mundoΗ φάση των νοκ άουτ αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου αρχίζει σήμερα και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι παράλληλα αρχίζουν και τα σοβαρά παιχνίδια της διοργάνωσης. Από εδώ και πέρα οι νικητές προχωρούν και οι ηττημένοι πηγαίνουν σπίτι τους, σε ένα τουρνουά που είχε ήδη πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα. Το infobasket έψαξε λοιπόν και βρήκε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τις 16 ομάδες που απέμειναν στην Ισπανία.

Τα παιχνίδια του Σαββάτου

ΗΠΑ-Μεξικό (17:00)

Οι Αμερικανοί κυριάρχησαν στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί. Οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη επίθεση (102,2 μ.ό.), σούταραν με το υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας (54%), μάζεψαν τα περισσότερα ριμπάουντ (42 μ.ό.), μοίρασαν τις πιο πολλές ασίστ (23 μ.ό.) και έκλεβαν συχνότερα τη μπάλα από κάθε άλλη ομάδα (15,6 μ.ό.).

Το Μεξικό έχει φτάσει μέχρι τους “8” του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόνο μία φορά στην ιστορία του, το 1967. Αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο παράξενο, καθώς συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο μόλις για 5η φορά συνολικά και για πρώτη από το 1974. Είναι επίσης η πρώτη φορά που συμμετέχει σε διοργάνωση που διεξάγεται εκτός της αμερικανικής ηπείρου.

Γαλλία-Κροατία (19:00)

Το ευρωπαϊκό ντέρμπι των “16” είναι αυτό που κλέβει την παράσταση από τους αγώνες της πρώτης ημέρας. Η Γαλλία είναι η κάτοχος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και η Κροατία ήταν 3η στο περσινό Ευρωμπάσκετ, αμφότερες όμως αποτελούν τις απογοητεύσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου έως τώρα, ακόμα κι αν προκρίθηκαν στους “16”. Και οι δύο πέρασαν την τελευταία ημέρα, δεν παίζουν καλά και η αναμέτρηση τους είναι πιθανότατα η πιο αμφίρροπη από τα σημερινά παιχνίδια.

Ακόμα και η στατιστική τους στην πρώτη φάση ήταν λίγο έως πολύ παραπλήσια. Οι δύο ομάδες είχαν τα ίδια (ή σχεδόν τα ίδια) νούμερα σε ασίστ (17,2), πόντους σε αιφνιδιασμό (7,6), λάθη (14,8 η Γαλλία, 15,0 η Κροατία), κλεψίματα (5,6 η Γαλλία, 5,2 η Κροατία). Βέβαια, η Κροατία είχε σαφώς καλύτερη επίθεση (82,8 έναντι 75,2π.), ενώ η Γαλλία σούταρε καλύτερα συνολικά (50,9% έναντι 46,6%) και είχε καλύτερη άμυνα (71,4 έναντι 79,6).

Δομινικανή Δημοκρατία-Σλοβενία (21:00)

Η Σλοβενία με τη Δομινικανή Δημοκρατία συνθέτουν το πιο αταίριαστο ζευγάρι των “16”. Οι Σλοβένοι είναι μία άκρως επιθετική ομάδα που βασίζεται στην περιφέρεια της, στα μακρινά σουτ, στην ικανότητα της να φτάνει μέχρι το καλάθι με διεισδύσεις και να δημιουργεί λάθη στους αντιπάλους της. Είναι όμως και η χειρότερη ομάδα -που συνεχίζει στη διοργάνωση- στον τομέα των ριμπάουντ (31,2 μ.ό.).

Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα ριμπάουντ (μαζεύει 41 ανά αγώνα). Από εκεί και πέρα όμως δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά στην επίθεση. Σουτάρει άσχημα (κάτω από το 47% στα δίποντα), σημειώνει μόνο 28,8 πόντους μέσα από τη ρακέτα και κάνει 18,4 λάθη κατά μέσο όρο, αριθμός πολύ επικίνδυνος απέναντι στους Σλοβένους.

gasolΙσπανία-Σενεγάλη (23:00)

Η παρουσία του Πάου Γκασόλ ισοδυναμεί σχεδόν πάντα με μετάλλιο για την Ισπανία, η οποία πηγαίνει… τρένο προς το βάθρο και του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι “φούριας ρόχας” έχουν κατακτήσει 8 μετάλλια στις 10 διοργανώσεις που έχει δώσει το “παρών” ο Γκασόλ (εξαίρεση στον κανόνα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και το Μουντομπάσκετ του 2002), ο οποίος έχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο 21,2 πόντους, 5,6 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ και 2 τάπες μ.ό. σε μόνο 25,8 λεπτά συμμετοχής.

Η Σενεγάλη έχει ήδη κάνει ιστορική πορεία για το μπάσκετ της χώρας. Μέχρι πρότινος η αφρικανική ομάδα μετρούσε μόνο 2 νίκες σε 17 αγώνες στα παγκόσμια πρωταθλήματα και η καλύτερη θέση που είχε καταλάβει ήταν η… προτελευταία το 1998. Φέτος, λοιπόν, όχι μόνο κατόρθωσε να σημειώσει όσες νίκες είχε κάνει συνολικά σε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά προκρίθηκε και για πρώτη φορά στην ιστορία της στη δεύτερη φάση.

Τα παιχνίδια της Κυριακής

Νέα Ζηλανδία-Λιθουανία (17:00)

Μικρή σχέση έχουν η Λιθουανία και η Νέα Ζηλανδία με τις ομάδες που κατέβασαν την τελευταία φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010, όταν η “Λιέτουβα” είχε επικρατήσει σχετικά εύκολα με 92-79. Οι δύο ομάδες έχουν κάνει μεγάλη ανανέωση, καθώς οι Tall Blacks έχουν μόνο τους Πένι, Βούκονα, Τάιτ, Αμπερκρόμπι, Φρανκ, Αντονι από εκείνο το τουρνουά και η Λιθουανία penneyτους Σεϊμπούτις, Γιανκούνας, Ματσιούλις, Πότσιους, Γιασάιτις.

