Η εικόνα που παρουσίασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο παιχνίδι με την Τουρκία στο κλειστό των Άνω Λιοσίων ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Ιδίως εάν συνυπολογίσει κάποιος πως οι περισσότεροι από τους παίκτες δεν είχαν κάνει και καμία σπουδαία προετοιμασία για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Κι ακόμη περισσότερο αν προστεθεί και η παράμετρος που αποκάλυψε ο ομοσπονδιακός προπονητής Σωτήρης Μανωλόπουλος λίγο πριν το δεύτερο ματς με την Τουρκία. «Κάποια παιδιά δεν γνωρίζονταν καν αγωνιστικά μεταξύ τους, προσωπικά, ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια κρυάδα», ανέφερε ο Έλληνας προπονητής, που κατόρθωσε με τους συνεργάτες του να απλοποιήσει το μπάσκετ που θα έπαιζαν οι παίκτες του για να μπορούν να ταιριάξουν «έστω και στο… μιλητό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά!

Πλέον η εθνική μας ομάδα έχει ένα δεύτερο παιχνίδι κόντρα στην Τουρκία, το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην Κωνσταντινούπολη, με τον Έλληνα προπονητή να είναι λίγο πιο αισιόδοξος αναφορικά με την εικόνα που θα έχει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

«Προσπαθήσαμε να ταιριάξουμε… στο μιλητό»

–Έστω και για ευχάριστο λόγο, την ενίσχυση δηλαδή της ομάδας με παίκτες από ομάδες της Ευρωλίγκας, η εμπειρία έχει ήδη περάσει στις… αξέχαστες της καριέρας σου;
«Χωρίς δεύτερη κουβέντα, είναι πολύ μεγάλη εμπειρία όλο αυτό που έχει συμβεί. Ένας προπονητής προετοιμάζει μια ομάδα, την έχει δει στο γήπεδο, έχει κάνει τα πλάνα του, τα έχει δοκιμάσει, έχει δει τι λειτουργεί, τι δε λειτουργεί. Εμείς δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προεργασία για να επιλέξουμε το τι θα έπρεπε να παίξουμε και στην επίθεση όπου έπρεπε να βρούμε τα συστήματα, κοινά για όλους και έστω και σινιάλα να υπήρχαν κοινά που δεν είναι και το πιο εύκολο, αλλά όσο πιο απλά να μπορούσαμε να παίξουμε ένα μπάσκετ το οποίο θα ταιριάζει έστω και στο… μιλητό. Σε κάποια χαρτιά που στείλαμε στο παιδιά στα μέιλ και στην άμυνα βέβαια θα έπρεπε να βρούμε κάποιες κοινές αρχές που έχουν όλοι και δε μιλάω μόνο για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Εγινε μια πολύ μεγάλη προεργασία, με τους συνεργάτες μου, έχουμε κάνει άπειρες συζητήσεις μέσω ζουμ, όλο αυτό τον καιρό και από το πρώτο παράθυρο, δεν έχουμε σταματήσει. Δεν είναι εύκολο καθόλου, είναι μια πολύ δύσκολη εμπειρία, αλλά πάντα από τέτοιες καταστάσεις βγαίνεις κερδισμένος.

-Πέρα από το αυτονόητο όφελος των βαθμών, ήταν αυτή η νίκη και μια ανταμοιβή της πολύ δύσκολης προετοιμασίας, αλλά και της όλης εικόνας που υπήρξε στο γήπεδο με τη συμπαράσταση του κόσμου;
«Ξεκάθαρα ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι και γιατί η Τουρκία είναι ένας πολύ δυνατός αντίπαλος και γιατί ήρθε για να χτυπήσει το ματς, μέχρι όπως διαβάσαμε και λίαρ τζετ επιστρατεύτηκε για να έρθει ο Λάρκιν. Κάποια παιδιά από δικές τους ομάδες Ευρωλίγκας είχαν μαζευτεί μερικές μέρες πιο πριν και έκαναν προπόνηση, φυσικά και ο αντίπαλος με τα προβλήματά του, εννοείται ότι δεν ήταν όλα ρόδινα και για αυτούς. Επίσης, γιατί ήταν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα, σε ένα γήπεδο με πολύ κόσμο, με πολλά παιδιά και με Τούρκους που ήρθαν να στηρίξουν την ομάδα τους, χωρίς κανένα πρόβλημα και για όλα αυτά, έπρεπε να κερδίσουμε για πολλούς λόγους και εννοείται φυσικά για να κάνουμε ένα βήμα για την πρόκριση στο παγκόσμιο που είναι και ο μεγάλος μας στόχος».

