Tο Final Four του Κυπέλλου Εθνικών κατηγοριών παρουσιάστηκε και επίσημα ως UNICEF Trophy που δίνει ένα εισιτήριο για το Final Eight ολοκληρώθηκε, με τα ζευγάρια που προκύπτουν να είναι Ηρακλής – Πανιώνιος και ΦΕΑ – Παπάγος, με τους ημιτελικούς να διεξάγονται στο κλειστό γυμναστήριο του Χολαργού και τον τελικό στο ΟΑΚΑ στις 15 και 17 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Δείτε όσα είπαν ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καλεστίνι, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ, Νίκος Νικολόπουλος:

Λουτσιάνο Καλεστίνι (Διπλωματικός Εκπρόσωπος UNICEF στην Ελλάδα): «Είναι τιμή να βρίσκομαι εδώ και είμαι ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή σε αυτή την αθλητική διοργάνωση. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό με σκοπό την ευημερία των παιδιών στην Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος βλέποντας και την αφοσίωση της ΕΟΚ ότι αυτή η συνεργασία θα διαρκέσει όχι μήνες, αλλά χρόνια και θα στοχεύσει στη στήριξη και ενίσχυση των περιθωριοποιημένων ομάδων παιδιών, ώστε να τα φέρουμε στο φως. Είμαι βέβαιος πως θα δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν δύο τέτοιοι φορείς τέτοιου βεληνεκούς συμπράττουν και θα δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλους φορείς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο Βαγγέλη Λιόλιο και την ομάδα του. Ο ενθουσιασμός σας είναι μεγάλος και προσπαθούμε να φτάσουμε κι εμείς στο ίδιο επίπεδο».

Γιώργος Μαυρωτάς (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού): «Το UNICEF Trophy απευθύνεται όχι στις κορυφαίες ομάδες, αλλά ο αθλητισμός είναι πυραμίδα και όσο πιο μεγάλη και δυνατή βάση έχεις, τόσο πιο ψηλά μπορείς να φτάσεις. Πιστεύω πως το concept της UNICEF ταιριάζει πολύ με τις ομάδες που έχουν παράδοση στο να καλλιεργούν το φυτώριό τους. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό εργαλείο, όχι απλώς κύπελλα και μετάλλια. Κι αυτό το ξέρει καλά η UNICEF, που ασχολείται με τα παιδιά σε όλο τον κόσμο και με τον αθλητισμό προσφέρει στα παιδιά μια προίκα για όλη τους τη ζωή. Συγχαρητήρια και στη UNICEF και στην ΕΟΚ για αυτή τη συνεργασία, ελπίζω κι άλλες ομοσπονδίες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».

Βαγγέλης Λιόλιος (πρόεδρος ΕΟΚ): «Ο κ. Καλεστίνι μάς τιμά για την παρουσία του. Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τον αθλητισμό και το μπάσκετ. Η UNICEF είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός, τεράστιου βεληνεκούς, για μένα το μεγαλύτερο brand name παγκοσμίως και προστατεύει τα παιδιά. Η συνεργασία που υπογράψαμε είναι η ουσία του αθλητισμού, γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος. Σήμερα η UNICEF δίνει το όνομά της σε ένα event. Ξέρετε σε πόσα άλλα το έχει κάνει; Σε κανένα. Ξέρετε με πόσες ομοσπονδίες έχει συνεργαστεί; Με καμία. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σταγάκη που μας ένωσε σε αυτή τη συνεργασία και τον κ. Καλεστίνι. Έχουμε τις αρχές για να συνεργαστούμε μαζί τους. Στο Final 4 συμμετέχουν τρεις παραδοσιακές ομάδες του μπάσκετ και η ΦΕΑ που εξελίσσεται διαρκώς. Ο αθλητισμός κάνει τα όνειρα πραγματικότητα και θέλουμε να δώσουμε το μπάσκετ με αρχές και αξίες στην επόμενη γενιά. Ο Ηρακλής, ο Πανιώνιος, ο Παπάγου, είναι ομάδες που έχουν προσφέρει πολλά και η ΦΕΑ τώρα προσπαθεί με όραμα. Στους δύο ημιτελικούς και τους τελικούς θεατές μας θα είναι η UNICEF, τα παιδιά. Σε αυτό το πρώτο event θα μας επιτρέψουν οι οπαδοί να έχουμε στις κερκίδες μόνο παιδιά. Το μέλλον! Αυτή η συνεργασία είναι το μέλλον. Όποιος κερδίσει το UNICEF Trophy θα λάβει μέρος στο Final 8 και εκεί θα μπορεί να έχει και τους οπαδούς μαζί. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε φιλάθλους των ομάδων, φιλάθλους όμως. Ανθρώπους που αγαπούν τις ομάδες τους σε ένα πολύ φίλαθλο πνεύμα. Παρακαλώ όλους σας, τις συμμετέχουσες ομάδες, να φέρουν τα παιδιά στο γήπεδο, τις ακαδημίες σας. Το κοινό μας θα είναι το μέλλον. Η ομάδα που θα κερδίσει το τρόπαιο θα συμμετάσχει στο Final 8 με τις επτά πρώτες ομάδες του πρώτου γύρου της Basket League στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι άνθρωποι της Κρήτης αγαπούν το μπάσκετ και το στηρίζουν. Θα θέλαμε το επόμενο να πάει και σε μια άλλη περιοχή και θα πάει σε μια άλλη περιοχή, όταν όλοι καταλάβουν πως το μπάσκετ είναι εντός των τεσσάρων γραμμών και έξω είμαστε όλοι ενωμένοι. Τι ωραιότερο θα ήταν να είναι Κυπελλούχος μια ομάδα από τις τέσσερις του Final 4. Όλοι μπορούμε να ονειρευόμαστε. Στον τελικό του UNICEF Trophy, θα έρθει ο αναπληρωτής διευθυντής από το κεντρικό γραφείο της UNICEF και θα επισφραγίσει την αγαστή συνεργασία. Θα είμαστε για πολλά χρόνια μαζί για να προασπίσουμε την επόμενη γενιά και να στείλουμε το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι αξίες, είναι αρχές, είναι πολιτισμός. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως ομοσπονδία».

Νίκος Νικολόπουλος (Γενικός Γραμματέας ΕΟΚ): «Να δώσουμε συγχαρητήρια στις τέσσερις ομάδες που έφτασαν στο Final Four και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία. Τα όσα είπε ο πρόεδρος με καλύπτουν. Να πούμε μόνο πως οι ημιτελικοί της διοργάνωσης θα γίνουν στο κλειστό γυμναστήριο του Χολαργού και ο τελικός στο ΟΑΚΑ”.