Η κολεγιακή σεζόν ξεκίνησε στην Αμερική και το ελληνικό στοιχείο δεν λείπει, όπως κάθε χρόνο. Στην πρώτη κατηγορία του NCAA συμμετέχουν συνολικά 9 παίκτες που έχουν… άμεση ή έμμεση σχέση με την Ελλάδα, είτε έχουν γεννηθεί στην πατρίδα μας, είτε έχουν καταγωγή από αυτήν. Ας τους δούμε, λοιπόν, έναν προς έναν…

Τζεφ Γεωργάτος (τεταρτοετής, Χάρβαρντ, περιφέρεια Άιβι)

Βρίσκεται για τέταρτη -και τελευταία- χρονιά του στο Χάρβαρντ, ωστόσο έχει παίξει συνολικά μόνο σε 44 αγώνες, έχοντας μικρή συμμετοχή. Πέρυσι έπαιξε σε 5 ματς όλα κι όλα και φέτος πάτησε το παρκέ λιγότερο από ένα λεπτό στην πρεμιέρα των Κρίμζον. Ο δίμετρος φόργουορντ θα είναι του χρόνου… διαθέσιμος στην ελληνική αγορά.

Τζάρεντ Δημάκος (πρωτοετής, Γκριν Μπέι, περιφέρεια Οράιζον)

Γεννήθηκε στο Σάουμπουργκ του Ιλινόι από Ελληνες γονείς, έχει ύψος 1,93μ. και μπορεί να παίξει στις θέσεις “2” και “3”. Το μακρινό του σουτ είναι το μεγάλο του προσόν. Στο γυμνάσιο Λέικ Φόρεστ είχε 16 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ κατά μέσο όρο, ωστόσο δεν αγωνίστηκε στον πρώτο αγώνα του Γκριν Μπέι στη φετινή σεζόν.

Τζέιμς Λούπος (τριτοετής, Νέιβι, περιφέρεια Πάτριοτ)

Στην τρίτη του χρονιά στο Νέιβι, ο 20χρονος Ελληνοαμερικανός φόργουορντ παραμένει παίκτης για αμυντικές αποστολές. Εχει παίξει συνολικά σε 59 αγώνες αλλά δεν είχε πάνω από 2,5 πόντους και 1,5 ριμπάουντ σε 13,5 λεπτά μ.ό. τα προηγούμενα δύο χρόνια. Φέτος δούλεψε αρκετά το καλοκαίρι στο επιθετικό του παιχνίδι, ωστόσο στα πρώτα δύο παιχνίδια του Νέιβι έπαιξε συνολικά 15 λεπτά, έχοντας απολογισμό 3 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο.

Πάρις Μαραγκός (πρωτοετής, Τζορτζ Ουάσινγκτον, περιφέρεια Ατλάντικ 10)

Ο διεθνής με την Εθνική Παίδων και Εφήβων (από το 2008 έως το 2011) φόργουορντ άφησε πίσω του τον Παναθηναϊκό για τις σπουδές στην Αμερική και το καλοκαίρι πήγε στο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Στην πρεμιέρα της νέας σεζόν έπαιξε μόνο ένα λεπτό και μάζεψε ένα ριμπάουντ στην ήττα από το Γιάνγκσταουν Στέιτ με 73-80

Γιάννης Παπαπέτρου (πρωτοετής, Τέξας, περιφέρεια Μπιγκ 12)

Ο 18χρονος γιος του Αργύρη Παπαπέτρου άρχισε την καριέρα του στον Ηλυσιακό
και πριν από δύο χρόνια πήγε στη Φλόριντα. Το 2009 και το 2010 φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Παίδων και φέτος μπήκε με το… δεξί στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Στα πρώτα δύο παιχνίδια του Τέξας ξεκίνησε βασικός, έχοντας σε 25,5 λεπτά, 7,5 πόντους, 8 ριμπάουντ και 1,5 κόψιμο κατά μέσο όρο.

Νικ Παύλος (δευτεροετής, Νορθ Καρολάινα Γκρίνσμπορο, περιφέρεια Σάουθερν)

Υστερα από μία αρκετά καλή πρώτη σεζόν, ο 20χρονος ομογενής φόργουορντ φιλοδοξεί να παίξει ακόμη περισσότερο φέτος με τους Σπάρτανς, με το καλό του περιφερειακό σουτ να αποτελεί σταθερά το μεγάλο “όπλο” του. Στα πρώτα δύο παιχνίδια της σεζόν, πάντως, εξακολουθεί να μπαίνει από τον πάγκο, έχοντας μέχρι στιγμής 11 πόντους με 4/7 σουτ σε 26 λεπτά συνολικά.

Κόρι Πέτρος (δευτεροετής, Οκλαντ, περιφέρεια Σάμιτ)

Στα χνάρια του Βουγιούκα και του Πάνου βαδίζει ο sophomore του Οκλαντ. Ο 20χρονος ομογενής έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους σέντερ της περιφέρειας Σάμιτ, είναι το βασικό “πεντάρι” του Οκλαντ και ξεκίνησε εξαιρετικά και τη φετινή χρονιά. Στα πρώτα τρία παιχνίδια των Γκόλντεν Γκρίζλις σκόραρε σε όλα διψήφιο αριθμό πόντων και έχει 13,7 πόντους, 6,3 ριμπάουντ μ.ό. και 15/17 δίποντα! Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκανε μάλιστα την καλύτερή του εμφάνιση, έχοντας 17 πόντους και 12 ριμπάουντ στην ήττα του Οκλαντ από το Μπόιζ Στέιτ (80-88).

Γιάννης Σίνης (δευτεροετής, Σαν Ντιέγκο, περιφέρεια Γουέστ Κόουστ)

Ο Πατρινός φόργουορντ διανύει τη δεύτερη χρονιά του στο Σαν Ντιέγκο, όπου παραμένει ένας χρήσιμος ρολίστας ερχόμενος από τον πάγκο. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Απόλλωνα Πάτρας και φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Παίδων το 2007, χωρίς πάντως να παίξει στο Ευρωμπάσκετ U16 εκείνης της χρονιάς. Πήγε στην Αμερική το 2010, έμεινε εκτός αγώνων το πρώτο έτος και πέρυσι έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια των “ταυρομάχων”, έχοντας 4 πόντους και 2,9 ριμπάουντ μ.ό. Ανάλογο ξεκίνημα έκανε και φέτος, βάζοντας 4 πόντους και μαζεύοντας άλλα τόσα ριμπάουντ στην ευρεία νίκη του Σαν Ντιέγκο επί του Σαν Ντιέγκο Κρίστιαν με 91-58.

Μανώλης Τσελεντάκης (δευτεροετής, NJIT, περιφέρεια Γκρέιτ Γουέστ) 

Κάθισε όλη την περσινή σεζόν εκτός γηπέδων λόγω της μεταφοράς του από το Σεντ Λούις στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Νιού Τζέρσι. Ο 19χρονος Θεσσαλονικιός γκαρντ με τη διπλή υπηκοότητα (ελληνική και αμερικανική) είναι διεθνής με όλες τις “μικρές” εθνικές ομάδες. Φέτος δεν έχει πάρει ακόμα το… βάπτισμα του πυρός στα πρώτα δύο παιχνίδια των Χαϊλάντερς.