Το Μουντομπάσκετ εφήβων… στο πιάτο σας! (videos)

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων (U19) ανοίγει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών διοργανώσεων για τις «μικρές» εθνικές ομάδες. Ελληνική εκπροσώπηση δεν θα υπάρξει στα γήπεδα της Λετονίας, της χώρας που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση από αύριο (30 Ιουνίου) μέχρι τις 10 Ιουλίου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και κάλυψη από το Infobasket.

Στο Μουντομπάσκετ εφήβων συμμετέχουν παίκτες που είναι κάτω από 19 ετών (δηλαδή γεννημένοι από το 1992 και μετά), ενώ το καλεντάρι των καλοκαιρινών διοργανώσεων εμπεριέχει ακόμη τα Ευρωμπάσκετ Νέων (U20, 14-24 Ιουλίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας), εφήβων (U18, 21-31 Ιουλίου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας) και παίδων (U16, 28 Ιουλίου-7 Αυγούστου, στο Παρντουμπίτσε και στο Χράντετς Κράλοβε της Τσεχίας).

Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση και φυσικά το Infobasket θα είναι (και) «εκεί»…

Οι ομίλοι της 1ης φάσης (30/6 – 2/7)

1ος όμιλος (Βαλμιέρα)

Βραζιλία, Πολωνία, Ρωσία, Τυνησία

2ος όμιλος (Βαλμιέρα)

Αργεντινή, Αυστραλία, Λετονία, Κινεζική Ταϊπέι

3ος όμιλος (Λιεπάγια)

Κροατία, Λιθουανία, Καναδάς, Κορέα

4ος όμιλος (Λιεπάγια)

Σερβία, ΗΠΑ, Κίνα, Αίγυπτος

Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι 3 πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου, που σχηματίζουν δύο ομίλους των 6… Εκεί μεταφέρουν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και προκρίνονται οι πρώτες 4 κάθε ομίλου για τα νοκ άουτ παιχνίδια…

Χρήσιμο Info: Στην πρώτη φάση γίνονται 8 αγώνες την ημέρα, ώρες 13:45, 16:00, 18:15 και 20:30. Η Λετονία έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Η ανάλυση των ομάδων

1ος όμιλος

ΠΟΛΩΝΙΑ: Οι Πολωνοί δεν ανακάλυψαν τώρα το μπάσκετ. Απλά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παρουσιάσει ίσως τις καλύτερες γενιές παικτών που έχουν βγάλει ποτέ. Υπομονή και θα δείτε…
ΡΩΣΙΑ: Πέρυσι έφτασε μάλλον απρόσμενα μέχρι τον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Δεν έχει κάποιο αστέρι, αλλά είναι ίσως η πιο «δεμένη» ομάδα που είχαν οι Ρώσοι τα τελευταία 10 χρόνια.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ηταν απογοητευτική στα φιλικά παιχνίδια, ωστόσο έχει 2-3 καλούς παίκτες, όπως ο Νογκέιρα και ο Ραούλ Νέτο. Λογικά, πάντως, η πορεία της θα σταματήσει στους «16».
ΤΥΝΗΣΙΑ: Οι φιναλίστ του περσινού παναφρικανικού πρωταθλήματος ξέρουν από τώρα τη μοίρα τους: 4η θέση στον όμιλο και κατευθείαν στα 13-16…

2ος όμιλος

ΛΕΤΟΝΙΑ: Η οικοδέσποινα του τουρνουά κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη αντίπαλος είναι. Πέρυσι κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, κόντραρε τους Λιθουανούς και φέτος είναι ικανή να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τους «8».
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Εχει χάσει τον βασικό της πόιντ γκαρντ, τον Μίτσελ Νόρτον (έσπασε το πόδι του), ωστόσο θα είναι μία από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν. Πέρυσι κατέκτησε το τουρνουά Αλμπερτ Σβάιτσερ και αυτό από μόνο του «λέει» πολλά…
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Προκρίθηκε ως 4η από το Παναμερικανικό εφήβων και πάλεψε τα περισσότερα φιλικά που έδωσε με τις καλές ευρωπαϊκές ομάδες. Στόχος της, πάντως, είναι η είσοδος στους «8», κατά τον προπονητή της…
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΤΑΪΠΕΪ: Η μεγάλη άγνωστη του τουρνουά. Και λογικά το φαβορί για την τελευταία θέση…

