music_Είθισται οι αναμετρήσεις ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» του ελληνικού μπάσκετ να ξεκινούν πολλές ώρες πριν το τζάμπολ. Ε, κι ο ημιτελικός του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό δεν θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση. Τα «όργανα» άρχισαν πολύ νωρίτερα απ’ το τζάμπολ της Δευτέρας (23/12) με την επιστολή των Πειραιωτών προς τον υπουργό και κοινοποίηση στην ΕΟΚ ζητώντας την διεξαγωγή ελέγχου ντόπινγκ στους παίκτες και των δύο ομάδων και συνεχίστηκε με την κόντρα ανάμεσα στην ομοσπονδία και την «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ με αφορμή τις προσκλήσεις του ματς και τον άνθρωπο που πήγε να τις παραλάβει απ’ τα γραφεία της ΕΟΚ…
Ας δούμε όμως τα πράγματα ένα-ένα.
Ο Ολυμπιακός ενημέρωσε ότι απέστειλε την Παρασκευή 20/12  επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό – με παράλληλη κοινοποίησή της στην ΕΟΚ – με την οποία ζητά την διεξαγωγή ελέγχου ντόπινγκ (αίματος και ούρων) στους παίκτες των δύο «αιωνίων».
«Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ανδριανό με κοινοποίηση στην ΕΟΚ επαναφέροντας το αίτημα που είχε υποβάλει στις 12 Οκτωβρίου 2013 για πλήρη έλεγχο ντόπινγκ (αίματος και ούρων) όλων των καλαθοσφαιριστών που ανήκουν στο δυναμικό των ΚΑΕ Ολυμπιακού και ΚΑΕ Παναθηναϊκού», αναφέρει η ανακοίνωση των Πειραιωτών, που είχαν υποβάλλει ανάλογο αίτημα και στις 12 του Οκτώβρη πριν το ματς των δύο στο πλαίσιο της Α1.
Λίγες ώρες αργότερα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία θέτει στη διάθεση του ΕΣΚΑΝ τους παίκτες της. «Χαιρόμαστε που η ΚΑΕ Ολυμπιακός τάσσεται υπέρ της διαφάνειας που πρώτος υποστήριξε ο Παναθηναϊκός. Όλοι οι παίκτες μας είναι στη διάθεση του ΕΣΚΑΝ», αναφέρει το κείμενο των “πρασίνων”.
Το δεύτερο σκέλος των… προεόρτιων του ντέρμπι ήρθε με την γνωστοποίηση από πλευράς ομοσπονδίας πως άνθρωπος των Πειραιωτών μετέβη στα γραφεία της ΕΟΚ ζητώντας να παραλάβει τις προσκλήσεις που δικαιούται ο σύλλογος για το παιχνίδι. Για το συγκεκριμένο συμβάν υπήρξε μάλιστα δήλωση απ’ τον γενικό γραμματέα της ΕΟΚ Παναγιώτη Τσαγκρώνη και στη συνέχεια και σχετική ανακοίνωση απ’ την ομοσπονδία.tsagronis«Το πρωί της Παρασκευής 20/12, εμφανίστηκε στο γραφείο μου, όπου βρισκόμασταν με μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ, άγνωστος άνδρας και επί λέξει είπε θέλω τις προσκλήσεις του Ολυμπιακού», αναφέρει στη δήλωσή του ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης και προσθέτει: «Σε ερώτηση για το ποιος είναι και ποιος τον στέλνει, απάντησε τι σημασία έχουν αυτά, δώσε μου τις προσκλήσεις. Όπως ο καθένας καταλαβαίνει, οι προσκλήσεις του φιλοξενούμενου για τέτοιον αγώνα, δεν θα μπορούσαν να δοθούν στον κάθε τυχόντα. Ενημέρωσα τον εν λόγω κύριο ότι έπρεπε να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους της ΚΑΕ Ολυμπιακός, για να μου επιβεβαιώσουν ότι ήταν δικός τους απεσταλμένος, αφού ουδείς με είχε ενημερώσει για την άφιξή του. Την ίδια ώρα, εκείνος αποχώρησε εκστομίζοντας ύβρεις. Προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων και απαράδεκτες συμπεριφορές, επιστρέφονται στους εμπνευστές τους»…

Λίγο αργότερα η ΕΟΚ πήρε θέση αναφέροντας στην ανακοίνωσή της: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη στάση της ΚΑΕ Ολυμπιακός, αναφορικά με το θέμα των προσκλήσεων του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας. Κι αυτό, γιατί δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Αντίθετα, εξυπηρετεί μόνο την ένταση και την οξύτητα, ενόψει της αναμέτρησης.
Αυτές είναι καταστάσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία εντάσεων, ενώ θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην αποφυγή ακριβώς τέτοιων καταστάσεων. Αποτελεί δε, απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας. Η ΕΟΚ αυτό που προσπάθησε να κάνει είναι να προστατεύσει την ΚΑΕ Ολυμπιακός, ζητώντας μια εξουσιοδότηση, όπως ήταν και το σωστό να γίνει. Οι προσκλήσεις ήταν στα γραφεία της ΕΟΚ και παραμένουν εδώ, προς διάθεση στον Ολυμπιακό».