Τακιανός: «Δεν ξεχωρίζω το ματς με τον ΑΓΟΡ από τα υπόλοιπα»

Το ντέρμπι ανάμεσα στους δύο πρωτοπόρους του βαθμολογικού πίνακα είναι προ των πυλών και όπως είναι φυσικό τα βλέμματα είναι στραμμένα τη Δράμα. Για το παιχνίδι αυτό μίλησε, ο Φώτης Τακιανός σε πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο Kretaworldbasket.gr. Παράλληλα,  ο τεχνικός του ΚΑΟΔ, αναφέρθηκε και για και στη συνέχεια του πρωταθλήματος, ενώ σχολίασε και τα παράπονα που εκφράζονται από τις ομάδες για τη διαιτησία στα μεταξύ τους παιχνίδια. Τέλος, ο Φώτης Τακιανός μίλησε και για το πέρασμα του από το Ρέθυμνο, αλλά και για το σχεδιασμό της νέας σεζόν…

Για το παιχνίδι στην Δράμα με τον ΑΓΟΡ : «Η δικιά μας φιλοσοφία είναι να αντιμετωπίζουμε κάθε Σάββατο τον αντίπαλο μας με την ίδια σοβαρότητα, τον ίδιο σεβασμό και την ίδια προετοιμασία. Εμείς θα κάνουμε ακριβώς αυτό που κάναμε και στα προηγούμενα παιχνίδια ανεξάρτητα των σημερινών εξελίξεων στη βαθμολογία. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι σαν κάτι διαφορετικό, γιατί μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσαμε και κανένα άλλο αντίπαλο μας διαφορετικά σε σχέση με κάποιον άλλο. Το ότι η βαθμολογική θέση του ΑΓΟΡ του δημιουργεί ένα κίνητρο για την νίκη, ώστε να παραμείνει σε τροχιά ανόδου, αυτό νομίζω ότι μένει μακριά από εμάς. Δεν δίνω λοιπόν κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το παιχνίδι και δεν το ξεχωρίζω από τα υπόλοιπα γιατί δεν ξεχώρισα κανένα παιχνίδι από τα 25 που έχουμε παίξει μέχρι σήμερα. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι μπροστά στο κοινό μας να παίξουμε στο επίπεδο που έχουμε παίξει και στα υπόλοιπα παιχνίδια, με μεγάλη ενέργεια και πάθος».

Για την «κοιλιά»  που φαίνεται να παρουσιάζει η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια : «Η ομάδα αγωνίζεται εδώ και τρία παιχνίδια χωρίς το βασικό της ψηλό, τον Γιοβάνοβιτς,  που είναι και ο πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος, πρώτος σκόρερ του ΚΑΟΔ και πρώτος ριμπάουντερ και σίγουρα η απουσία του έπαιξε ρόλο στα τελευταία αποτελέσματα μας. Με τον Αμύντα το παλέψαμε και χάσαμε στην παράταση, στην Πάτρα με τον Απόλλων, για να μην μπω σε άλλες λεπτομέρειες, το παιχνίδι χάθηκε στην τελευταία φάση. Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι θέμα “κοιλιάς”, είναι θέμα ότι πληρώνουμε ένα τραυματισμό ενός παίκτη μας και το δεύτερο είναι ότι η ομάδα έχει κάνει υπερπροσπάθεια μέχρι τώρα και υποσυνείδητα όσο και να θέλουμε τους παίκτες μας να παίζουν σε ψηλό επίπεδο για πολύ καιρό αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο να γίνει και έτσι είναι φυσιολογικό μια ομάδα να την καταβάλλει η κούραση μετά από συνεχόμενα δυνατά παιχνίδια και συνεχόμενες νίκες και έτσι σε κάποια φάση να μην έχει την ενέργεια που απαιτείται. Αυτό νομίζω συνέβη στον ΚΑΟΔ και προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις πάνω σε αυτά τα προβλήματα και θεωρώ ότι τώρα είμαστε σε καλό δρόμο».

Για τη μεγάλη φετινή πορεία του ΚΑΟΔ και την άνοδο στην Α1: «Μετά την νίκη μας μέσα στον Λαγκαδά θεωρώ ότι η ομάδα μας έχει πλέον ανέβει στην Α1, επειδή όμως υπολείπονται ακόμα 5 παιχνίδια αυτό πρέπει να το βάλουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας , να προσγειωθούμε, να είμαστε σοβαροί όπως είμαστε τις προηγούμενες 25 αγωνιστικές και θα έρθει η ώρα για θριαμβολογίες αργότερα».

