Τσακίρης: «Ηταν μία μεταβατική χρονιά…»

Απολογιστική συνέντευξη στο 12soccer.gr παραχώρησε ο Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος μίλησε για τη σεζόν που οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, χαρακτήρισε την πορεία του Διαγόρα επιτυχημένη, τόνισε ότι ο στόχος ήταν η παραμονή, δήλωσε απογοητευμένος από την παρουσία των μικρών του συλλόγου και έκρινε ότι ο Διαγόρας μπορεί να παίξει στην Α2, ρίχνοντας όμως το… μπαλάκι στη διοίκηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Τσακίρη:

– Το φετινό πρωτάθλημα σχεδόν έχει ολοκληρωθεί… Πως κρίνει ο προπονητής του Διαγόρα, την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής;

«Αυτό που μπορούμε να πούμε με βάση τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είναι ότι κρίνεται επιτυχημένη. Και το λέω αυτό διότι αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και έχοντας ένα πολύ μικρό ρόστερ, ανταπεξήλθαμε σ ‘ένα ιδιαίτερα δυνατό πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών. Ευτυχώς που μετά το πρόβλημα με τον Γιάννη Σκορδάλη, δεν είχαμε άλλους τραυματισμούς. Οι επτά παίκτες που τράβηξαν όλο το… ‘’κουπί’’ επιβαρύνθηκαν με προπονήσεις και παιχνίδια, αλλά θεωρώ ότι τα κατάφεραν. Για το λόγο αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά για τη συνεργασία που είχαμε, αλλά και την υπερπροσπάθεια που έκαναν».

– Που οφείλονται οι μεταπτώσεις της ομάδας κατά τη διάρκεια της χρονιάς;

«Η αλήθεια είναι ότι μας αποσυντόνισε ο τραυματισμός του Γιάννη Σκορδάλη. Καταφέραμε και κερδίσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι με τον Φιλαθλητικό και κατόπιν υπήρξε μία ισορροπία, όταν αποκτήθηκε ο Γκαβανόπουλος. Βρήκαμε ξανά τους ρόλους μας μέσα στο γήπεδο, κάναμε ένα σερί 5-0 και απομακρυνθήκαμε από την επικίνδυνη ζώνη. Το σερί θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αλλά χάσαμε στον πόντο ένα δικό μας παιχνίδι στον Δούκα. Στο β’ γύρο θέλαμε να κρατήσουμε την ομάδα και τους παίκτες σε αγωνιστικούς ρυθμούς, ώστε να βγει η χρονιά, με δεδομένο το μικρό ρόστερ».

– Όταν η ομάδα πλησίασε στις πρώτες θέσεις, δεν πιστέψατε στην άνοδο;

«Από την αρχή της χρονιάς θέλαμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την παραμονή μας στη Β’ Εθνική και να είμαστε ανταγωνιστικοί μέχρι το τέλος. Νομίζω ότι αυτό το πετύχαμε. Να παίξουμε δηλαδή καλό μπάσκετ, να σωθούμε γρήγορα και να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας».

– Υπήρξαν και ατυχίες;

«Ναι, χάσαμε κάποια παιχνίδια τα οποία κρίθηκαν στον πόντο. Αν τα είχαμε κερδίσει, θα ήμασταν αρκετά ψηλότερα στο βαθμολογικό πίνακα».

– Το καλοκαίρι έγιναν λάθη στο σχεδιασμό της ομάδας;

«Λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που… δεν δουλεύει. Ακολουθήσαμε τη ‘’σφιχτή’’ πολιτική της διοίκησης. Έτσι φτιάξαμε ένα μικρό μπάτζετ, ώστε η διοίκηση να μπορεί να είναι ‘’εντάξει’’ στις υποχρεώσεις της».

– Ο Γκαβανόπουλος θα μπορούσε να αποκτηθεί νωρίτερα;

«Θα μπορούσε, αλλά και ίσως… όχι. Για παράδειγμα αν ήταν καλά ο Σκορδάλης, δεν θα παίρναμε τον Γκαβανόπουλο».

