Σύμπλευση “δυνάμεων” από έξι ομοσπονδίες για τους αγώνες των εθνικών ομάδων

Η κόντρα που υπάρχει εδώ και χρόνια ανάμεσα στη FIBA και την Euroleague καλά κρατεί και μάλιστα το χάσμα όλο και βαθαίνει. Με τελευταίο κομμάτι σε αυτή να είναι οι αναμετρήσεις των εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Euroleague να δείχνει την πρόθεσή της για να βάλει… τρικλοποδιά, ορίζοντας αγώνες τις ίδιες ημέρες με τις αναμετρήσεις των εθνικών ομάδων! Μία κίνηση που έχει εξοργίσει άπαντες στη FIBA, αλλά και στις εθνικές ομοσπονδίες, με έξι εξ’ αυτών να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να στέλνουν το δικό τους μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν. Οι ομοσπονδίες που την υπογράφουν είναι αυτές της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας…

Βλέπει κανείς ότι μεταξύ των έξι συγκαταλέγονται αρκετές “ισχυρές” εθνικές ομοσπονδίες και η ανακοίνωσή τους έχει ιδιαίτερη σημασία. Λέει…

“Οι πρόεδροι των ομοσπονδιών της Ελλάδας (Γιώργος Βασιλακόπουλος), της Ιταλίας (Τζιοβάνι Πετρούτσι), της Ισπανίας (Χόρχε Γκαρμπαχόσα), της Ρωσίας (Αντρέι Κιριλένκο), της Τουρκίας (Χινταγέτ Τούρκογλου) και της Γερμανίας (Ίνγκο Βάις) μετά και την τελευταία συνάντηση στη Γενεύη με την FIBA, υπέγραψαν την εξής κοινή δήλωση:

Α) Στις κλήσεις για τους αγώνες των εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 θα περιληφθούν οι καλύτεροι παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Β) Θα υποστηρίξουμε τις αδελφές εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες θα προσπαθήσουν να στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες τους με παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Γ) Θα απαιτήσουμε από την ECA να επαναπρογραμματίσει 1 αγωνιστική της Ευρωλίγκας τον Νοέμβριο και 1 αγωνιστική τον Φεβρουάριο (από τις συνολικά 37 αγωνιστικές) της σεζόν 2017-18 που πέφτουν πάνω στα προκριματικά της FIBA για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο επέχει επίσης θέση προκριματικού τουρνουά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Δ) Θα παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρήσει την ECA υπόλογη για παραβίαση του νόμου και για αθέτηση προηγούμενης δέσμευσής της ότι θα συμμορφωθεί με το καλεντάρι της FIBA για το 2017.

Ε) Επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων ώστε να προστατεύσουν τις εθνικές ομάδες και τις διοργανώσεις τους από τις παρεμβάσεις της ECA”.”.