Το αντίο του Κόμπι μέσα από το βλέμμα του Κοκόσκοφ

IMG-20160414-WA0004Σχεδόν όλος ο πλανήτης ήταν παρών στο «αντίο» του Κόμπι Μπράιαντ στην “πορτοκαλί θεά”. Μερικοί ήταν απίστευτα τυχεροί και βρέθηκαν μέσα στο Staples Center για να τον αποθεώσουν από κοντά.. Άλλοι πάλι, λιγότερο τυχεροί, κάθισαν μπροστά  στους τηλεοπτικούς τους δέκτες, μερικοί μάλιστα, άκρως άτυχοι ξαγρυπνώντας, για να δουν τον τελευταίο χορό του αεικίνητου «Black mamba» στο παρκέ. Στη κατηγορία των απίστευτα τυχερών, βρίσκεται ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ που ως μέλος του προπονητικού τιμ των Γιούτα Τζαζ, δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο!

Επικοινωνήσαμε με τον χαρισματικό Σέρβο κόουτς σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης των Λέικερς με τους Τζαζ. Το ραντεβού μας για… ανάκριση ανανεώθηκε για χθες τα ξημερώματα οπότε και έφτασε η ομάδα στο Σολτ Λέικ Σίτι. Παρά το προχωρημένο της ώρας, δεν αρνήθηκε να μοιραστεί μαζί μας όσα έζησε λίγες μόλις ώρες νωρίτερα μέσα στο Staples center, ξεκινώντας ασφαλώς από τον απολογισμό της φετινής μπασκετικής χρονιάς. «Σε γενικές γραμμές, είμαστε, ως Γιούτα Τζαζ, 

IMG-20160414-WA0002ευχαριστημένοι από τη πορεία μας φέτος. Δυστυχώς, μείναμε εκτός πλέι οφ για μόλις μία νίκη, κάτι που ουσιαστικά όμως, για μία νεανική ομάδα όπως είναι η δική μας, θεωρείται σημαντική βελτίωση» επεσήμανε χαρακτηριστικά και μπήκε στο…ψητό: «Η αναμέτρηση με τους Λέικερς ήταν ένα θεαματικό και μεγάλο, από κάθε άποψη, σόου. Ήταν το παιχνίδι του Κόμπι Μπράιαντ!. Ένας ιστορικός αγώνας, μια που ήταν το τελευταίο του, μετά από είκοσι χρόνια, στο ΝΒΑ. Το γεγονός ότι ολοκλήρωσε τη καριέρα του, με προσωπικό ρεκόρ, σημειώνοντας 60 πόντους είναι αξιοσημείωτο και επιπλέον λόγος για να παραμείνει ανεξίτηλο στη μνήμη όλων μας. Ο Κόμπι πήρε 50 σουτ εντός πεδιάς» λέει με έμφαση και συνεχίζει «Ξέραμε πριν μπούμε στο γήπεδο, ότι οι Λέικερς έχουν αποκλειστεί από τα πλέι και εμείς το ίδιο, μετά τη νίκη των Χιούστον Ρόκετς επί των Σακραμέντο Κίνγκς. Αγωνιστήκαμε έχοντας τέσσερις απουσίες βασικών παικτών μας, παρόλα αυτά, διατηρούσαμε ένα προβάδισμα δέκα πόντων στο σκορ δύο λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Δυστυχώς στο τέλος, κουραστήκαμε και ο Κόμπι, ως μεγάλος ηγέτης, πήρε σημαντικά σουτ πάνω του, ευστόχησε και ηττηθήκαμε».

IMG-20160414-WA0003Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί στο φετινό αρνητικό ρεκόρ νικών των άλλοτε κρατερών πρωταθλητών του ΝΒΑ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φετινή σεζόν ήταν η χειρότερη στην ιστορία των Λέικερς. Πέτυχαν μόλις 17 νίκες!!! Εμείς μόνο τους νικήσαμε πέντε φορές μες στη σεζόν. Μάλιστα, πριν δέκα μέρες, νικήσαμε με 47 πόντους διαφορά. Θα ξαναπώ ότι το χθεσινό παιχνίδι αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το «αντίο» του Κόμπι Μπράιαντ! Είμαι ,ως προπονητής, πολύ τυχερός που ήμουν παρών σ’ αυτό το τελευταίο παιχνίδι του στη λίγκα και μάλιστα, το έζησα από τόσο κοντά. Ο Κόμπι θα λείψει τόσο στο ΝΒΑ, όσο και στο μπάσκετ γενικότερα καθώς πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων παικτών που ασχολήθηκαν με το άθλημα»

                                                M.J…THE G.O.A.T

Σ’ αυτό το σημείο θέσαμε ένα μεγάλο δίλημμα. Δίλημμα για όλους τους μπασκετικούς. Πόσο μάλιστα, ανθρώπους που υπηρετούν το ΝΒΑ, όπως ο Σέρβος τεχνικός που βρίσκεται σε αυτό από το 2000. Ποιος είναι στο Νο1 της λίστας των κορυφαίων μπασκετμπολιστών όλων των εποχών; Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Έρβινγκ, ο Σακίλ, ο Τζαμπάρ ή κάποιος άλλος; Η απάντηση δια στόματος Κοκόσκοφ: «Δεν θέλω να ακουστεί κλισέ αλλά και οι δυο είναι στη κορυφή των κορυφαίων. Στατιστικά μιλώντας, ο MJ πήρε περισσότερα πρωταθλήματα από τον Κόμπι αλλά ο Κόμπι υπηρέτησε το ΝΒΑ περισσότερα χρόνια…. Θα ψηφίσω Τζόρνταν, όμως προσωπικά, ως τον G.O.A.T (Greatest of all time)».

Στάζει μέλι για Αντετοκούνμπο

IMG-20160414-WA0001Η πορεία, του δικού μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο μέχρι στιγμής στο ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί. Ερωτηθείς λοιπόν, δεν δίστασε να μας αποκαλύψει το θαυμασμό του για τα επιτεύγματα του νεαρού Έλληνα διεθνή. «Ο Γιάννης έκανε μια εκπληκτική χρονιά. Οι Μπακς δείχνουν να του έχουν απίστευτη εμπιστοσύνη και έχουν επενδύσει πολλά πάνω του για το μέλλον τους. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι  «χτίζουν» πάνω του την ομάδα που επιθυμούν να έχουν τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος φαίνεται ν’ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ευθύνες που του έχουν αναθέσει καθώς έχει βελτιώσει πάρα πολύ το τρόπο παιχνιδιού του. Δεν αρέσκεται μονάχα στο να… συμπληρώνει το σύνολο αλλά δουλεύει σκληρά, όπως φαίνεται, για να γίνεται ολοένα και καλύτερος αθλητής και δη, ένας πολύ καλός πλέι μέικερ. Εννοείται ότι όλα αυτά, απαιτούν χρόνο για να γίνουν. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για έναν από τους πλέον ταλαντούχους παίκτες που υπάρχουν στο ΝΒΑ. Όσο βελτιώνεται ο Γιάννης, τόσο θα βελτιώνονται και οι Μπακς και θεού θέλοντας, του χρόνου θα πάρουν ένα εισιτήριο για τα πλέι οφ». 

(σ.σ Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Ιγκόρ Κοκόσκοφ)