρές ηλικίες γιατί είναι σημαντικό να δουλεύουμε πλέον με τα μικρά παιδιά. Οι προπονητές πρέπει να προσέχουν και να δουλεύουν με τους νέους. Στις ομιλίες μου προσπάθησα να δώσω κάποια ερεθίσματα και κάποιες αρχές ούτως ώστε να βοηθηθούν οι συνάδελφοι που δουλεύουν με αυτές τις ηλικίες για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη.

Σε αυτές τις ηλικίες οι επιθετικές συνεργασίες 2&3 παικτών γίνονται είτε με ελεύθερο παιχνίδι είτε με give and go είτε μέσα από απειλή καλαθιού μετά από διείσδυση και ασφαλώς με τη χρησιμοποίηση των screen είτε μακριά από τη μπάλα είτε με pick and roll. Μεγαλύτερη έμφαση έδωσα σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από το pick and roll γιατί αυτό θεωρώ ότι πρέπει να το μάθουν τα παιδιά όταν φτάσουν στο παιδικό και το εφηβικό.

Το πιο βασικό στις μικρότερες ηλικίες είναι να μάθουν τα παιδιά να κινούνται στο χώρο με σωστές αποστάσεις και δημιουργώντας προϋποθέσεις επίθεσης είτε με διείσδυση είτε με κόψιμο προς το καλάθι. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει οι παίκτες να μάθουν να έχουν κατάλληλη συνεργασία και διάβασμα των καταστάσεων ούτως ώστε να αντιδρούν ανάλογα.

Ίδια ήταν η ανάπτυξη μου και στην άμυνα στις συνεργασίες 2&3 παικτών για να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις της επίθεσης. Αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση είναι ότι τόσο τα παιδιά της ομάδας επίδειξης όσο και οι προπονητές ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και προσοχή σε όλες τις ομιλίες. Η διοργάνωση του Σεμιναρίου ήταν υψηλού επιπέδου και όλοι οι διοργανωτές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προσέχοντας την παραμικρή λεπτομέρεια. Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν την ανάπτυξη του μπάσκετ στη περιφέρεια».

Για το πόσο σημαντικό είναι ένα προπονητής να μοιράζεται τις γνώσεις του:

«Ένας προπονητής σε όποια φάση της πορεία του κι αν βρίσκεται πρέπει πάντα να μαθαίνει. Κι εγώ όπως πάρα πολλοί άλλοι κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι καινούριο. Δεν μπορείς ποτέ να πεις ότι τα ξέρεις όλα ή να επαναπαυτείς. Προσπαθούμε δώσουμε αυτό το κομμάτι στους νέους προπονητές ώστε να έχουν πάντα διάθεση και όρεξη για μάθηση. Όσο πιο καλά καταρτισμένος είναι ένας προπονητής τόσο πιο πολλά στοιχεία και εφόδια μπορεί να δώσει στους παίκτες του. Είναι πολύ σημαντικό να συναντιόμαστε και να προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας».

Για τα όσα κέρδισε στη περσινή σεζόν του στην ΤΣΣΚΑ:

«Το πιο σημαντικό που κέρδισα ήταν εμπειρίες γιατί πρώτη φορά βρέθηκαν εκτός Ελλάδας. Όταν βγαίνεις από τη χώρα σου συναναστρέφεσαι με διαφορετικούς μπασκετικούς ανθρώπους με άλλη νοοτροπία. Βρίσκεις κοινά και διαφορετικά σημεία. Βρίσκεσαι σε μία νέα κατάσταση που πρέπει να μάθεις να λειτουργείς με τους δικούς σου κανόνες και αρχές αλλά προσαρμοσμένες στη χώρα που βρίσκεσαι. Είναι μία εμπειρία ζωής να δουλεύεις στο εξωτερικό και μόνο κέρδος μπορείς να έχεις».

Για τον προσωπικό απολογισμό που κάνει για την περσινή σεζόν:

«Ο απολογισμός μου είναι αναμφίβολα με θετικό πρόσημο γιατί ήμουν σε μία μεγάλη ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ που παραδοσιακά βρίσκεται μέσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Για εμένα ήταν τιμή μου που δούλεψα σε έναν τόσο μεγάλο και ιστορικό σύλλογο».