Τουρνουά «Ακρόπολις»: Έδειξε σφυγμό στην πρώτη δυσκολία η εθνική μας

Η Τουρκία ανά διαστήματα έβαλε δύσκολα στην εθνική μας ομάδα, στο δεύτερο παιχνίδι στο πλαίσιο του τουρνουά «Ακρόπολις», με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ωστόσο να δείχνει σφυγμό. Η νίκη με 84-70 φανερώνει ότι η επίσημη αγαπημένη μας έχει πολλά θετικά στοιχεία, δίχως όμως να παραγνωρίζουμε ότι είχε και αδυναμίες. Και κόντρα στην τουρκική ομάδα η απουσία του Κώστα Σλούκα ήταν… χτυπητή. Βέβαια οι υπόλοιποι παίκτες φρόντισαν να καλύψουν το συγκεκριμένο κενό και έβγαλαν διάθεση και πάλι, καλούς αυτοματισμούς, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν χρειάστηκε να «κουβαλήσει» την ομάδα στις πλάτες του.

Ο Έλληνας άσος ήταν ουσιαστικός με ένα ακόμη double-double κι έδειξε ότι ξέρει καλά πώς να μοιράζει το παιχνίδι, όταν η προσοχή της αντίπαλης άμυνας είναι στραμμένη επάνω του. Η ελληνική ομάδα μπήκε φουριόζα και σε αυτό το ματς, πήρε τα ηνία 13-2 (4’14’’) και 22-12 (7’), όμως οι Τούρκοι είχαν απαντήσεις. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έκανε διάφορες δοκιμές στα σχήματα της ομάδας, εκμεταλλευόμενος τα «μεγάλα» κορμιά της τουρκικής ομάδας και δίνοντας χρόνο από νωρίς στους Παπαγιάννη και Μήτογλου (ο Μπουρούσης προτιμήθηκε να ξεκουραστεί ενόψει του ματς με τους Σέρβους).

Και μπορεί ανά διαστήματα οι πεντάδες που χρησιμοποίησε ο ομοσπονδιακός μας προπονητής να μην είχαν συνοχή, δίνοντας την ευκαιρία στην τουρκική ομάδα να πλησιάζει (38-35, 19’), όμως ήταν φανερό ότι αρκούσαν μόνο ένα-δύο καλές φάσεις για να ανοίξει και πάλι η διαφορά. Κάτι που έγινε και στο τρίτο 10λεπτο, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ξεφεύγει με 53-40. Παρά την πίεση των Τούρκων και την εκ νέου επιστροφή τους στο σκορ (61-57), η ελληνική ομάδα έβαλε το δικό της τέμπο στο παιχνίδι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να ήταν στον πάγκο, όμως ο αδερφός του Θανάσης ήταν εκεί για να δώσει την ώθηση που χρειαζόταν η εθνική μας. Δεν ήταν βέβαια ο μόνος, καθώς τόσο οι Λαρεντζάκης και Καλάθης, όσο και νωρίτερα οι Παπαγιάννης και Πρίντεζης έδιναν τις δικές τους λύσεις στα προβλήματα που προσπαθούσε να βάλει στην ελληνική ομάδα ο τουρκικός πάγκος. Και αποδείχθηκε περίτρανα ότι υπήρχαν οι απαντήσεις (κυρίως στην επίθεση, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να φτάνει τελικά στη νίκη με 84-70) και εκείνο που χρειάζεται να βρεθεί είναι η διάρκεια και στον αμυντικό τομέα. Ένας τομέας που μπορεί να μην μας «πλήγωσε» ιδιαίτερα κόντρα στην Τουρκία, αλλά είναι δεδομένο ότι εάν δεν υπάρξει σαφέστατη βελτίωση και κυρίως συγκέντρωση από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό σ’ αυτόν τον τομέα στα πιο δύσκολα παιχνίδια, τότε μπορεί να μας κάνει ζημιά…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-17, 42-37, 63-57, 84-70
Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 8, Κόνιαρης, Καλάθης 11, Παπαγιάννης 12, Πρίντεζης 18, Παπανικολάου 2, Παπαπέτρου 2, Βασιλόπουλος 5, Αντετοκούνμπο Γ. 16, Αντετοκούνμπο Θ. 8, Μήτογλου 2

Βραβεύτηκε η Εβίνα Μάλτση

Στη διάρκεια του ημιχρόνου της αναμέτρησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποιήθηκε η βράβευση μίας ξεχωριστής προσωπικότητας του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ. Η εκ των κορυφαίων αθλητριών της Ελλάδας στο μπάσκετ, η Εβίνα Μάλτση βραβεύθηκε από τους Γιάννη Μπουρούση και Παναγιώτη Τσαγκρώνη για την πολύχρονη προσφορά της στο γυναικείο μπάσκετ, αλλά και τον ελληνικό αθλητισμό.