Τύρλας… με τη βούλα

Τη δεύτερη μεταγραφή του ανακοίνωσε το Λαύριο, το οποίο απέκτησε τον Γιώργο Τύρλα, που τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν με τη φανέλα του Πανελευσινιακού. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομάδας:

«Μια άκρως ποιοτική προσθήκη πραγματοποιήθηκε για το ΛΑΥΡΙΟ και τη γραμμή των ψηλών του, που ακούει στο όνομα Γιώργος Τύρλας.

Η δεύτερη μεταγραφή του Λαυρίου ενισχύει σημαντικά την ομάδα μέσα στη ρακέτα δίνοντας απόλυτη ικανοποίηση στον Χρήστο Σερέλη που επιθυμούσε την απόκτηση του παίκτη γνωρίζοντας άριστα τις ικανότητες του και τις πολύτιμες λύσεις που μπορεί να του προσφέρει. O ίδιος ο παίκτης δήλωσε: «Θα προσφέρω ό,τι προσέφερα και τόσα χρόνια στις ομάδες που αγωνίστηκα, δηλαδή το 100% των δυνατοτήτων και του εαυτού μου για την ομάδα του Λαυρίου. Θέλω και ’γω να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ να κάνουμε μια σπουδαία χρονιά».

Ο 31χρονος power forward έχει καταφέρει να κοσμούν το παλμαρέ του έξι άνοδοι κατηγοριών, όντας ο ίδιος ο πρωτεργάτης των επιτυχιών αυτών και ένας από τους πλέον σταθερούς και συνεπέστερους παίκτες στις εκάστοτε ομάδες του. Είναι γέννημα θρέμμα της Ελευσίνας και των τμημάτων της ομώνυμης ομάδας. Ξεκίνησε από τα παιδικά του Πανελευσινιακού ακολούθησαν τα εφηβικά και ως φυσικό επακόλουθο ήρθε η ένταξή στην αντρική ομάδα του συλλόγου. Από τα χρόνια της ΕΣΚΑΝΑ  άρχισε να πανηγυρίζει ανόδους κάτι που προφανώς του έγινε συνήθεια όπως θα αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια.

Από το Α’ Τοπικό στη Γ’ Εθνική και από εκεί άνοδος στη Β’ Εθνική κατηγορία. Η σεζόν ’05-’06 τον βρίσκει στον ΙΚΑΡΟ Ν Σμύρνης (τότε) και στη Γ’ Εθνική όπου έμεινε για δυο χρόνια, καθώς το 2007 ως πρωταθλήτρια ομάδα και κυπελλούχος ΕΣΚΑΝΑ, ανεβαίνει στη Β’ Εθνική με τον Γ. Τύρλα να βοηθάει τα μέγιστα σ’ αυτή την άνοδο.

Την επόμενη σεζόν αγωνίζεται με τα χρώματα του ΚΕΡΑΥΝΟΥ Αιγίου στη Β’ Εθνική όπου και εκεί επαναλαμβάνει τη γνωστή του συνήθεια…να ανεβαίνει κατηγορίες, δεδομένου ότι το 2008 ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ αγωνίζεται στην Α2, απόντος όμως του παίκτη που πρωτοστάτησε στην άνοδο του.

Ο Γιώργος επιστρέφει στην ομάδα με την οποία πάντα θα είναι συναισθηματικά «δεμένος» τον Πανελευσινιακό, που την περίοδο ’08-’09 βρίσκεται στην Γ’ Εθνική όχι όμως για πολύ, για την ακρίβεια ένα χρόνο. Με πραγματικό στυλοβάτη το «δικό του παιδί» ο Πανελευσινιακός ανεβαίνει κατηγορία(5η άνοδος για τον ίδιο) και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά έχοντας τον εν λόγω παίκτη στο ρόστερ του(;)!

Περίοδος ’09-’10 και ο Πανελευσινιακός τερματίζει 2ος πίσω από το Λαύριο με τον Έλληνα forward να αναδεικνύεται σε πρώτο σκόρερ της ομάδας του. Επίσης ψηφίζεται μέσα στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος και είναι ο καλύτερος δεύτερος αθλητής στην ψηφοφορία των προπονητών. Το 2010 εκτός από μια εξαιρετική αγωνιστική χρονιά είναι ίσως η καλύτερη του γενικότερα καθώς μπαίνει και στο Λιμενικό Σώμα.

