Υποστολή σημαίας του χιώτικου μπάσκετ μετά από 27 χρόνια!

kalimanas_afieromaΜε την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που ανέδειξε το χιώτικο μπάσκετ, κρέμασε τα παπούτσια του. Στον Αντώνη Καλιμανά και στην 27χρονη (!) του πορεία στα γήπεδα όλης της Ελλάδας είναι αφιερωμένη η σημερινή μας ανάρτηση.

Ήταν Σεπτέμβρης του 1989 όταν ο Μάριος Αδαμαντόπουλος έφερνε μαζί του στην προπόνηση του παιδικού τμήματος του Ναυτικού Ομίλου Χίου ένα ξερακιανό αγόρι που φορούσε τη στολή του Eurobasketτου 1987. Η αρχή ήταν δύσκολη αλλά μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς ο Αντώνης είχε γίνει αναντικατάστατος στην 5άδα της ομάδας με τον κόουτς Γιάννης Λαγό να τον επιβραβεύει για το πείσμα και τη δουλειά του όλο το χρόνο. Αυτή η εργατικότητα, το πείσμα, η δουλειά και η extraπροπόνηση υπήρξε και το μυστικό για την καριέρα που ακολούθησε. Η Χίος αποδεικνύεται σύντομα μικρή για τον «τρελό» και ο ΑΣΤΕΡΑΣ Εξαρχείων αποτελεί τον πρώτο του, εκτός νησιού σταθμό, απ’ ευθείας στα «βαθειά» της Β΄ Εθνικής. Την επόμενη χρονιά ο ΟΜΗΡΟΣ Καλλιμασιάς ανεβαίνει στη Γ΄ Εθνική και ο Γιάννης Λαγός τον καλεί ξανά στη Χίο. Θα ακολουθήσουν η ΑΓΕΧ του Αγγέλου, τα ΣΟΥΡΜΕΝΑ, ο ΑΓΟΡ και ο ΓΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ μέχρι το 2002 οπότε ο 27χρονος Χιώτης θα βρει το 2ο …λιμάνι του (μετά τον ΝΟΧ) στο ΑΙΓΑΛΕΩ. Εκεί σε μια χρυσή 4ετία (2002 – 2006) θα ανεβεί 2 κατηγορίες με τους κυανόλευκους του Καρβέλα και θα πανηγυρίσει το 2006 την άνοδο της ομάδας του στην Α1. Από το ΑΙΓΑΛΕΩ θα φύγει θριαμβευτής, με όνομα, φίλους και …κουμπάρο (τον Άκη Καλλινικίδη) για να περιπλανηθεί για μια 3ετία σε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Βόλου, ΑΛΙΜΟ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ. Το 2009 σε ηλικία 34 ετών επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και μεταγράφεται στο 3ο «λιμάνι του» στον ΒΑΟΛ Χίου στον οποίο αναλαμβάνει και την αναδιοργάνωση της Ακαδημίας του. Στον Βούρειο του πρώην συμπαίκτη του Παντελή Βούλικα, θα αγωνιστεί για μία 6ετία (2009 – 2015) με μοναδική περίοδο …αγρανάπαυσης τη χρονιά 2011 – 2012 οπότε και θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Χίου με τα χρώματα του οποίου κατακτά τη 2η θέση στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Τουρνουά. Ο Αντώνης Καλιμανάς θα ολοκληρώσει την πλούσια καριέρα του ως Κυπελλούχος Χίου τον Μάιο του 2015, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το φετινό είναι το μόνο πρωτάθλημα Χίου που δεν κέρδισε ως αθλητής του ΝΟΧ και του ΒΑΟΛ στα 10 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα των 2 σωματείων. Από κει και πέρα το τέλος της καριέρας του θα τον βρει με ένα …τσουβάλι ομαδικών και ατομικών διακρίσεων. Το σημαντικότερο ίσως επίτευγμα της καριέρας του είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στις επόμενες γενιές και κυρίως το γεγονός πως αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει ένας αθλητής από την επαρχία και μάλιστα από νησί, αν έχει προσήλωση στο στόχο του, συγκέντρωση στην προπόνηση, ομαδική σκέψη και απόλυτη υλοποίηση του …τρίπτυχου δουλειά, δουλειά, δουλειά.

Ολοκληρώνοντας το μεγάλο ταξίδι του στα παρκέ, ο Αντώνης Καλιμανάς δήλωσε:
kalimanas«Όλα τα όμορφα πράγματα κάποτε τελειώνουν. Έτσι και για μένα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ήρθε η στιγμή να κρεμάσω τα παπούτσια και κυρίως τις φανέλες που πιστεύω πως τίμησα στην 27χρονη μπασκετική διαδρομή μου. Είναι κρίμα που από μια άτυχη στιγμή βρέθηκα θεατής στο φινάλε του τελευταίο αγώνα της καριέρας μου και όχι ως ενεργός αθλητής όπως έμαθα άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια. Από τη διαδρομή μου κρατάω τις καλές στιγμές που υπήρξαν πολλές και θα μου τις θυμίζουν οι πολλές φιλίες που πιστεύω πως θα κρατήσω από το χώρο σε Παγχιακό αλλά και Πανελλήνιο επίπεδο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές, τους παράγοντες των ομάδων και τους συναθλητές μου στο πέρασμα των χρόνων για όσα περάσαμε μαζί. Θα παραμείνω στο μπάσκετ μέσα από την επαφή μου με τα μικρά παιδιά και πραγματικά θα αποτελέσει μέγιστη χαρά και απόλυτη δικαίωση για μένα, να καμαρώσω κάποια από τα παιδιά που σήμερα μαθαίνουν τα μυστικά της πορτοκαλί θεάς, να κάνουν ανάλογη καριέρα και να ξεπερνούν τη δική μου. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που αγαπούν και προσφέρουν στο μπάσκετ και ελπίζω να προσφέρω κι εγώ από την πλευρά μου ό,τι μπορώ για την ανάπτυξή του».

Πηγή: sportschios.gr