«Το ελληνικό μπάσκετ έχει σχολή»

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά ο Αργύρης Πεδουλάκης εκπροσώπησε τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης στο Χριστοδούλειο Ίδρυμα μοιράζοντας δώρα και χαρά στα κορίτσια που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται το ελληνικό μπάσκετ κοντά στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ενώ δεν αρνήθηκε να μιλήσει για τον Παναθηναϊκό που πλέον έχει πιο βαριά φανέλα με τα έξι αστέρια στο στήθος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τη συνεχή παρουσία του στο Χριστοδούλειο Ίδρυμα κάθε χρόνο μαζί με τον ΣΕΠΚ:

«Είναι ένα ίδρυμα στη γειτονία μου που το ξέρω από μικρό παιδί. Κάνει μεγάλο έργο κι είναι σημαντικό ότι παίρνει παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα βοηθώντας τα να γίνουν σωστοί άνθρωποι με ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Παραδίδει τα παιδιά στη κοινωνία και είναι έτοιμα να μπουν στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο. Αυτό είναι σημαντικότατο έργο.

Για εμένα δεν ερχόμαστε εδώ για να δώσουμε αλλά για να πάρουμε. Βλέποντας αυτά τα παιδιά και τις συνθήκες που μπορεί να είναι καλές αλλά δεν είναι όπως έχει ο καθένας μέσα στην οικογένεια του τότε παίρνεις θάρρος. Στην κοινωνία όλοι μιλούν για προβλήματα, όμως εδώ βλέπεις υγεία, χαμόγελα, ευτυχία και γενικώς απουσιάζει αυτό το γκρίζο σύννεφο που βλέπεις έξω. Αυτό σου δίνει δύναμη».

Για τους Έλληνες προπονητές που δείχνουν ότι είναι κοντά στη κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες ημέρες:

«Το να είσαι κοινωνός και να ενδιαφέρεσαι για τον διπλανό σου δεν γίνεται μόνο γιατί θέλεις να δώσεις. Θα το πω κυνικά, όμως γίνεται κι από προσωπικό συμφέρον γιατί αν η κοινωνία δεν είναι καλά θα έχει επίπτωση και σε σένα. Αν ο δίπλα σου πεινάει θα οδηγηθεί σε παραβατική συμπεριφορά κάτι που θα έχει επίπτωση και σ’ εσένα. Μπορεί να είναι πολύ κυνικό, όμως κοινωνός πρέπει να είσαι και από συμφέρον».

Για το βάρος που νιώθει γνωρίζοντας ότι μετά από αρκετά χρόνια ο Παναθηναϊκός εμπιστεύεται τις τύχες του σε έναν Έλληνα τεχνικό:

«Ήταν δύσκολο κάτω από τις συνθήκες που έγινε γιατί είναι μία ομάδα που άλλαξε ολοκληρωτικά το ρόστερ της και χαμήλωσε ορθώς το μπάτζετ, καθώς τα οικονομικά δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά για τη χώρα. Στην αρχή το έργο είναι δύσκολο για όλους κι εννοώ τη διοίκηση, το προπονητικό σταφ και τους παίκτες.

Από την άλλη πλευρά έχουμε εμπιστοσύνη στον Έλληνα παίκτη, στον Έλληνα παράγοντα, στον Έλληνα διαιτητή και στον Έλληνα προπονητή. Εμείς ως λαός έχουμε μάθει να υποτιμάμε τον εαυτό μας και να αγαπάμε το ξένο. Ένας λόγος που φτάσαμε εδώ είναι γιατί το ισοζύγιο δεν είναι το ίδιο, αφού περισσότερο εισάγουμε παρά εξάγουμε. Μας αρέσει ο μιμητισμός αλλά αυτό δεν πρέπει να σε φτάνει στο επίπεδο της εσωστρέφειας.

Εννοώ ότι από το εξωτερικό έχεις να πάρεις πράγματα, όμως όχι με σκεπτικό που υποτιμάει τον εαυτό σου. Ιστορικά όσες φορές ο Έλληνας κατάφερε να συναντηθεί με άλλους πολιτισμούς, γνώμες και σοφίες μεγαλούργησε, όποτε όμως μπήκε στην εσωστρέφεια καταστράφηκε. Για να το μεταφέρω όλο αυτό στο αγωνιστικό οι ξένοι προπονητές και παίκτες βοήθησαν πολύ και το έλεγα αυτό από το 2001 τότε με τους κοινοτικούς όπου έλεγα ότι οι Έλληνες αθλητές θα συναγωνίζονται τους ξένους και θα τους βοηθήσει να ανέβουν.

Πλέον ο Έλληνας έχει ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας νιώθοντας ότι είναι ο καλύτερος στην τακτική και στο σετ παιχνίδι. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει πλέον δική του φιλοσοφία και σχολή».

Για τη συνέχεια της Ευρωλίγκα και τον όμιλο που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός:

«Είμαστε σε ένα δύσκολο όμιλο. Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτόν. Τον πρώτο στόχο μας τον πετύχαμε περνώντας την πρώτη φάση και τώρα επόμενος είναι να μπούμε στους “8”. Θέλουμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι. Δεν ξέρουμε ποια από τα παιδιά μας θα αντιδράσουν σωστά γιατί λίγα έχουν εμπειρία, ενώ κάποια άλλα μέσα από τον όμιλο που ήμασταν κατάλαβαν ότι δεν είναι τόσο δύσκολο καταφέρνοντας να τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους και κατάλαβαν ότι έχουν ανέβει επίπεδο.

Εμείς αυτό που θέλουμε είναι κάθε παιχνίδι να το βλέπουμε ξεχωριστά και να κάνουμε την προσπάθεια μας γνωρίζοντας στο τέλος του αγώνα ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό. Υπάρχουν καλές και κακές βραδιές , ατυχίες ή τραυματισμούς. Μέχρι τώρα τα έχουμε αντιμετωπίσει αυτά και είμαι ευχαριστημένος γιατί ακόμα και στην κακή μας βραδιά παλέψαμε τα παιχνίδια και τα φέραμε στα μέτρα μας δείχνοντας ότι έχουμε βαριά φανέλα».

Για το πόσο καλά γνωρίζει την πίεση που νιώθουν οι παίκτες του φορώντας μία τόσο βαριά φανέλα, καθώς την έχει φορέσει κι ο ίδιος ως παίκτης:

«Πλέον όμως έχει και έξι αστέρια οπότε καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος έχει βοηθήσει την ομάδα, όμως έχει μάθει να είναι απαιτητικός και καλά κάνει. Εμείς αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε και νομίζω το έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι να αγωνιζόμαστε κι όχι απλά να παίζουμε».

Για τις ευχές που κάνει ενόψει τον εορτών:

«Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο το κόσμο χρόνια πολλά και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε έστω και λίγο ο καθένας τον εαυτό του ούτως ώστε να έχουμε ένα καλύτερο σύνολο. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν και οι ομάδες. Η ομάδα μπορεί να κερδίσει τον καλύτερο παίκτη έτσι και η κοινωνία μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε ατομικά».