Σ. Μανωλόπουλος: «Ομάδα που αρέσκεται στο γρήγορο μπάσκετ οι Φινλανοί»…

Τα… μαγικά του Καλάθη, το πάθος κι η δύναμη του Κουφού και η εξυπνάδα του Ζήση ήταν τα «αντικλείδια» με τα οποία η εθνική μας κατάφερε να ξεκλειδώσει τη πρώτη απ’ τις πόρτες που έχει μπροστά της σ’ αυτόν τον… διάδρομο του Ευρωμπάσκετ. Η Βοσνία αποδείχθηκε σκληροτράχηλη, αλλά εύκολα ή δύσκολα οι διεθνείς μας βρήκαν τον τρόπο να την ξεπεράσουν. Και τώρα μπροστά τους είναι η Φινλανδία… Κι αν βιαστεί κανείς να πει ότι το ματσάκι θα είναι εύκολο, τότε καλά θα κάνει να ρωτήσει τους Κροάτες, που είδαν την… ψυχή τους να πηγαίνει στην κούλουρη μέχρι να κάμψουν την αντίσταση των αντιπάλων τους στο μεταξύ τους ματς στην πρεμιέρα.

Ένα ματς το οποίο πέρασε απ’ το μικροσκόπιο του προπονητικού επιτελείου της εθνικής, αλλά σίγουρα οι συνεργάτες του Ηλία Ζούρου δεν περίμεναν μόνο αυτό το παιχνίδι για να έχουν εικόνα του επόμενου αντιπάλου μας. Τι εστί, λοιπόν, Φινλανδία;

«Η Φινλανδία είναι μια ομάδα που προσπαθεί να παίξει γρήγορα. Κυνηγά το εύκολο λέι απ ή ακόμη και το μακρινό σουτ στο ανοικτό γήπεδο και συνηθίζει να εκδηλώνει επιθέσεις στα 10 δευτερόλεπτα», σχολιάζει ο συνεργάτης του Ζούρου, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος επιχειρώντας μία ανάλυση της ομάδας, που θ’ αντιμετωπίσει η Ελλάδα την 1/9 στις 6 (TV: ΕΤ 1) και συμπλήρωσε: «Ακόμη και στο σετ παιχνίδι, έχει κάποια συστήματα για γρήγορη εκδήλωση επίθεσης και χρησιμοποιεί αρκετά πιν εν ρολ. Διαθέτει γκαρντ που μπορούν να σκοράρουν και στο χαμηλό ποστ προσπαθεί να περάσει την μπάλα στον Τζέραλντ Λι. Στην άμυνα προσπαθεί να παίξει επιθετικά, ειδικά στα πρώτα δευτερόλεπτα, προσπαθώντας είτε να αναγκάσει τον αντίπαλο να εκδηλώσει γρήγορη επίθεση, είτε να υποπέσει στο λάθος».