Το μυαλό «έτρεχε» στα play off…

Το σώμα των παικτών του Παναθηναϊκού μπορεί να βρισκόταν στο «Sinan Erden Arena», όμως το… μυαλό τους ήταν φανερό ότι «έτρεχε» μπροστά. Πιο συγκεκριμένα στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό για τους τελικούς των play off της Α1, που ξεκινούν την Πέμπτη 17/5, κι έτσι η ήττα απ’ τη Μπαρτσελόνα στον «τελικό της παρηγοριάς» του final four της Euroleague, που τους έφερε στην 4η θέση, ήρθε απόλυτα φυσιολογικά. Οι Καταλανοί επικράτησαν με 74-69 της ελληνικής ομάδας, διότι πολύ απλά έδειξαν σ’ όλη τη διάρκεια του μικρού τελικού, πως είχαν περισσότερη διάθεση και πως δεν ήθελαν να φύγουν απ’ την Πόλη, δίχως τουλάχιστον μία νίκη στο ενεργητικό τους. Κάτι που ο Παναθηναϊκός το… κυνήγησε ανά διαστήματα, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετό.

Ο Ομπράντοβιτς, αν κι είχε δηλώσει ότι στόχος του ήταν να «χτυπήσει» το παιχνίδι, ωστόσο αποφάσισε να ξεκινήσει την αναμέτρηση δίχως να έχει στην βασική του 5άδα τους Διαμαντίδης, Μπατίστ, Καϊμακόγλου και Τσαρτσαρή, ενώ κι ο Σάρας ήταν εκτός αποστολής ελέω ενοχλήσεων στο πόδι! Βλέποντας, πάντως, τον Χουέρτας να «βομβαρδίζει» το καλάθι της ομάδας του και να δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους Καταλανούς (9-14 στο 6) αποφάσισε ν’ αλλάξει τακτική, ρίχνοντας στο παρκέ τους Διαμαντίδη, Μπατίστ και Καϊμακόγλου, καθώς και τον Τσαρτσαρή, αλλά και αλλάζοντας συνεχώς αμυντικές τακτικές (από μαν του μαν, σε ζον πρες).

Κινήσεις, που άλλαξαν εν μέρει την αγωνιστική εικόνα των «πρασίνων», οι οποίοι παρόλο που συνέχισαν να έχουν κενά στην άμυνά τους – επιτρέποντας ελεύθερα σουτ και κυρίως τρίποντα των Ισπανών – αλλά και να χάνουν αρκετές μάχες στους αιθέρες, ωστόσο κατάφεραν με την πίεσή τους να καλύψουν το χαμένο έδαφος στο σκορ. Το δεκάλεπτο έκλεισε με τη Μπαρτσελόνα να έχει ένα μικρό προβάδισμα (20-21), αλλά να δείχνει ότι έχει πιο «καθαρό μυαλό» στο παιχνίδι της κι αυτό της επέτρεψε να ξεφύγει με 25-32 στο 15’.

Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε (31-34), αλλά αυτό φάνηκε σαν… σπασμωδική αντίδραση, αφού δεν μπορούσε να βρει τρόπους για να διασπάσει την πολύ καλά στημένη ισπανική άμυνα. Κι απ’ τη στιγμή που δεν έβρισκε λύσεις στην επίθεσή της η ελληνική ομάδα (μόνο ο Λόγκαν και ανά διαστήματα ο Καλάθης σκόραραν), ήταν εύκολο για τους Καταλανούς να ξεφύγουν με 33-42 στο 18’ και να πάνε στ’ αποδυτήρια έχοντας έναν «αέρα» 11 πόντων (37-48). Μία διαφορά η οποία αντικατόπτριζε τη διάθεση των παικτών των δύο ομάδων στο παρκέ σ’ όλο το πρώτο ημίχρονο.

Με το ξεκίνημα της 3ης περιόδου η ελληνική ομάδα έδειξε ν’ αλλάζει κάτι στο παιχνίδι της, με τον Λόγκαν κατά κύριο λόγο να… παρασύρει τους συμπαίκτες του. Αμυντικά ο Παναθηναϊκός έεδειξε περισσότερο ζήλο, στερώντας απ’ τους αντιπάλους του τις δεύτερες επιθέσεις, ενώ στην επίθεση άρχισε το «τάισμα» των ψηλών, γεγονός που έφερε το «ψαλίδισμα» της διαφοράς (45-49 στο 26’), αλλά και τη φθορά των αντίπαλων ψηλών (5ο φάουλ του Νντονγκ στο 27’!). Η εικόνα, ωστόσο, αυτή του Παναθηναϊκού δεν είχε διάρκεια κι αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Μπαρτσελόνα να ξεφύγει αρχικά με 49-58 λίγο πριν το 30’ και με 52-63 στο 33’.

Δύο τρίποντα από Καϊμακόγλου και Διαμαντίδη, με τα οποία οι «πράσινοι» μείωσαν σε 58-63 αναπτέρωσαν τις ελπίδες της ελληνικής ομάδας για ανατροπή του σκηνικού, όπως κι η προσπάθεια που έκαναν στα τελευταία λεπτά του ματς. Όμως ήταν φανερό ότι η… σκέψη των παικτών του Ομπράντοβιτς μάλλον «έτρεχε» μπροστά και δη στους τελικούς της Α1 κι έτσι οι επιλογές τους, όταν θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω-κάτω, δεν ήταν κι οι πλέον ιδανικές, κι αυτό επέτρεψε στη Μπαρτσελόνα να κρατήσει τη νίκη (69-74), που την κατέταξε 3η στο final four της Πόλης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 69-74
Τα δεκάλεπτα:
20-21, 17-27, 15-10, 17-16
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:
Μάριτς 13 (11ρ.), Περπέρογλου 2, Μπατίστ 2, Λόγκαν 11, Σάτο, Π. Καλάθης, Τσαρτσαρής 4 (1), Διαμαντίδης 17 (3), Βουγιούκας 4, Ν. Καλάθης 9, Σμιθ 1, Καϊμακόγλου 6 (2).
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σάντα 5, Χουέρτας 21 (3), Πέροβιτς 2, Βάσκεζ 6, Γουάλας 12 (2), Ινγκλες 13 (2), Νντονγκ 2, Ραμπασέντα 4, Λόρμπεκ, Έιντσον 5 (1), Μάικλ 4