Κοινό σημείο αναφοράς βέβαια είναι πάντοτε ο Κερκ Πένι (πρώτος σκόρερ των “Tall Blacks” και στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο), ο οποίος έφτασε αισίως τους 441 πόντους στα παγκόσμια πρωταθλήματα και είναι πλέον 8ος (ξεπέρασε τους Μάρκες, Ρίβα, Νοβίτσκι και χρειάζεται 28 πόντους για να “πιάσει” τον Γιαννάκη). Ο 32χρονος γκαρντ είχε πετύχει 37 πόντους στον προ τετραετίας αγώνα με τη Λιθουανία, δεν ήταν πάντως αρκετοί για να δώσουν στη Νέα Ζηλανδία τη νίκη.

Σερβία-Ελλάδα (19:00)

Μία αναμέτρηση με τη Σερβία σε νοκ άουτ αγώνα δεν είναι ποτέ εύκολη, ωστόσο μέχρι στιγμής η Ελλάδα είναι με διαφορά η ομάδα που έχει δείξει τα καλύτερα στοιχεία μεταξύ των δύο. Η Εθνική ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ούσα 3η στις ασίστ, 4η στα ριμπάουντ (στον τομέα όπου είχε τα περισσότερα προβλήματα στα φιλικά), 4η στα κοψίματα και 4η στον πίνακα με τα λιγότερα λάθη. Αξιο αναφοράς, επίσης, είναι ότι η Ελλάδα είχε το προβάδισμα 187’06” από τα 200 λεπτά των αγώνων της έως τώρα! Καλύτερο απολογισμό είχε μόνο η Ισπανία σε όλο το τουρνουά (191’12”).

Στην πρώτη φάση η Σερβία είχε σαφώς πιο δύσκολο όμιλο (με Γαλλία, Βραζιλία, Ισπανία) από την Ελλάδα, δεν έπεισε όμως ότι είναι και ομάδα που μπορεί να προχωρήσει μακριά στη διοργάνωση. Αν και είναι η πιο ψηλή ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο (με 2,04μ.ό. ύψους) και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει πάρει μαζί του τέσσερις σέντερ, χρησιμοποιεί τον Ραντούλιτσα σχεδόν όσο και τους υπόλοιπους τρεις (Στίματς, Κάτιτς, Κρστιτς). Οι Σέρβοι έχουν μόνο 4 πόντους μ.ό. στον αιφνιδιασμό, μαζεύουν λίγα ριμπάουντ (32,6μ.ό.) και κάνουν μόνο 1,2 κόψιμο ανά αγώνα.

Τουρκία-Αυστραλία (21:00)

Αν όντως η Αυστραλία επέλεξε να ηττηθεί από την Αγκόλα για να αποφύγει τις ΗΠΑ στους “8”, τότε μάλλον έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση για μία ομάδα που δεν έχει κερδίσει ΠΟΤΕ νοκ άουτ παιχνίδι σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου! Συγκεκριμένα, οι “μπούμερς” έχουν περάσει δύο φορές στο παρελθόν τις φάσεις των ομίλων. Η πρώτη ήταν το 2008, όταν διασύρθηκαν από τις ΗΠΑ στους “16” με 113-73 και η άλλη το 2010 (πάλι στους “16”), όταν διαλύθηκαν από τη Σλοβενία με 87-58.

Η Τουρκία, από την άλλη, έχει φτάσει δύο φορές στη φάση των “16”, μόνο που αυτή έχει απολογισμό 2-0. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Τούρκοι είναι οι φιναλίστ του προηγούμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος, το οποίο είχαν διοργανώσει οι ίδιοι το 2010. Σε σχέση με εκείνη argentina-brazilτην ομάδα έχουν μόνο τέσσερις (αλλά σημαντικές) αλλαγές. Λείπουν οι Τούρκογλου, Ονάν, Ιλιασόβα και Ερντέν, οι τέσσερις από τους πρώτους πέντε σκόρερς τους σε εκείνο το τουρνουά.

Βραζιλία-Αργεντινή (23:00)

Η παραδοσιακή κόντρα της Νότιας Αμερικής αποτελεί φυσικά το πιο ελκυστικό παιχνίδι της φάσης των “16”. Αποτελεί επίσης και το rematch του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, όταν οι “γκαούτσος” και η “σελεσάο” βρέθηκαν πάλι αντιμέτωποι στους “16”, ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια (7/9/2010)! Τότε η Αργεντινή (χωρίς Τζινόμπιλι, Νοσιόνι, αλλά με Ντελφίνο, Ομπέρτο, Γιάσεν) είχε νικήσει 93-89 χάρη σε 37 πόντους του Σκόλα, ενώ ο Χουέρτας είχε σημειώσει 32 από τη Βραζιλία, που “κατέβηκε” μόνο χωρίς τον Νενέ.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί άλλες τέσσερις φορές σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και σε όλες τις περιπτώσεις νικήτρια από το γήπεδο έφυγε η Αργεντινή, είτε πρόκειται για τη σύγχρονη εποχή (το 2002 νίκησε 78-67 στους “8” και το 1998 επικράτησε με 86-76 στη 2η φάση ομίλων), είτε πολύ παλιότερα (το 1967 νίκησε 74-66 στη 2η φάση ομίλων και το 1950 επιβλήθηκε της Βραζιλίας με 40-35 στον τελικό γύρο).