Τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank»
ΙΤΑΛΙΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 74-71

Εάν η καλή μέρα φαίνεται απ’ το πρωί, τότε το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με την κακή! Και για την Ιταλία η πρεμιέρα στο τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank» ήταν μία πολύ κακή μέρα, παρότι επικράτησε της Βουλγαρίας (74-71). Μία νίκη που ήρθε μετά κόπων και βασάνων κι έδειξε όλες τις αδυναμίες της ιταλικής ομάδας, ενόψει των υποχρεώσεών της στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

Καμία διάθεση για άμυνα, έλλειψη λύσεων στον οργανωτικό τομέα και στην επίθεση η τριπλέτα των Μπαρνιάνι, Μπελινέλι και Γκαλινάρι να είναι εκείνη που σ’ ένα ακόμη παιχνίδι ανέλαβε τα βγάλει τα… κάστανα απ’ τη φωτιά! Κι αν αντίπαλος δεν ήταν η Βουλγαρία, που η αλήθεια είναι ότι οι παίκτες της έβγαλαν διάθεση στο παρκέ, είχαν πάθος, αλλά τους έλειπαν βασικά στοιχεία στο παιχνίδι τους, τότε μπορεί η πρεμιέρα των Ιταλών στο τουρνουά να ξεκινούσε με το… αριστερό!

Οι Βούλγαροι απ’ την αρχή του ματς έδειξαν ότι είχαν διάθεση να βγάλουν την… ψυχή των αντιπάλων τους και το πραγματοποίησαν στο παρκέ με τον καλύτερο τρόπο. Πίεση, μαχητικότητα και τρέξιμο κάθε φορά που τους το επέτρεπαν οι αντίπαλοί τους, «ροκανίζοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο τις διαφορές που επιχειρούσαν να χτίσουν οι Ιταλοί. Ο Πιανιτζιάνι έβλεπε τους παίκτες του να μην κάνουν όλα όσα τους ζητούσε και φυσικό ήταν να… ωρύεται στον πάγκο του!

Η άμυνα της… πλάκας της ιταλικής ομάδας επέτρεπε στους Βούλγαρους να σκοράρουν με άνεση, αλλά μόνο από μέση απόσταση. Κι αυτό ήταν που έσωζε τους Ιταλούς, αφού οι Βούλγαροι με το 1/6 τρίποντα στα 16 πρώτα λεπτά του ματς, πετούσαν στα σκουπίδια τις ευκαιρίες που είχαν για να γίνουν πολύ πιο απειλητικοί. Όχι ότι δεν το είχαν καταφέρει (33-31 στο 18’), αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει πολύ μεγαλύτερους πονοκεφάλους στους αντιπάλους τους. Ο Ιταλός κόουτς ματαίως έψαχνε να βρει λύσεις, αφού όποιον παίκτη και να ‘ριχνε στο παρκέ τον έβλεπε να ‘χει το μυαλό του μόνο στον επιθετικό τομέα, αλλά από άμυνα… τίποτε! Αυτή όμως την αμυντική αδιαφορία τους οι Ιταλοί την πλήρωσαν στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, καθώς οι Βούλγαροι παρά τα κάκιστα ποσοστά τους απ’ τα 6.75, φρόντισαν με δύο τρίποντες βόμβες να πάνε στ’ αποδυτήρια με το ταμπλό να γράφει 40-42 και τον προβληματισμό να είναι έντονα ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του προπονητικού επιτελείου της «σκουάντρα ατζούρα»…

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε και στο δεύτερο ημίχρονο με την ιταλική ομάδα να ξεφεύγει και τους Βούλγαρους να επιστρέφουν στο ματς. Ο Πιανιτζιάνι παραπονιόταν στον συνεργάτη του, τον Λούκα Νταλμόντε, αφού έβλεπε ότι όσα και να… ψελνε στους παίκτες του, το αποτέλεσμα παρέμενε το ίδιο. Χαμένες μάχες (τα 10 επιθετικά ριμπάουντ των Βούλγαρων στο 30’ τα λένε όλα!!!), βεβιασμένες επιλογές στην επίθεση και μονοδιάστατο παιχνίδι. Η Βουλγαρία όσο κατάφερνε να διεκδικεί δεύτερες και τρίτες επιθέσεις, έμενε στο παιχνίδι, αλλά οι Ιταλοί στο τελευταίο δεκάλεπτο έδειξαν ότι δεν είχαν όρεξη να πάνε ηττημένοι στ’ αποδυτήρια! Αλλά και πάλι το τελικό 74-71 και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, κάθε άλλο παρά ευχαριστημένο άφησε τον Ιταλό κόουτς το βλέμμα του οποίου απ’ τον πάγκο τα… έλεγε όλα με το άκουσμα της κόρνας της λήξης της αναμέτρησης!!!

ΙΤΑΛΙΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 74-71
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-16, 40-42, 58-51,  74-71
ΙΤΑΛΙΑ (Πιανιτζάνι): Τσιντσιαρίνι, Ποέτα, Μαντσινέλι 11, Μπαρνιάνι 19 (2 τριο., 10 ριμπ.), Γκαλινάρι 16 (0/4 τριπ.), Μπελινέλλι 18 (4), Βιτάλι, Μαιστράντζι 5 (1), Κούσιν 2, Ντοτόμε 2, Καραρλέτο, Χάκετ 1.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (Μπαρκόφσκι): Ν. Ιβάνοφ 17 (1), Κ. Ιβάνοφ, 14 Αβράμοφ 12 (2) Κοστόφ 4 (1), Βιντένοφ 5, Μαρίνοφ, Ρόλαντ 11, Γκεόργκιεφ,  Γιάνεφ, Μπάνεφ 3, Βαρμπάνοφ 5,