ΤΟΥΡΝΟΥΑ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ – EUROBANK»: ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 101-67

Τα κολεγιόπαιδα απ’ την Αμερική στην πρώτη μέρα του τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank» ήταν το… ορεκτικό για την ελληνική ομάδα, οι Βούλγαροι έγιναν το «κυρίως πιάτο» της, με τους διεθνείς μας να τους… φιλοδωρούν με μία μεγαλοπρεπή 100άρα (101-67)! Με έξι παίκτες να σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων (μπροστάρης ο Βασιλειάδης) κι όλους να βγάζουν πάθος και θέληση στο παρκέ η ελληνική ομάδα δεν δυσκολεύτηκε ν’ αποσπάσει το χειροκρότημα απ’ τους περίπου 2000 φίλους της που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

Βέβαια για τον Ηλία Ζούρο το ματς με τη Βουλγαρία ήταν εκείνο στο οποίο – όπως όλα δείχνουν – επεδίωκε να βγάλει τα (τελικά;) συμπεράσματά του, αναφορικά με τον ψηλό που θ’ αφήσει εκτός 12άδας. Ιαν Βουγιούκας ή Δημήτρης Μαυροειδής θα είναι ο… άτυχος; Η επιλογή του ομοσπονδιακού ν’ αφήσει εκτός 12άδας στο ματς με τους Βούλγαρους τον Μπουρούση (ο έτερος που είχε μείνει εκτός ήταν ο Μάντζαρης) ήταν φανερό πως είχε σαν στόχο να δει ποιος απ’ τους δύο είναι πιο έτοιμος για ν’ ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του Ευρωμπάσκετ.

Και με δεδομένο ότι το παιχνίδι ήρθε στα… μέτρα της ελληνικής ομάδας ο Έλληνας κόουτς είχε από νωρίς τη δυνατότητα να ρίξει εκ περιτροπής και τους δύο ψηλούς στο παρκέ, προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τώρα όσον αφορά το παιχνίδι, ιδιαίτερη αναφορά στο αγωνιστικό σκέλος δεν μπορεί να γίνει. Οι Βούλγαροι προσπάθησαν με τον Ρόουλαν να εκμεταλλευτούν τις όποιες αδυναμίες που έδειξε η ελληνική ομάδα μένοντας μέσα στο παιχνίδι μόνο για περίπου ένα πεντάλεπτο (16-13). Από εκεί κι έπειτα οι διεθνείς μας πάτησαν… γκάζι και μ’ ένα 15-0 τέλειωσαν το ματς, πριν καλά-καλά ξεκινήσει! Καλή αμυντική λειτουργία, έλεγχος των ριμπάουντ, γρήγορες επιθέσεις όποτε το επέτρεπε η αντίπαλη άμυνα, αλλά και καλή κυκλοφορία για να βγει το ελεύθερο σουτ ήταν τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την ελληνική ομάδα σ’ αυτό το ξέσπασμα, δίνοντας τη δυνατότητα στον Ηλία Ζούρο ν’ αρχίσει από νωρίς ν’ αλλάζει τους παίκτες της πεντάδας του, κάνοντας τις δοκιμές που θέλει ενόψει Ευρωμπάσκετ και να βγάλει όπως προαναφέραμε αρκετά συμπεράσματα.

Η ομαδικότητα – ένα απ’ τα ζητούμενα του Ηλία Ζούρου – είχε τον πρώτο λόγο κι αυτό φάνηκε και στο 35’ όταν ο Ξανθόπουλος έκλεψε τη μπάλα και βγήκε στον αιφνιδιασμό μαζί με τον Καϊμακόγλου. Ο γκαρντ ήταν ο μόνος που δεν είχε σκοράρει ως εκείνο το σημείο κι ο διεθνής φόργουορντ του… άνοιξε πλήρως το διάδρομο για να τον χρίσει κι αυτόν σκόρερ!

Το ματς με την Ιταλία (στις 9:15) με το οποίο θα κλείσει η αυλαία του τουρνουά, αναμένεται να δείξει πολλά για τις σκέψεις του Ζούρου, δίχως ν’ αποκλείεται μετά το τέλος του να έχουμε και τις τελικές… αποκαλύψεις του Έλληνα κόουτς.

ΕΛΛΑΔΑ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 101-67
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 31-13, 56-32, 74-56, 101-67
ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Βασιλειάδης 15 (3), Σλούκας 8, Ζήσης 6 (1), Ξανθόπουλος 2 (5ασ.), Καλάθης 9 (1), Φώτσης 10 (2), Παπανικολάου 4, Μπράμος 11 (3), Μαυροειδής 13, Κουφός 10,  Βουγιούκας 11, Καϊμακόγλου 2 (10 ριμπ.).
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (Μπαρκόφσκι): Ν. Ιβάνοφ 14, Κ. Ινάβοφ 9 (1), Αβράμοφ 2, Κοστόφ 6, Βιντένοφ 12 (2), Μαρίνοφ, Ρόλαντ, 11 (20, Ζ. Γκεόργκιεφ, Α. Γκεόργκιεφ, Γκρούεφ 2, Μπάνεφ, Βαρμπάνοφ 11.