Σχολικός τελικός με αστυνομία και μικροεντάσεις στη Λάρισα

Στην Αρχαία Ελλάδα στη βασική εκπαίδευση ενός ανηλίκου περιλαμβανόταν ο αθλητισμός, αλλά στη νεότερη Ελλάδα αυτό μάλλον δεν ισχύει (για τον Έλληνα στην αρχαιότητα η λέξη εκπαίδευση σήμαινε εκπαίδευση του χαρακτήρα, αρμονική ανάπτυξη του σώματος, του νου και της φαντασίας και συνεπώς κάθε είδους τεχνική εκπαίδευση αποκλειόταν από τα ελληνικά σχολεία ως βάναυσος).

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα χθες στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης, στον ημιτελικό μπάσκετ του πανθεσσαλικού σχολικού πρωταθλήματος ανάμεσα στο 4ο ΓΕΛ Λάρισας και το 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας(52-50), καθώς δεν υπήρχε σωστή προετοιμασία (και δεν εννοούμε μόνο στο τεχνικό κομμάτι) για τη ομαλή διεξαγωγή ενός αθλητικού αγώνα με αποτέλεσμα να μην λείψουν στο τέλος και οι μικροεντάσεις!

Ο αγώνας λίγο έλειψε να αρχίσει κεκλεισμένων των θυρών (εξαιτίας φημών που ήθελαν μαζική είσοδο εξωσχολικών) αφού στην πόρτα εισόδου υπήρχε… face control για τα πρόσωπα που εισέρχονταν στην εγκατάσταση, ενώ υπεύθυνος της διοργάνωσης ειδοποίησε την αστυνομική διεύθυνση να έρθει στο κλειστό γυμναστήριο και περίπου δέκα αστυνομικοί (που αποχώρησαν στο ημίχρονο βλέποντας ότι δεν υπήρχε ένταση) ήταν στις κερκίδες των μαθητών.

Αγωνιστικά το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό με τις διακυμάνσεις του σκορ να κρατάνε σε αγωνία όλους όσοι τον παρακολούθησαν μέχρι τη λήξη του αγώνα που κέρδισε το Λύκειο της Λάρισας με 52-50 χάρη σε ένα καλάθι του Ραφτόπουλου δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Με τη λήξη του αγώνα και αφού αποχώρησαν οι διαιτητές (Παγώνης, Γερακίνης που διηύθυναν αφιλοκερδώς) άρχισαν τα επεισόδια μικρής έκτασης με τη ρίψη ενός καπνογόνου και απειλήθηκαν συμπλοκές (έμειναν οι εμπλεκόμενοι σε λεκτικές αντιπαραθέσεις) μεταξύ των μαθητών. Η κόντρα Λάρισας – Βόλου συνεχίζει να υπάρχει, κυριαρχεί και σε μαθητικό επίπεδο παρότι αναπτύσσεται σε διοικητικό η περιφερειακή συνείδηση των πολιτών αλλά και των μαθητών.

Τελικά με την επέμβαση των καθηγητών(κυρίως των γυμναστών) αλλά και όλων των στελεχών της ΟΕΣΑΔ πράγματι συγκινητική η προσπάθειά τους και άξια επαίνου, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Ίσως η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα έπρεπε να κάνει με οδηγό το αθλητικό πνεύμα κάποιες ημερίδες πριν από τέτοιους αγώνες για να εμφυσήσει στα παιδιά την πανθεσσαλική αντίληψη και το αθλητικό ιδεώδες. Ο σχολικός αθλητισμός είναι το υπόβαθρο για την αθλητική συμπεριφορά και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν αυτό.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ

Το παιχνίδι ήταν μια αγωνιστική πανδαισία ανάμεσα σε δύο ομάδες που ήθελαν τη νίκη-πρόκριση με τους φιλάθλους-μαθητές (υπήρχε περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι συγκεντρώνουν πολλά παιχνίδια του ΓΣΛ και της ΑΕΛ στην Α2 εθνική κατηγορία) να φωνάζουν οπαδικά συνθήματα αλλά χωρίς να συμβεί το παραμικρό μέσα στο παρκέ.

Η λαρισινή ομάδα που είχε τραυματία τον Δημήτρη Μπαλαμώτη με τον «αέρα» της έδρας και εκτελεστές τους Τζήμα (και οργανωτή), Μ. Μπαλαμώτη ξεκίνησε πολύ καλά στο πρώτο μέρος και προηγήθηκε με 27-24.