3ος όμιλος

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο. Οι 92άρηδες της Λιθουανίας είναι ίσως μία από τις καλύτερες γενιές παικτών που έχουν παραχθεί ποτέ. Κατέκτησαν αήττητοι το Ευρωμπάσκετ παίδων το 2008 (8-0) και το Ευρωμπάσκετ εφήβων το 2010 (8-0), διαλύοντας στους τελικούς με 42 και 31 πόντους διαφορά την Τσεχία και τη Ρωσία αντίστοιχα! Η Λιέτουβα των Σιζάουσκας, Ρεντίκας, Σκούτσας, Πούκις και φυσικά του Βαλαντσιούνας, είναι τόσο ισχυρή που συνέτριψε με 32 πόντους διαφορά μ.ό. τις ΗΠΑ στα δύο φιλικά που έδωσαν οι δύο ομάδες μέσα στην εβδομάδα…
ΚΡΟΑΤΙΑ: Προκρίθηκε ως 5η στο Μουντομπάσκετ και λογικά θα προχωρήσει όσο… βαστάει ο Ντάριο Σάριτς. Η οκτάδα, πάντως, είναι εφικτός στόχος.
ΚΑΝΑΔΑΣ: Θα στηριχθεί κυρίως στον ευτραφή Σιμ Μπάλαρ, στον πόιντ γκαρντ με το ελληνικό επίθετο Κέβιν Πάνγκος και την άμυνά του. Σκληροτράχηλη ομάδα, αλλά μετά τους «16» δεν έχει ελπίδα…
ΚΟΡΕΑ: Ηταν φιναλίστ πέρσι στο Πανασιατικό εφήβων, αλλά στη Λετονία πολύ δύσκολα θα αποφύγει τον αποκλεισμό από τον πρώτο γύρο.

4ος όμιλος

ΗΠΑ: Διαλύθηκαν δύο φορές από τη Λιθουανία αλλά μην τη ξεγράφετε. Δύσκολα θα χάσει από άλλον και αν φτάσει όντως στον τελικό, θα είναι σκληρό καρύδι αυτή τη φορά…
ΣΕΡΒΙΑ: Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς δεν είναι το ίδιο καλός με τον συνεπώνυμό του Μπόγιαν, αλλά είναι ο ηγέτης μιας ταλαντούχας σερβικής ομάδας. Κι ας μη γεμίζει το μάτι…
ΚΙΝΑ: Η πρωταθλήτρια Ασίας δεν έχει πιθανότητες για κάτι καλό, ωστόσο έχει στο ρόστερ της ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει να παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια: τον Γκούο Αϊλούν, που είχε κληθεί σε ηλικία 17 ετών στο περσινό Μουντομπάσκετ ανδρών!
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οσο καλός κι αν είναι αυτός ο Αλί Μοχάμεντ που είχε 30 πόντους και 21 ριμπάουντ στον τελικό του Παναφρικανικού εφήβων του 2010, η Αίγυπτος δύσκολα θα καταφέρει να αφήσει κάποια ομάδα από κάτω της, ακόμα και την Κίνα…

Το top 5 των παικτών

1. Γιόνας Βαλαντσιούνας (Λιθουανία)

Ο Λιθουανός γίγαντας του Τορόντο (τον επέλεξε στο Νο. 5 του φετινού ντραφτ) θα είναι το κεντρικό πρόσωπο και ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά.

2. Ντάριο Σάριτς (Κροατία)

Το νέο μεγάλο αστέρι του κροατικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αν και είναι μόλις 17 ετών, αναμένεται να βγάλει μάτια στη Λετονία.

3. Τζέρεμι Λαμπ (ΗΠΑ)

Μελλοντικός σταρ του ΝΒΑ, ο γκαρντ του Κονέκτικατ παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του και στην πορεία των Χάσκις μέχρι τον τίτλο του NCAA.

4. Ντάβις Μπέρτανς (Λετονία)

Σούτινγκ γκαρντ με ύψος 2.05μ. και έκταση χεριών σαν τη δική του δεν βγαίνουν κάθε μέρα. Δεν τον επέλεξαν τυχαία οι Σπερς στο νούμερο 42 του ντραφτ (μέσω ανταλλαγής με την Ιντιάνα).

5. Λούκας Νογκέιρα (Βραζιλία)

Ηταν ο καλύτερος σέντερ στο περσινό Παναμερικανικό U18, παίζει στην Εστουντιάντες και το ΝΒΑ τον παρακολουθεί στενά.

Η Ελλάδα στα Μουντομπάσκετ εφήβων

Η Ελλάδα έχει δώσει το «παρών» στα 4 από τα τελευταία 5 Παγκόσμια πρωταθλήματα εφήβων, ωστόσο δεν κατάφερε να προκριθεί σε αυτό της Λετονίας επειδή πέρυσι τερμάτισε στην 8η θέση του Ευρωμπάσκετ. Συνολικά, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε μετάλλια στη συγκεκριμένη διοργάνωση (3), πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (7)! Κανείς φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει το χρυσό στο Μουντομπάσκετ του 1995, αλλά και το προ διετίας, στη Νέα Ζηλανδία…

Τα προηγούμενα παγκόσμια πρωταθλήματα εφήβων

ΧΩΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΧΡΥΣΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΘΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
2009 Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ HΠΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΟΑΤΙΑ
2007 ΣΕΡΒΙΑ ΣΕΡΒΙΑ ΗΠΑ ΓΑΛΛΙΑ
2003 ΕΛΛΑΔΑ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
1999 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΗΠΑ ΚΡΟΑΤΙΑ
1995 ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ
1991 ΚΑΝΑΔΑΣ ΗΠΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
1987 ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΗΠΑ ΙΤΑΛΙΑ
1983 ΙΣΠΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
1979 ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΗΠΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