-Ερχόμενοι εδώ με δεδομένη την έξτρα δυσκολία του εκτός έδρας, μπορούμε να πούμε το παράδοξο ότι είναι λίγο πιο… βατό το παιχνίδι υπό την έννοια ότι πλέον η ομάδα θα έχει μερικά 24ωρα δουλειάς όλη μαζί.
«Κατ’ αρχάς δεν είναι ακριβώς… μερικά τα 24ωρα. Τα παιδιά του Ολυμπιακού ήρθαν ξημερώματα τη μέρα του παιχνιδιού, έχοντας παίξει πριν ένα πολύ δύσκολο και σκληρό ματς με το Μιλάνο, μπήκαν την άλλη μέρα στις 6, άρα στην Τουρκία πρώτη μέρα δε μπορούσα να τους κάνω προπόνηση, με το ταξίδι και όλα αυτά έπρεπε να ξεκουραστούν, άρα η πρώτη μας μέρα εδώ κύλησε με λίγα πράγματα. Ουσιαστικά η όλη προετοιμασία θα γίνει σε μία μέρα μέσω βίντεο και της προπόνησης».

-Μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ των ίδιων αντιπάλων;
«Όσον αφορά την Τουρκία περιμένουμε να είναι πολύ πιο σκληρή, να προσπαθήσει να ελέγξει το ρυθμό σε γρήγορο παιχνίδι να σκοράρει εύκολα καλάθια και από ‘κει και πέρα να δώσει τη μπάλα στους καλούς της σκόρερ και δημιουργούς, κάτι που το είδαμε και στο πρώτο ματς. Βέβαια δεν αποκλείουμε να υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις στο ρόστερ του, θα το δούμε μετά το τεχνικό μίτινγκ το βράδυ. Πολλά δεν θα αλλάξουν και από τις δύο πλευρές, αλλά σίγουρα και οι δύο ομάδες πρέπει να βελτιώσουν πράγματα γιατί και οι δύο ομάδες εννοείται ότι δεν είναι καιρό δουλεμένες».

-Τι κρατάς, θέλεις δηλαδή να ξαναδείς από την ομάδα που έγινε στο πρώτο παιχνίδι;
«Παρόλα τα προβλήματα με παιδιά που ήταν πάρα πολύ κουρασμένα θα κρατήσω την αγωνιστικότητα που είχαμε για 40 λεπτά. Με λάθη μεν τακτικής που είναι φυσιολογικό, αλλά η αγωνιστικότητα ήταν σημαντική, κατέθεσαν την ψυχή στο παρκέ, θέλω και είναι απαραίτητο να το δούμε πάλι».

-Πιστεύεις ότι το αποτέλεσμα μετά από αυτές τις ιδιαιτερότητες, έχει αφαιρέσει κάπως την πίεση από τους παίκτες, έστω κι αν σε αυτό το επίπεδο η πίεση είναι πάντα εκεί;
«Νομίζω αυτό που έφυγε ιδιαίτερα για τα παιδιά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, γιατί και ο Παπαγιάννης δεν το έχει ξανακάνει αυτό, τους έφυγε η κρυάδα. Ότι ξαφνικά μπήκαν σε μια κατάσταση πρωτόγνωρη, να πάνε να παίξουν ένα παιχνίδι χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Κάποια παιδιά δεν γνωρίζονταν καν αγωνιστικά μεταξύ τους, προσωπικά, ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια κρυάδα, αυτό σίγουρα τους δημιούργησε μια πίεση. Αλλά αυτά τα ματς πάντα έχουν πίεση και από τις δύο πλευρές, κατά την άποψή μου περιμένω ένα πολύ σκληρό παιχνίδι».