Στην επανάληψη όμως οι φιλοξενούμενοι ήταν σαφώς καλύτεροι και μέχρι το 30′ (οι σχολικοί αγώνες μπάσκετ έχουν διάρκεια 32 λεπτά) με ηγέτη τον Κωστούλα (στην αντίστοιχη ηλικία καλύτερος των Λιαδέλη και Μπουντούρη) είχαν την εικόνα του νικητή (προηγήθηκαν μέχρι και με οκτώ πόντους διαφορά), αλλά στο τέλος με τα ριμπάουντ του Τσιπλακούλη και το πάθος του Δημήτρη Τζήμα και του Μάριου Μπαλαμώτη κατάφεραν να κάνουν το παιχνίδι ντέρμπι και ο Ραφτόπουλος δύο δευτερόλεπτα προ του τέλους έδωσε τη νίκη στο λαρισινό Λύκειο με δίποντο διαμορφώνοντας το 52-50 καθώς στην εκπνοή ο Κωστούλας αστόχησε σε τρίποντο.

Οκτάλεπτα: 14-12, 27-24, 34-42, 52-50.

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ(Παπακωνσταντίνου): Παπαϊωάννου, Μπουρίτας 2, Ραφτόπουλος 2, Τσιπλακούλης 8, Σουφλιάς, Χατζηαβραάμ, Χελιδώνης, Τζήμας 18, Θεοχάρης, Μ. Μπαλαμώτης 20(2 τρ.), Μπαλαμώτης Δ., Καλαμάκης 2

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ(Κυριακίδης): Μπουρίτας, Σέρρης 2, Ντίνας 13, Τσινίκας 7(1 τρ.), Χριστομάνος, Μαρμαράς, Πανουτσόπουλος, Κωστούλας 25(3 τρ.) , Τετζεράκης 2, Παπαδημόπουλος 1.

*Μετά το τέλος του αγώνα ο γυμναστής-προπονητής του 4ου Λυκείου Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι το 4ο Λύκειο κάνει μια προσπάθεια καλλιέργειας του σχολικού αθλητισμού ενώ θεωρούσε καλύτερο να γινόταν ο τελικός στο κλειστό του Αλκαζάρ και όχι στο κλειστό της Νεάπολης που είναι πιο προσβάσιμο και μη ελεγχόμενο.

Ζητώ συγγνώμη…

Με αφορμή τα μικρής έκτασης επεισόδια ο παίκτης του λαρισινού Λυκείου Δημήτρης Τζήμας πήγε στα αποδυτήρια των αντιπάλων και τους ζήτησε συγγνώμη, ενώ πολλοί παίκτες της ομάδας του 4ου Λυκείου Λάρισας ανέλαβαν τον ρόλο του «πυροσβέστη» αναβαίνοντας στις κερκίδες για να σταματήσουν κάθε διαξιφισμό. Άλλωστε το παιχνίδι έγινε σε αθλητικά πλαίσια και αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Τα αγόρια του 4ου ΓΕΛ Λάρισας κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση αλλά όχι τα κορίτσια του ίδιου Λυκείου που έχασαν στο κλειστό της Νεάπολης από το 2ο ΓΕΛ Βόλου.

Οι φιλοξενούμενες είχαν μια εκπληκτική τριάδα Νούλα, Χούτα, Διαμαντοπούλου(η τελευταία τραυματίστηκε και αποχώρησε στο 12′) ενώ στο λαρισινό Λύκειο όλα τα περίμεναν από την Ντριστέλλα.

Οκτάλεπτα: 9-11, 17-28, 28-37, 34-54.

Διαιτητές: Παγώνης, Γερακίνης.

4ο ΓΕΛ Λάρισας: (Παπακωνσταντίνου) Δάλλα, Φόρτη, Μπατρακούλη, Κοκολιού, Αγγελή, Παπαδούλη, Σούρλα, Ζαχαριάδη 6, Ντριστέλλα 28, Σδράκα, Σουφλιά.

2ο ΓΕΛ Βόλου:(Στεργιόπουλος) Τζώρτζη, Χούτα 13, Δεληγιάννη, Τάσιου, Διαμαντοπούλου 11, Νούλα 30, Κατσιακλή

Πηγή: eleftheria.gr / Συντάκτης: Σ. Κέλλας