Αν και άργησε ήρθε η ώρα ν’ αγωνιστεί στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία με την Ελευσίνα, όχι μόνο ως ένας από τους καλύτερους αλλά και ως ένας από τους στυλοβάτες της ομάδας στην όλη της πορεία προς την Α2.

Ακόμη μία χρονιά αποτελεί την σταθερή αξία του Πανελευσινιακού και έναν παίκτη που με τη συνέπεια και τις επιδόσεις του θεωρείται παράδειγμα αθλητή. Η ομάδα τερματίζει 8η, ο ίδιος αγωνίζεται σε 27 αγώνες. Με 17 λεπτά μ.ό., πετυχαίνει 7.8 πόντους, έχει 63,2% στις βολές, 48,3% στα 2ποντα, 16,7% στα 3ποντα, μαζεύει 3.0 «σκουπίδια» μ.ό και 1.3 μ.ό στις τελικές πάσες. Η επόμενη σεζόν θα έχει πάλι το άρωμα της Α2 αλλά θα πάει σε μια άλλη ακτή…Ανατολική, αυτή του ΛΑΥΡΙΟΥ! Ο forward του των «κυανοκίτρινων» πλέον, εξηγεί πως πήρε την απόφαση να φορέσει τη φανέλα του Λαυρίου: «Δεν μου ήταν δύσκολο να αποφασίσω να έρθω στο Λαύριο. Θα μπορούσε να είχε γίνει και 2-3 χρόνια πριν. Πάντα υπήρχε το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις, απλά επειδή ξεκίνησα από την Ελευσίνα από τα παιδικά και το εφηβικά και είχα συνδεθεί συναισθηματικά με την ομάδα, μου ήταν δύσκολο να φύγω. Σίγουρα η ένταξη μου στο Λιμενικό σώμα μέτρησε στην απόφασή μου, ωστόσο το Λαύριο μου άρεσε πάντα, πολύ, σαν ομάδα και το παρακολουθούσα, το έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές, ακόμη και όταν έπαιξα στο ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ σ’ έναν αγώνα μπαράζ».

Επισημαίνοντας και το στυλ του μπάσκετ που χαρακτηρίζει το Λαύριο αλλά και στους παίκτες που διαθέτει: «Παίζει ελεύθερο μπάσκετ, πιο εντυπωσιακό και αυτό μ’ αρέσει πολύ, πιστεύω ότι μου ταιριάζει περισσότερο. Έχει πολύ ποιοτικούς παίκτες, διατηρεί τον ίδιο κορμό τόσα χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει εξαιρετική χημεία μεταξύ παικτών κάτι που διακρίνεις και ως αντίπαλος της ομάδας.

Έχω προσωπική φιλία με τον Σάκη(Γιαννακόπουλο) και γνωρίζω ότι το κλίμα είναι πραγματικά οικογενειακό όπως ήταν και στον Πανελευσινιακό και αυτό είναι η βάση για να πάει καλά μια ομάδα».

Στην Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων

Η περίοδος όμως δεν τελειώνει εδώ γι’ αυτόν. Καλείται στη Εθνική Ενόπλων και ταξιδεύει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, λαμβάνοντας μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στρατιωτικών δυνάμεων, με τη μία επιτυχία να διαδέχεται την άλλη. Η ομάδα εντυπωσιάζει και κατακτά το αργυρό μετάλλιο χάνοντας στο τελικό από την οικοδέσποινα Βραζιλία με 64-76. Ο Γ. Τύρλας καταφέρνει να διαπρέψει και να νιώσει, όπως λέει και ο ίδιος, περισσότερο αθλητής «Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της υπηρεσίας στο Λιμενικό ένιωθα ότι είχα πάει λίγο πίσω σαν αθλητής. Η διοργάνωση του παγκόσμιου των Ενόπλων με έκανε να αισθανθώ αθλητής ξανά, να βρω τον εαυτό μου. Ήταν σαν μια μικρή Ολυμπιάδα, μια απίστευτη εμπειρία σε όλα τα επίπεδα με θετικότατο πρόσημο».