– Ποιο ήταν το δυνατό και ποιο το αδύνατο σημείο του Διαγόρα;

«Το δυνατό μας σημείο ήταν ότι ήμασταν ομάδα με κεφαλαία γράμματα. Λειτουργήσαμε άψογα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Πιστεύω ότι ξέραμε τι να κάνουμε μέσα στο γήπεδο. Όταν λοιπόν κρατάει κάποιος τέτοιες ισορροπίες, πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό το στόχο του. Το αδύνατο σημείο μας ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προπονηθούμε έτσι όπως θέλαμε. Η ομάδα είχε λίγους παίκτες, ενώ οι μικροί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και ομολογώ ότι με απογοήτευσαν».

– Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να κάνεις προπονήσεις με 6 και 7 αθλητές;

«Πάρα πολύ δύσκολο… Προσπαθούσα να περάσω κάποια πράγματα μέσα στην ομάδα, κι αυτό θα γινόταν μόνο στο 5 εναντίον 5 και στο ομαδικό παιχνίδι. Έτσι αναγκαζόμασταν πολλές φορές, χωρίς τη στήριξη των μικρών, να χρησιμοποιήσουμε ως παίκτη και τον κόουτς Μωραΐτη. Έκανε τον παίκτη για να συμπληρώσουμε τις προπονήσεις. Επίσης φέρναμε παιδιά από άλλες ομάδες που μας βοηθούσαν στις προπονήσεις. Σίγουρα αυτός δεν είναι ο πιο κατάλληλος και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να κάνεις προπόνηση. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις, έτσι όπως θέλεις, κι αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες».

– Ήταν και πολλά τα προβλήματα…

«Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω. Να αναφέρω μερικά. Ο Γκαβανόπουλος ήρθε στην ομάδα στις αρχές Οκτωβρίου, ο Σκορδάλης τραυματίστηκε και έχασε όλη τη σεζόν, ο Παναγιωταράκος έμενε μόνιμα στην Αθήνα και πολλές φορές έπαιζε χωρίς να κάνει προπόνηση με τους συμπαίκτες του, ο Ντέντα έφυγε για το στρατό στα μέσα της περιόδου, ενώ ο Δημητρίου ενσωματώθηκε ξανά μαζί μας την 1η Μαρίου. Τον είχαμε στην αρχή, έφυγε για αρκετούς μήνες και επέστρεψε τον Μάρτιο».

– Αυτά όμως δεν είναι λάθη, που θα πρέπει να διορθωθούν τη νέα χρονιά;

«Συμφωνώ. Η χρονιά αυτή ήταν μεταβατική για μας και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο για την επόμενη σεζόν. Πρέπει να δουλέψουμε και στη μεταβατική περίοδο, έτσι ώστε να δούμε τα κενά μας και τους παίκτες που θα πρέπει να αποκτήσουμε τη νέα χρονιά».

– Ο Διαγόρας έχει τη δυνατότητα να παίξει στην Α2;

«Οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά αυτός δεν είναι στόχος που θα τον βάλω προσωπικά. Τα μέλη της διοίκησης θα καθίσουν στο τραπέζι και θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Όσο ανεβαίνεις κατηγορίες, θα πρέπει να είσαι και να δείχνεις πιο οργανωμένος».

– Είναι καλό ή κακό που τη νέα χρονιά η Β’ Εθνική θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους;

«Νομίζω ότι αυτό δεν επηρεάζει τον Διαγόρα. Έτσι κι αλλιώς οι μετακινήσεις θα είναι οι ίδιες. Αυτό είναι και το βασικό έξοδο της ομάδας μας. Απλά ο νότιος όμιλος από πλευράς δυναμικότητας θα είναι πιο ισχυρός και θα έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με το βόρειο».

– Ο επίλογος δικός σου…

«Κλείνοντας θέλω να δώσω συγχαρητήρια πρώτα απ’ όλα στους παίκτες για την προσπάθεια που έκαναν. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο του Διαγόρα, που μας στήριξε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η παρουσία και η βοήθεια τους είναι στοιχεία σημαντικά για μας. Επίσης θέλω να πω ένα ευχαριστώ στους συνεργάτες μου, με τους οποίους δουλέψαμε πολλές ώρες, όπως και στη διοίκηση για την προσπάθεια που έκανε. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην οικογένεια μου, που με στήριξε στις επιλογές μου».

Πηγή: 12soccer.gr