Του είπαν “не” ΤΣΣΚΑ και διαιτησία…

Απ’ τον… κλέφτη της Βαγδάτης (την ταινία που για την εποχή που γυρίστηκε χαρακτηρίστηκε κινηματογραφικός άθλος), στους… κλέφτες της Πόλης! Η αναφορά, βέβαια, δεν γίνεται για τους Ρώσους της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι οποίοι προκρίθηκαν στον τελικό του final four της Euroleague χάρη στο 66-64 επί του Παναθηναϊκού, αλλά για τους διαιτητές του αγώνα. Διότι αυτοί με κάποια σφυρίγματά τους, είπαν “не” (όχι στα ρωσικά) στην ελληνική ομάδα για το back to back. Οι “πράσινοι” βέβαια δικαίως μπορούν να διαμαρτύρονται για τα σφυρίγματα των διαιτητών, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν και τον εαυτό τους στον καθρέφτη, διότι παρότι έδειξαν στο παρκέ πολλές φορές ότι ήταν ανώτεροι των αντιπάλων τους, φέρνοντας το ματς στα μέτρα τους, ωστόσο στο τέλος δεν είχαν τα σουτ εκείνα που θα τους οδηγούσαν στον τελικό.

Το ξεκίνημα του ματς για τον Παναθηναϊκό ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, με τους ψηλούς του να “ταϊζονται” σωστά και να κάνουν… πάρτι στη ρωσική άμυνα. Η ελληνική ομάδα άρχισε ν’ ανοίγει την ψαλίδα της διαφοράς (9-21 στο 7ο λεπτό), προκαλώντας πονοκέφαλο στον Γιόνας Καζλάουσκας. Ο Ομπράντοβιτς έβλεπε τους παίκτες του να εφαρμόζουν ότι είχε σχεδιάσει στο μπλοκάκι του με ακρίβεια… εκατοστού στο παρκέ και το τέλος του πρώτου 10λέπτου να βρίσκει την ομάδα του με “αέρα” 14 πόντων (15-29)! Ότι όμως έχτιζαν οι “πράσινοι” στο πρώτο δεκάλεπτο, το… γκρέμισαν στο δεύτερο. Ή για ν’ ακριβολογούμε το γκρέμισε η ΤΣΣΚΑ, που παίζοντας πολύ πιο συνετά, έκλεισε τα αμυντικά της κενά και ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να… στερέψει από επιθετικές επιλογές. Απ’ τη στιγμή που οι “πράσινοι” έχασαν τα pick n’ roll στην αδύναμη πλευρά (ένα απ’ τα κλειδιά της εντυπωσιακής εμφάνισής του στο πρώτο 10λεπτο) και παράλληλα ήταν άστοχοι ακόμη και σε ελεύθερα σουτ, γεγονός που επέτρεψε στην ρωσική ομάδα να τρέξει ένα 13-0 και ουσιαστικά να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς, δείχνοντας ότι το δεύτερο ημίχρονο θα έχει μπόλικο σασπένς.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε στο έπακρο. Ο Παναθηναϊκός έχοντας μάθει το… μάθημά του απ’ τον τρόπο που έπαιξε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο δεύτερο δεκάλεπτο, φρόντισε στο 3ο να παίξει πιο μυαλωμένα και κυρίως να βρει παίκτες που θ’ απειλούσαν το αντίπαλο καλάθι. Έτσι μετά τους Μπατίστ, Σάρας και Διαμαντίδη, ήρθε κι η σειρά του Καϊμακόγλου να “φορτώσει” το ρωσικό καλάθι και να κρατήσει το προβάδισμα για την ελληνική ομάδα. Η ΤΣΣΚΑ τα περίμενε όλα απ’ τον Κιριλένκο, ο οποίος έκανε ότι περνούσε απ’ το χέρι του για να κρατάει ζωντανους τους συμπαίκτες του και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερνε θαυμάσια. Το τέλος του 3ου δεκαλέπτου βρήκε τον Παναθηναϊκό να είναι μπροστά με 55-51, αλλά με το… καλημέρα της τελευταίας περιόδου έχασε τον Τσαρτσαρή, ο οποίος μετά από ένα άτσαλο χτύπημα του Κρτσιτς, βρέθηκε φαρδύς-πλατύς στο παρκέ. Ζαλισμένος δεν μπορούσε να συνεχίσει. Απώλεια πολύ σημαντική για τον Ομπράντοβιτς, ο οποίος πέραν του ότι έβλεπε έναν απ’ τους παίκτες κλειδιά του να βρίσκεται ζαλισμένος στον πάγκο, έβλεπε και τους διαιτητές να σφυρίζουν ελαφρώς αλλοπρόσαλλα! Πάντως εκείνος που δεν έδειξε να νοιάζεται για όλα αυτά ήταν ο Σάρας, που πάλευε για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στον τελικό.
Το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ήταν αγχωτικό, με τον Παναθηναϊκό ωστόσο να χάνει δύο φορές την ευκαιρία. Αρχικά με τον Μπατίστ στα 50 δεύτετα, όταν και δεν καταφέρνει να βάλει τη μπάλα στο καλάθι και στα 25” όταν ο Σάρας προσπάθησε πονηρά να την στείλει στο πλεκτό. Η ΤΣΣΚΑ βρέθηκε αγκαλιά με την πρόκριση, όταν ο Σβεντ με 1/2 βολές έγραψε το 66-64 και είχε και την εύνοια των ρέφερι, που δεν έδωσαν δύο φορές βήματα στα λάθη των περιφερειακών της! Ο Τεόντοσιτς έδωσε την ευκαιρία που περίμενε η ελληνική ομάδα, αστοχώντας και στις δύο ελευθέρες βολές στα 8 δεύτερα, αλλά στην τελευταία επίθεσή του ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να βρει το σουτ που είτε θε έστελνε στην παράταση, είτε θα του έδινε τη νίκη. Ο Διαμαντίδης κλείστηκε, έχασε τη μπάλα και μαζί ο Παναθηναϊκός την ευκαιρία για το… back to back! οι Ρώσοι πήραν τη νίκη (66-64) και πανηγύρισαν την πρόκρισή τους στον τελικό του final four της Euroleague.
΄
ΤΣΣΚΑ Μ. – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 66-64

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-29, 17-5, 19-21, 15-9
ΤΣΣΚΑ Μ.: Τεόντοσιτς 12 (1), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17 (2 τρ., 9 ρ., 4 ταπ.), Βορόνοβ, Βοροντσεβιτς, Σβεντ 15 (1), Κάουν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1), Βουγιούκας, Ν. Καλάθης 3 (1), Σμιθ, Καϊμακόγλου 10 (1 τρ., 8 ρ.), Γιασικεβίτσιους 19 (3).