 Για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος : «Μπαίνοντας στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές θα παίξουν ρόλο πολλά πράγματα. Υπάρχουν ομάδες που διασταυρώνονται μεταξύ τους έχοντας διαφορετικούς στόχους, δηλαδή ομάδες που έχουν βλέψεις προς τα πάνω παίζουν με ομάδες που έχουν στόχο την παραμονή τους στην κατηγορία. Αυτά λοιπόν τα παιχνίδια και όσο βαίνουμε προς το τέλος του πρωταθλήματος, έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πάντως κοιτώντας τώρα τη βαθμολογία θα έλεγα ότι είναι ρεαλιστική, δηλαδή κάθε ομάδα είναι τοποθετημένη στην σωστή της θέση, φθάνοντας όμως προς το τέλος νομίζω ότι θα δούμε αποτελέσματα εκπλήξεις και νομίζω, ότι οι ομάδες που θα παραμείνουν συγκεντρωμένες και σοβαρές και θα βγάλουν την ενέργεια μέσα στο γήπεδο για να μπορέσουν να προφυλάξουν την πορεία τους μέχρι τώρα, δεν θα πέσουν θύματα εκπλήξεων».

«Διαμαρτύρονται γιατί καλύπτουν τις δικές τους αδυναμίες»

Για τα παράπονα που εκφράζουν οι αντίπαλο του ΚΑΟΔ σε σχέση με την διαιτησία στα μεταξύ τους παιχνίδια : «Εμείς πλέον έχουμε φθάσει στο σημείο πριν παιχθεί ένα παιχνίδι να είμαστε σίγουροι ότι οι αντίπαλοι μας θα κάνουν διαμαρτυρία για τη διαιτησία του.  Όμως πλέον, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο γιατί γίνεται αυτό. Το πρώτο είναι ότι το πώς  μας βλέπουν οι αντίπαλοι μας σε σχέση με την πορεία μας και το τι έχουμε καταφέρει, πράγμα που δημιουργεί σε πολλούς αισθήματα που δεν είναι και πολύ φιλικά προς εμάς. Μέχρι ενός σημείου είναι για εμένα λογικό, αφού όλοι θέλουν να κερδίσουν τον πρώτο και μέσα από αυτό να επιβεβαιώσουν κάτι. Όμως οι περισσότεροι που διαμαρτύρονται για θέματα διαιτησίας  και αυτό το λέω με μεγάλη συναίσθηση της ευθύνης, απλά επιβεβαιώνουν κάποια ανυπαρξία δική τους ή προσπαθούν να καλύψουν κάποιες δικές τους αδυναμίες, ρίχνοντας τα πάντα προς την διαιτησία. Καλό είναι να λέμε κάτι και να το στηρίζουμε κάπου, γιατί αυτά που λένε εγώ μπορώ να τα αμφισβητήσω βλέποντας και το παιχνίδι μέσα από την στατιστική. Εμείς λοιπόν δεν νιώθουμε ότι έχουμε τύχει κάποιας ιδιαίτερης εύνοιας μέσα στο γήπεδο. Η ομάδα έχει κάνει ένα σερί 19 συνεχόμενων νικών, είναι η καλύτερη άμυνα στην κατηγορία, από την 1η αγωνιστική είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και δεν έφυγε ποτέ από εκεί, έχει δημιουργήσει μια τεράστια διαφορά από την δεύτερη και την τρίτη ομάδα. Όλα αυτά είναι πράγματα που θα έπρεπε όλοι να σεβαστούν και να τα εκτιμήσουν. Όμως επειδή ζούμε στην Ελλάδα ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν εκτιμούνται αυτά τα πράγματα και οι περισσότεροι προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες φορτώνοντας τις κάπου αλλού χωρίς να αναγνωρίζουν τις δικές τους ευθύνες».

