Μετά το πρώτο “πειραματικό” πρωτάθλημα 3 on 3 που διοργάνωσε πέρυσι το καλοκαίρι η Αθήνα στο Ζάππειο, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπάρχουν πιθανότητες να συμπεριληφθεί ως νέο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Αυτό ήθελε τουλάχιστον η FIBA και προς αυτή την κατεύθυνση πίεσε την Ολυμπιακή Επιτροπή τον τελευταίο χρόνο. Μάταια όμως.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή απέρριψε το 3 on 3 από τα υποψήφια νέα ολυμπιακά αθλήματα του 2016, όπως γνωστοποίησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ. «Οποιοδήποτε αίτημα από τις διεθνείς ομοσπονδίες, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αριθμό αθλητών και μεταλλίων, συνεπώς και μεγαλύτερο κόστος στους Αγώνες, δεν θα εξετάζεται» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Παράλληλα, η Ολυμπιακή Επιτροπή απέρριψε και το αίτημα της FIBA οι ομάδες στο τουρνουά μπάσκετ να αυξηθούν από 12 σε 16, αλλάζοντας παράλληλα και το σύστημα διεξαγωγής (τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων αντί για δύο των έξι). Επομένως, και το 2016 το σύστημα διεξαγωγής θα παραμείνει το ίδιο.