Για το πέρασμα του από το Ρέθυμνο και τον ΑΓΟΡ : «Σε οποιαδήποτε ομάδα και αν είμαι εγώ αυτό που ξέρω να κάνω είναι να δουλεύω στο 100% και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για την ομάδα που εργάζομαι. Αυτό το πράγμα έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια δύο ομάδες στην Α1, το Πανόραμα και τον ΚΑΟΔ. Η συνεργασία μου με την ομάδα του Ρεθύμνου έχει πολλά παρακλάδια, στα οποία αυτή την στιγμή δεν θα ήθελα να αναφερθώ, αφού θα ήταν μάταιο τώρα να ασχοληθούμε με λεπτομέρειες. Απλά μερικές φορές οι συνεργασίες είναι καλές με καλά αποτελέσματα και κάποιες φορές το αντίθετο. Υπάρχουν σίγουρα ευθύνες για το ότι δεν πήγε καλά η συνεργασία, έτσι είναι όμως αυτά τα πράγματα. Το μπάσκετ είναι κάτι το πολύ δύσκολο και για να πετύχεις πρέπει να υπάρχουνε αρμονία σε πολλά πράγματα και να συντελέσουν πολύ παράγοντες για να πετύχει η ομάδα».

«Θα κινηθούμε στο ίδιο πλάνο και του χρόνου»

Για τη συνεργασία με τον ΚΑΟΔ την νέα χρονιά στην Α1 και για τον σχεδιασμό της ομάδας : «Αυτή την στιγμή το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ομάδα του ΚΑΟΔ και για εμένα είναι ακόμα μεγαλύτερη η επιτυχία της ανόδου στην Α1, αφού ο τόπος καταγωγής μου είναι η Δράμα. Το δεδομένο είναι ότι υπάρχει σε ισχύ ένα συμβόλαιο με τον ΚΑΟΔ που δεσμεύει αμφότερους για συνεργασία και του χρόνου. Αν μας βοηθήσουν τα πράγματα και μπορέσουμε και εξασφαλίσουμε τους στόχους μας πριν την έναρξη του πρωταθλήματος θα μπούμε σε συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τον καταρτισμό του ρόστερ της ομάδας κερδίζοντας  χρόνο, ώστε  να μην περιμένουμε μετά τις 11 Ιουνίου να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία, αφού τότε θα είναι αργά. Σήμερα που μιλάμε θεωρώ δεδομένη την συνεργασία αφού και οι δύο πλευρές έχουν μια πολύ καλή συνεργασία, έχουμε μια συνεργασία καθαρή με καθαρούς όρους. Πρώτα από όλα βέβαια μας δεσμεύει κάτι που είναι πάνω από ένα χαρτί και ένα συμβόλαιο, μας δεσμεύει ο λόγος και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε μαζί την επιτυχημένη πορεία πάνω σε ένα προγραμματισμό που έχουμε κάνει, αφού αυτή η ομάδα κτίστηκε θέτοντας βάσεις από την προηγούμενη χρονιά με στόχο σε μια τριετία να μπορεί να πάει στην Α1, κάτι που το καταφέραμε μέσα σε δύο χρόνια και αυτό σημαίνει τεράστια οφέλη για την ομάδα και νομίζω ότι στο ίδιο πλάνο που ξεκινήσαμε την προηγούμενη χρονιά θα κινηθούμε και του χρόνου στην Α1».

Για τη συμμετοχή αθλητών του φετινού ρόστερ στην Α1 : «Στόχος της ομάδας είναι να μπορέσει να διατηρήσει όσο περισσότερα παιδιά από την φετινή ομάδα στο ρόστερ του χρόνου. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις στο μυαλό μου για κάποια παιδιά, αλλά πάντα οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά την διάρκεια του κτισίματος. Έτσι ανάλογα τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια που θα κτίζεται η ομάδα νομίζω ότι θα συμπληρώσουμε με αρκετά από τα παιδιά που αγωνίστηκαν φέτος και να μπορέσουμε να επιβραβεύσουμε με αυτό τον τρόπο όσο περισσότερα παιδιά που φέτος κατέθεσαν την ψυχή τους και έφεραν τον ΚΑΟΔ στην μεγάλη κατηγορία καταφέρνοντας κάτι που για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει, παράλληλα βέβαια με το βασικό στόχο που είναι να εμφανιστεί ο ΚΑΟΔ ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα της Α1». 

Ολη η συνέντευξη στο www.kretaworldbasket.gr